1asig.ro
1asig.ro

CRESTA: In Europa, inundatiile si furtunile de vara au provocat pierderi de peste 16 miliarde USD pentru industria de re/asigurari

5 min. / 1.540 cuvinte

Inundatiile severe care au fost inregistrate in Europa, in iulie 2021, au provocat pierderi de 11 miliarde de dolari pentru industria de re/asigurari, in timp ce furtunile convective din iunie 2021 au adaugat inca 5,1 miliarde de dolari la totalul pierderilor din vara pentru continent, informeaza Artemis, citand un raport realizat de organizatia CRESTA.

Actualizand datele CLIX (CRESTA Industry Loss Index) pentru cel de-al treilea trimestru al anului in curs, organizatia sustine ca inundatiile europene au reprezentat cea mai semnificativa pierdere pentru industrie de la inceputul anului si pana in prezent. Artemis subliniaza, insa, ca organizatia CRESTA nu ia in calcul si pierderile din SUA, asa ca nu are o estimare si pentru uraganul Ida, care, cel mai probabil, va fi de trei ori mai costisitor pentru pietele de re/asigurari.

CLIX, baza de date a CRESTA, acopera, la nivel global (cu exceptia SUA), pierderi de peste 1 miliard USD si, in momentul de fata, include 33 de catastrofe in ultimii 3 ani. De la inceputul anului si pana in prezent, inundatiile din Europa de Vest, care au generat cele mai mari costuri in Germania, sunt estimate a fi cel mai important eveniment, cu pierderi de 11 miliarde USD. Se estimeaza ca pierderi de aproximativ 8,3 miliarde USD au fost inregistrate numai in Germania, potrivit GDV.

In plus, se estimeaza ca furtunile convective care au lovit Europa, in luna iunie, au provocat pierderi de 5,1 miliarde USD pentru sectorul de re/asigurari, ceea ce ridica, in Europa, nivelul total al pierderilor din timpul verii la peste 16 miliarde USD. Este de asteptat ca acest lucru sa genereze o presiune in crestere asupra tarifelor de reasigurare in sezonul de reinnoire, din ianuarie 2022, 2021 fiind cel mai costisitor an de pierderi catastrofale, in Europa, din ultima vreme.

In conditiile in care uraganul Ida va genera o povara semnificativa a pierderilor pentru marii furnizori de reasigurari din Europa, aceste inundatii si furtuni de vara nu fac decat sa exacerbeze pierderile recente pentru aceste companii si ar trebui sa determine cel putin o abordare diferentiata a reinnoirilor europene de asigurari de bunuri impotriva catastrofelor, in 2022.

Alte pierderi majore pe care organizatia CRESTA le-a luat in calcul pentru anul acesta includ cutremurul din Fukushima (Japonia), cu o pierdere de 2,5 miliarde USD pentru industria de profil, si ploile extreme care, in iulie, au facut ravagii in China, generand pierderi de 1,9 miliarde USD legate de inundatii si, mai mult, devenind cea mai mare pierdere catastrofala inregistrata vreodata pe piata chineza de asigurari.

"Desi modelele meteorologice nu sunt direct comparabile, este surprinzator faptul ca trei dintre aceste evenimente sunt legate de exploziile de precipitatii extreme din timpul lunilor de vara, care au provocat grindina si inundatii devastatoare. Acest lucru este in concordanta cu previziunile modelelor legate de clima, care indica o crestere a severitatii si a frecventei evenimentelor de precipitatii extreme, urmare a temperaturilor mai ridicate si a cresterii capacitatii de retinere a apei in atmosfera. Impreuna cu cresterea activelor asigurate, acest peisaj de risc in continua schimbare creeaza o provocare formidabila pentru industria de asigurari", subliniaza organizatia CRESTA. 

"Perioada benigna in ceea ce priveste pierderile din industria internationala a asigurarilor de catastrofe in 2020 si pana la inceputul anului 2021 s-a schimbat dramatic in iunie, cand furtunile convective severe din Europa au adus precipitatii extreme si grindina, provocand pagube semnificative, in principal in Germania si Elvetia. Aceste furtuni au fost urmate, in iulie, de evenimentele majore de inundatii din Europa si China, care au generat pierderi record pentru industria de asigurari", puncteaza Matthias SAENGER - Technical Manager of CLIX, CRESTA.

 

432 accesari