1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

CONFIDEX: Aproape jumatate dintre manageri considera ca ne indreptam spre recesiune in urmatoarele 3 luni

Managerii romani sunt mult mai increzatori in viitor, desi presiunea noilor crize este resimtita de cei mai multi dintre ei. 76% considera ca vor fi afectati intr-o mare masura de razboiul din Ucraina, agricultura si industria sunt sectoarele unde a scazut starea de spirit a managerilor, insa indicele de incredere in economie este mai ridicat decat in perioada de debut a pandemiei, potrivit rezultatelor studiului CONFIDEX S1 2022, publicate de Impetum Group.

"Rezultatele CONFIDEX sunt revelatoare in multe feluri. Pe de-o parte vedem ca aproape jumatate dintre manageri considera ca ne indreptam spre recesiune in urmatoarele 3 luni, iar pe de alta parte vedem ca increderea managerilor in economie este la cel mai inalt nivel de la lansarea studiului CONFIDEX. Mesajul pe care il vedem este acelea ca oportunitatile economiei noastre devin tot mai clare chiar si in acest context. Desi presiunea noilor crize este una resimtita, mediul de afaceri este mult mai increzator in viitor decat a fost pe tot parcursul pandemiei. Cresterea investitiilor, accesul pe anumite piete noi dar si la resurse ce implica costuri usor mai reduse sunt directii pe care managerii romani le exploreaza", a spus Andrei CIONCA, CEO Impetum Group.

Razboiul afecteaza major economia romaneasca, in special prin ingreunarea accesului la materia prima, la o serie de resurse care se obtineau mult mai facil din spatiul estic european (Ucraina, Rusia). Nivelul de dependenta fata de acest spatiu este unul ridicat (22%), iar 6% dintre companii se declara total dependente economic de el.

"Vedem de asemenea ca razboiul din Ucraina a afectat diferit sectoarele economiei nationale. Agricultura si industria sunt sectoarele unde a scazut starea de spirit a managerilor pentru ca ei simt direct impactul negativ al cresterii costurilor energiei electrice sau a combustibilului. In agricultura si industrie vedem o scadere a increderii in economie din cauza unui grad mare de dependenta de materiile prime si a cresterii costurilor. Aici am identificat nevoia de a analiza impactul razboiului in aceste sectoare care sunt mult mai conectate economic cu Estul Europei, la nivel mai profund si vom face acest lucru in perioada urmatoare", a adaugat Andrei CIONCA.

Managerii estimeaza ca starea companiei lor este peste media sectorului de activitate si chiar a economiei romanesti si europene. Circa 11% dintre manageri considera ca economia nationala s-a imbunatatit in ultimul an. Insa 27% considera ca situatia propriei companii s-a imbunatatit si 19%, ca sectorul de activitate s-a imbunatatit. Circa doua treimi dintre manageri considera ca economia globala si cea europeana se vor inrautati in urmatorul an. 71% considera acelasi lucru si despre economia nationala.

Viitorul pare a fi marcat de criza materiilor prime (86%) si cea energetica (78%), ce vor creste costurile de productie si vor conduce spre o inflatie accentuata (93%). De asemenea, 40% dintre manageri considera ca PIB-ul va scadea, deci ne indreptam spre recesiune.

Asteptarile fata de autoritati vizeaza investitiile in infrastructura si sprijinirea economiei, precum si o abordare diplomatic-precauta a realitatii de la granite, pastrand in mod clar colaborarea stransa cu aliatii strategici (UE, NATO, SUA).

In perioada urmatoare sunt prioritare, in opinia managerilor, cresterea vanzarilor (49%) si retentia de personal (41%). In continuare, doua treimi dintre manageri opteaza pentru cresterea productivitatii, iar 73% ar prefera explorarea de noi piete. Domeniul servicii este mai aproape de aceasta optiune (78%), in timp ce managerii din agricultura prefera intr-o mai mare proportie sa se concentreze pe portofoliul actual de clienti (47%).

Dupa un regres, inregistrat in semestrul 2 din 2021, indicele CONFIDEX creste la cea mai mare valoare masurata, atingand un maximum de 47.8 puncte. Cresterea este una generala, dar e mai mare in sectorul transporturilor (+9.7 puncte) si al serviciilor (+7.6) si mai ponderata in celelalte (de la +5.4, la +5.9) din cauza aparitiei noilor crize si a impactului razboiului din Ucraina.

Indicele CONFIDEX creste la cea mai mare valoare masurata, 47.8, fapt care indica in mod clar ca mediul de business previzioneaza o dinamica pozitiva, o crestere ponderata, dar una care sa consolideze companiile incercate de criza pandemica.

Impetum Group este grupul romanesc care aduce impreuna capital, management si servicii, format din reunirea sub aceeasi umbrela a CITR, liderul pietei de insolventa din Romania, ROCA, solutie de private equity care urmareste consolidarea si scalarea IMM-urilor romanesti cu potential si ROCA X, Venture Capital destinat start-up-urilor disruptive din piata de tehnologie si Agista, primul fond de investitii romanesc care accelereaza IMM-urile locale prin instrumentele pietei de capital.