1asig.ro
1asig.ro

Care ar fi pretul unui pachet optim de asigurare in Republica Moldova?

5 min. / 1.540 cuvinte
Putin peste 20 mii de lei pe an ar fi pretul unui pachet optim de produse de asigurare pentru un cetatean al Republicii Moldova, arata un studiu realizat de portalul specializat www.xprimm.md, in baza informatiilor furnizate de asiguratorii moldoveni, centralizate de catre o companie de brokeraj in asigurari. A fost luat in considerare un pachet de sase produse de asigurare, respectiv auto (RCA+CASCO), o asigurare de locuinta, una de calatorie in strainatate, o polita de sanatate si respectiv o asigurare de viata. Acestea sunt produsele cele mai frecvent achizitionate de catre clienti, fiind si cele mai promovate de catre asiguratori.

PROMO


Astfel, conform datelor furnizate, pentru asigurarea anuala a autovehiculului un moldovean poate ajunge sa plateasca in medie o suma de 6.390 lei/an, din care asigurarea obligatorie RCA ar reprezenta 392 lei/an iar pretul pentru polita facultativa CASCO ar ajunge la o valoare medie de 6.000 lei/an.

Pentru asigurarea locuintei, costul ar putea ajunge la 1.260 lei, iar daca la aceasta mai adaugam si o clauza de protejare a bunurilor din casa (250 lei), pretul ar fi de 1.510 lei/an.

In ceea ce priveste asigurarea de viata, protejarea acesteia ar costa un minim de 5.000 lei/an, respectiv 7400 lei pentru asigurarea facultativa de sanatate si o asigurare de calatorie in strainatate (pe o saptamana) - 110 lei.

Astfel, pretul unui pachet optim de asigurare platit de un cetatean moldovean s-ar ridica la aproape 20,5 mii de lei pe an.

Prin comparatie, in anul 2017, un cetatean moldovean a platit o suma de doar 405 lei sau 20 euro pentru produsele de asigurare, acesta fiind raportul intre volumul pietei de asigurare (1,5 miliarde de lei) si populatia Republicii Moldova (3,5 milioane locuitori).

Republica Moldova nu este o exceptie intre tarile CSI, din punct de vedere al acestui indicator, care reprezinta 38 Euro in Georgia sau 29 in Ucraina. De asemenea, in Romania densitatea este de 105 Euro, in Rusia de 129 iar in Polonia de 333 Euro. Totodata, media UE este de 1.981 de Euro.

"Un argument popular in Republica Moldova si in Romania este ca lipseste cultura asigurarilor. Eu nu impartasesc aceasta opinie", a declarat pentru xprimm.md, Veaceslav CERNICA, Director Executiv, ERVAX Grup Broker de Asigurare. Acesta considera ca "sectorul asigurarilor din Moldova s-a aflat intr-o stagnare evidenta in 2017, iar cresterea cu doar 5% a pietei fata de anul precedent este o dovada in aceasta privinta. Oamenii tind sa aprecieze importanta unui domeniu dupa usurinta cu care acesta poate fi regasit in memorie - si aici un rol important il joaca mijloacele mass media". De asemenea, "oamenii cumpara si vorbesc despre lucrurile care le sunt pe plac", considera Veaceslav CERNICA.

In realizarea studiului s-a luat ca referinta un cetatean al Republicii Moldova, in varsta de 30 de ani, locuitor al orasului Chisinau, proprietar al unui apartament de 60 m2 si al unui automobil de 1599 cmc, cu 12 ani de experienta, fara accidente, clasa bonus-malus 16 (45% reducere).

Piata de asigurari din Moldova a totalizat in anul precedent un volum de prime brute subscrise in valoare de 1,5 miliarde lei, potrivit datelor preliminare ale autoritatii de supraveghere (CNPF). Pe piata de asigurari din Moldova activeaza in prezent 16 companii de asigurari.


20.383 accesari