1asig.ro

Care a fost, in 2019, situatia asiguratorilor in ceea ce priveste numarul petitiilor / daunelor?

5 min. / 1.540 cuvinte
Conform analizei Autoritatii de Supraveghere Financiara, sase companii de asigurari aveau, in 2019, un grad de conformare bun in ceea ce priveste cei trei indicatori specifici activitatii de protectie a consumatorilor.

PROMO


A.S.F. a efectuat o analiza a trei indicatori specifici activitatii de protectie a consumatorilor pentru piata asigurarilor-reasigurarilor, care evidentiaza pozitia fiecarei entitati supravegheate si/sau reglementate de catre Autoritate in raport cu nivelul de referinta al pietei, pe baza numarului petitiilor inregistrate la A.S.F.

Analiza indicatorilor specifici activitatii de protectie a consumatorilor pentru piata asigurarilor - reasigurarilor a fost efectuata pentru primele noua societati de asigurare care au inregistrat cele mai multe petitii la A.S.F. Au fost luate in calcul datele statistice din evidentele Directiei Relatii cu Publicul, Petitii si Educatie Financiara in ceea ce priveste numarul petitiilor unice inregistrate pentru societatile de asigurare din Romania (autorizate de A.S.F.), precum si informatiile transmise A.S.F. de catre asiguratori, prin raportarile trimestriale, in ceea ce priveste numarul daunelor avizate si al contractelor in vigoare la data de 31.12.2019.

Cei trei indicatori specifici calculati au fost:
  • Indicatorul numar petitii / numar contracte - Ip/c
  • Indicatorul numar petitii / numar daune avizate - Ip/d
  • Indicatorul numar petitii solutionate favorabil / numar daune avizate - Ipf/d
Astfel, au fost luate in calcul 19.832 petitii unice analizate si solutionate la A.S.F., transmise doar pentru societatile de asigurare din Romania (autorizate de A.S.F.).

Valorile rezultate din analiza indicatorilor specifici activitatii de protectie a consumatorilor, pe datele statistice aferente anului 2019, evidentiaza, in principal, urmatoarele aspecte:

- incadrarea societatilor: ALLIANZ-TIRIAC, GENERALI Romania, GRAWE Romania, GROUPAMA, OMNIASIG VIG si UNIQA Asigurari in grade de conformare bune pentru cei trei indicatori;

- incadrarea societatilor CITY Insurance si EUROINS in grade de conformare medii/reduse, pe baza valorilor celor trei indicatori calculati pentru anul 2019, evidentiaza existenta unor deficiente in activitatea acestora, in special in ceea ce priveste instrumentarea si lichidarea daunelor. Acest fapt este confirmat si de numarul mare de petitii inregistrate la A.S.F. pentru cele doua societati in perioada analizata, acestea cumuland 79,72% din numarul total al petitiilor unice inregistrate la nivelul pietei asigurarilor;

- modificarea incadrarii societatii ASIROM VIG de la grad redus de conformare pentru cei trei indicatori in anul 2018, la grad de conformare bun pentru toti indicatorii calculati pentru anul 2019, evidentiaza o imbunatatire a activitatii societatii, in special in ceea ce priveste instrumentarea si lichidarea daunelor, aspect reflectat prin scaderea cu 54,01% a numarului de petitii inregistrate.Din analiza valorilor celor trei indicatori specifici activitatii de protectie a consumatorilor pentru piata asigurarilor - reasigurarilor a rezultat urmatoarea incadrare in grade de conformare bune, medii si reduse, in functie de plafoanele de 100%, 101% - 200% si peste 200%, a societatilor de asigurare care au inregistrat cele mai multe petitii la A.S.F. in anul 2019:

- ALLIANZ - TIRIAC se incadreaza in grad de conformare bun pentru toti indicatorii calculati, valorile acestora fiind sub pragul de 50%:

Ip/c = 12%; Ip/d = 8% ; Ipf/d = 5%

- ASIROM VIG se incadreaza in grad de conformare bun pentru toti indicatorii calculati, valorile acestora fiind sub pragul de 100%:

Ip/c = 78%; Ip/d = 48% ; Ipf/d = 36%

- CITY Insurance se incadreaza in grad de conformare mediu pentru Ip/c si in grad de conformare redus pentru indicatorii Ip/d si Ipf/d, societatea inregistrand scaderi fata de anul 2018 ale valorilor celor trei indicatori cu 17, 27, respectiv 43 puncte procentuale:

Ip/c =131%; Ip/d = 202% ; Ipf/d = 207%

"Incadrarea societatii de asigurare in grade de conformare mediu / redus si scaderea valorilor celor trei indicatori arata o oarecare imbunatatire a activitatii de instrumentare si lichidare a dosarelor de dauna, societatea avand, in continuare, deficiente in aceasta activitate", noteazza ASF.

- EUROINS se incadreaza in grad de conformare redus pentru cei trei indicatori:

Ip/c = 294%; Ip/d = 718% ; Ipf/d = 764%

"Incadrarea societatii in grad de conformare redus si cresterea valorilor celor trei indicatori denota mentinerea si chiar amplificarea unor disfunctionalitati in activitatea de instrumentare si lichidare a dosarelor de dauna", arata ASF.

- GENERALI Romania se incadreaza in grad de conformare bun pentru toti indicatorii calculati, valorile acestora fiind sub pragul de 50%:

Ip/c = 24%; Ip/d = 20% ; Ipf/d = 14%

- GRAWE Romania se incadreaza in grad de conformare bun pentru cei trei indicatori calculati, valorile acestora fiind sub pragul de 100%:

Ip/c = 72%; Ip/d = 59% ; Ipf/d = 46%

- GROUPAMA se incadreaza in grad de conformare bun pentru toti indicatorii calculati, valorile acestora fiind sub pragul de 50%:

Ip/c = 35%; Ip/d = 27% ; Ipf/d = 21%

- OMNIASIG VIG se incadreaza intr-un grad de conformare bun pentru toti indicatorii calculati, valorile acestora fiind sub pragul de 100%:

Ip/c = 51%; Ip/d = 41% ; Ipf/d = 30%

- UNIQA Asigurari se incadreaza in grad de conformare bun pentru toti indicatorii calculati, valorile acestora fiind sub pragul de 50%:

Ip/c = 44%; Ip/d = 26% ; Ipf/d = 17%Analiza detaliata o gasiti AICI.

ASF a primit un numar total de 26.911 petitii, in 2019. Dintre acestea, 95,42% reprezinta petitii aferente pietei asigurarilor-reasigurarilor, 3,76% sunt petitii aferente pietei pensiilor private, iar 0,82% sunt petitii aferente pietei instrumentelor si investitiilor financiare. Doua societati de asigurare cumuleaza aproape 80% din numarul petitiilor.

Pe piata asigurarilor-reasigurarilor, in anul 2019, A.S.F. a inregistrat in total 25.679 de petitii. Au fost inregistrate in mod unic pe petent, analizate si solutionate 20.837 de petitii transmise de catre asigurati/pagubiti (+150% fata de anul 2018, cand au fost 8.313 de petitii), petitii care intra in sfera de competenta a ASF. Celelalte petitii (4.842) au fost conexate sau clasate, in conformitate cu prevederile Ordonantei nr. 27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor si cu procedurile interne ale A.S.F.

664 accesari