CNPF propune majorarea marjei minime de solvabilitate si modificarea dispersiei activelor asiguratorilor - Republica Moldova - Asigurari - Totul despre asigurari - Piata asigurarilor din Romania - 1asig.ro

CNPF propune majorarea marjei minime de solvabilitate si modificarea dispersiei activelor asiguratorilor - Republica Moldova...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 Asigurari 
 Stiri externe 
 Piete financiare 
 Republica Moldova 


Bucuresti
27
1 EUR = 4.6288 RON
1 USD = 3.9524 RON


RFI

Republica Moldova

Full screen Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

CNPF propune majorarea marjei minime de solvabilitate si modificarea dispersiei activelor asiguratorilor


Autoritatea de supraveghere a asigurarilor din Moldova (CNPF) a elaborat de curand un proiect de hotarare prin care s-ar putea modifica regulamentul cu privire la marjele de solvabilitate si coeficientul de lichiditate ale asiguratorilor (reasiguratorilor). Proiectul a fost trimis spre avizare autoritatilor interesate si propus spre consultare publica, in conditiile legii.

Prin marja de solvabilitate a unei companii de asigurari se intelege valoarea cu care activele acesteia sunt mai mari decat valoarea obligatiilor sale. Astfel, potrivit legii, asiguratorul trebuie sa aiba un anumit nivel minim al capitalului sub care nu trebuie sa coboare pentru ca altfel nu are stabilitate financiara garantata, punandu-se in pericol onorarea obligatiilor asumate fata de asigurati. In acelasi timp, coeficientul de lichiditate reprezinta raportul dintre activele lichide si obligatiile pe termen scurt ale asiguratorului fata de asigurati.

Care sunt cele mai importante modificari propuse de CNPF?


Varianta recenta a regulamentului propus de CNPF presupune, printre altele, o modificare a dispersiei activelor care sunt acceptate pentru acoperirea obligatiilor asiguratorului dar si o modificare a categoriilor acestora. Spre exemplu, aici vor fi incluse si "valori mobiliare corporative ale entitatilor de interes public", iar "terenurile (cu exceptia celor agricole si extravilane) sau constructiile vor fi admise in proportie de 50%, cu conditia ca aceste active aduc sau vor aduce beneficii economice si sunt inregistrate in registrul bunurilor imobile", se arata in proiectul de hotarare publicat pe site-ul CNPF. De asemenea, "terenurile si constructiile sunt acceptate la cea mai mica valoare atribuibila acestora la data de referinta, determinata de catre o entitate de evaluare independenta autorizata in domeniul respectiv si numai in masura in care asiguratorii (reasiguratorii) fac dovada proprietatii acestora si sunt libere de sarcini".

Totodata, "depozitele si investitiile in institutiile financiare licentiate de Banca Nationala a Moldovei (BNM) pot constitui nu mai mult de 20% in cazul uneia si aceleiasi institutii financiare, iar in institutiile financiare la care sunt aplicate instrumente de rezolutie ca masuri de interventie timpurie de catre BNM, nu mai mult de 10% in cazul unei si aceleiasi institutii financiare si nu mai mult de 70% in ansamblu din totalul dintre rezervele tehnice, exceptand cota reasiguratorului in rezervele tehnice, si o treime din marja de solvabilitate minima".

O alta modificare vizeaza faptul ca "activele puse sub sechestru in contextul litigiilor judiciare care au la baza un contract de asigurare, sunt admise sa participe la acoperirea fondului asiguratilor in limita rezervei de daune declarate, dar nesolutionate formate pentru acest contract de asigurare".

Noul regulament propune si majorarea marjei minime de solvabilitate, potrivit formulelor de calcul si anexelor prezentate in proiectul de hotarare.

Vezi aici proiectul.


Dupa consultari cu institutiile abilitate si piata de profil, inclusiv obtinerea expertizelor anticoruptie, proiectul va fi supus aprobarii in Consiliul CNPF (in cazul lipsei obiectiilor din partea entitatilor interesate).


Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (CNPF propune majorarea marjei minime de solvabilitate si modificarea dispersiei activelor asiguratorilor).
Share |


Autor: Ana PREDA | Publicat pe 08.02.2017 | 2788 vizualizari


TOP Stiri


Comenteaza acest articol
0 comentarii

DISCLAIMER: Dupa trimiterea comentariului, acesta va fi aprobat de un moderator. Vor fi publicate doar comentariile pertinente, la obiect, legate de continutul prezentat in material. Nu vor fi publicate comentariile care includ cuvinte obscene, atacuri la persoane/ institutii, atacuri si jigniri aduse autorului materialului, injurii aduse celorlalti cititori care au postat un comentariu, anunturi publicitare. Ne rezervam dreptul de a edita sau de a elimina complet orice comentariu care nu corespunde acestor principii. Site-ul 1asig.ro si Media XPRIMM nu-si asuma responsabilitatea juridica pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:


ArhivaPAID

OMNIASIG
Copyright 2018-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM