1asig.ro
1asig.ro

Care este nivelul primei medii RCA in Romania fata de alte tari europene?

5 min. / 1.540 cuvinte
Una dintre principalele caracteristici atribuite tarifelor RCA din Romania este nivelul scazut. Din acest motiv, specialistii din asigurari afirma ca este nevoie de o majorare a tarifelor pentru a putea acoperi daunele. Totusi, cat de ieftin este RCA-ul in Romania comparativ cu alte tari din zona Europei Centrale si de Est?

Regasiti mai jos rezultatele unei comparatii din punctul de vedere al primelor medii RCA pentru anii 2012/2013, conform celor mai recente date disponibile obtinute de Media XPRIMM de la asociatiile nationale ale asiguratorilor din tarile mentionate in continuare. In cazul Romaniei, nivelul primei RCA este cel raportat de Autoritatea de Supraveghere Financiara pentru primele trei luni din 2014, in timp ce salariul mediu net reprezinta valoarea anuntata de INS pentru prima jumatate din 2014.

Desigur ca intre piata din Romania si cele mentionate anterior exista multe asemanari, dar si diferente notabile date de specificul local, care se regasesc in mod cert in pretul politei RCA. Cele mai importante ar fi rata daunei, dar si costurile de distributie. Spre exemplu, daca in Slovenia ponderea primelor RCA intermediate de brokeri se cifreaza sub 3%, in Estonia aceasta ajunge la 50%.

Luand in calcul, insa, salariul mediu, in Romania rezulta ca prima medie RCA reprezinta 30% din venitul mediu lunar, in timp ce in tari precum Cehia Ungaria sau Slovenia, aceasta nu depaseste 15%.5.312 accesari