1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Care au fost primii 10 reasiguratori din lume in 2013?

Piata mondiala de reasigurari a ajuns, la finele lui 2013, la un volum de 240 miliarde USD, ceea ce reprezinta 5% din afacerile globale ale industriei de asigurari, se arata intr-un raport prezentat cu ocazia conferintei de presa principale a "Les Rendez-Vous de Septembre" din Monte-Carlo. Astfel, in 2013, valoarea afacerilor reasiguratorilor a crescut cu 5,7%, in timp ce evolutia pietei de asigurari a fost relativ liniara, cu o crestere de doar 0,6%.

Cresterea importanta inregistrata de sectorul reasigurarilor a fost determinata de majorarea cotatiilor pentru anumite riscuri de catastrofa, frecvente in 2011 si 2012.

In ceea ce priveste clasamentul global al reasiguratorilor, acesta este dominat, in continuare, de MUNICH Re si SWISS Re, care ocupa primele doua locuri inca din 1990. O evolutie in clasament este consemnata de SCOR, care ajunge pe pozitia 5, ca urmare a achizitiilor de pe piata americana. De asemenea, ca tendinta, se observa o concentrare in crestere pe piata de reasigurari, unde primele 10 companii detin in jur de 62% din afaceri, fata de 56% in 2000 si 22% in 1980.


                                   Primii 10 reasiguratori din lume

In ceea ce priveste brokerii de reasigurare, clasamentul este dominat de AON Benfield, cu afaceri de peste 1,5 miliarde de dolari, urmat de GUY Carpenter si WILLIS. Pozitiile 4 si 5 sunt detinute de JLT Re si TOWERS Watson Re, aflate intr-un proces de fuziune dupa ce JLT a achizitionat TOWERS Watson Re, divizia de brokeraj in reasigurare detinuta de TOWERS Watson, la sfarsitul anului trecut.

Se observa, in acelasi timp, ca rata combinata tehnica a ramas, in ultimii ani, sub 100%, exceptand anii marcati de catastrofe majore (2005 - uraganul Katrina, 2011 - cutremurul din Japonia, 2012 - uraganul Sandy)

De asemenea, previziunile pentru 2014 sunt optimiste, in contextul in care volumul pagubelor asigurate inregistrate in primele 6 luni sunt de 17 miliarde de dolari, fata de o medie a ultimilor 10 ani de 25 miliarde.

Vorbim, asadar, despre o piata a reasigurarilor stabila, in crestere, a carei evolutie nu depinde intr-o mare masura de economia globala, fiind insa extrem de sensibila la catastrofele naturale.