1asig.ro
1asig.ro

CNPF schimba modul de calcul al solvabilitatii asiguratorilor. Vezi aici care sunt modificarile aduse!

5 min. / 1.540 cuvinte
Autoritatea de supraveghere a asigurarilor (CNPF) a hotarat sa modifice anumite prevederi ale Regulamentului privind marjele de solvabilitate si coeficientul de lichiditate a asiguratorilor, aceasta hotarare fiind publicata de curand in Monitorul Oficial.


PROMO

Concret, CNPF a decis sa excluda coeficientul de 1,25 care urma sa fie aplicat la calculul marjei minime de solvabilitate a asiguratorilor. Daca ar fi fost aplicat, acesta ar fi condus la necesitatea majorarii capitalului sau restructurarea activelor in cazul unor societati de asigurare, pentru a se incadra in cerintele de solvabilitate, conform regulamentului.

In prezent, rata de solvabilitate a unui asigurator (capacitatea unei companii de a face fata tuturor obligatiilor sale) trebuie sa fie de minimum 100%. Aceasta se calculeaza ca un raport intre marja disponibila a companiei (capitalul propriu) si marja minima (care nu trebuie sa fie mai mica decat capitalul, asfel incat raportul intre acestea sa nu fie mai mic de 100%.). Daca s-ar fi aplicat la marja minima de solvabilitate acel coeficient de 1,25, asa cum prevedea anterior regulamentul, aceasta ar fi insemnat automat ca si marja disponibila ar fi trebuit majorata cu 25%, pentru a avea o rata a solvabilitatii de minimum 100%.

Cu alte cuvinte, anumiti asiguratori aflati in prezent la limita acestui indicator ar fi trebuit sa aduca bani suplimentari in companie sau sa isi restructureze activele admise la acoperirea obligatiilor.

Potrivit raportului CNPF la 30 ianuarie a.c. toti asiguratorii din Moldova indeplineau cerintele privind rata minima de solvabilitate, mai putin MOLDOVA-ASTROVAZ - 90,6% (sursele portalului www.xprimm.md arata insa ca si aceasta a demarat de curand procedura de majorarre a capitalului).

Prin aceeasi hotare, CNPF a modficat si alte prevederi din regulament, care privesc o majorare a unor procente, folosite pentru calculul marjei minime de solvabilitate, care presupun o revizuire din partea asiguratorilor a activelor calitative admise la acoperirea obligatiilor. Aceste prevederi vor intra in vigoare de la 1 octombrie 2018.

Vezi aici hotararea CNPF si aici Regulamentul privind marjele de solvabilitate si coeficientul de lichiditate a asiguratorilor.19.260 accesari