1asig.ro
1asig.ro

CNPF a semnat un protocol de colaborare cu autoritatea de supraveghere financiara din Romania pentru dezvoltarea educatiei financiare

5 min. / 1.540 cuvinte
Comisia Nationala a Pietei Financiare din Republica Moldova (CNPF) a semnat de curand un protocol de colaborare cu Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) din Romania in domeniul educatiei financiare, se arata intr-un comunicat al CNPF remis redactiei xprimm.md.

PROMO


Obiectivele protocolului vizeaza, printre altele, crearea unui cadru institutional comun care sa asigure imbunatatirea gradului de educatie financiara a reprezentantilor pietelor financiare si a consumatorilor de servicii financiare non-bancare din Republica Moldova.

"Lansarea relatiilor de cooperare dintre CNPF si ASF pe segmentul educatiei financiare va facilita schimbul de cunostinte intre cele doua institutii, va asigura sustinerea si dezvoltarea initiativelor educationale, precum si va permite o coordonare mai buna a programelor din domeniul educatiei financiare", a declarat Viorel MIRON, Membru al Consiliului de Administratie, CNPF.

Programele de educatie financiara se vor desfasura pe mai multe paliere, atat la nivelul sistemului de invatamant (primar, gimnazial, liceal si universitar) prin desfasurarea unor programe si proiecte adaptate fiecarui ciclu in parte; cat si la nivel general prin realizarea unor materiale informative (DVD-uri, pliante, brosuri) care vor fi distribuite participantilor la activitatile educationale, precum si prin dezvoltarea unei platforme informatice care va contine date despre evenimentele si programele de educatie financiara adresate populatiei.

"Imbunatatirea educatiei financiare, in mod special la nivelul tinerilor, asigura dezvoltarea unui mod de gandire si actiune responsabil, lucru esential intr-o societate unde serviciile financiare devin din ce in ce mai complexe, rolul cunostintelor si al educatiei in acest sens fiind uneori determinant", a mai precizat Viorel MIRON.

Totodata, protocolul de colaborare presupune si realizarea unui studiu cu privire la nivelul educatiei financiare din Republica Moldova, precum si punerea in aplicare a unor proiecte de imbunatatire a Strategiei Nationale de Educatie Financiara.

Acest protocol de colaborare a fost incheiat pentru o perioada de 5 ani.

CNPF este autoritatea autonoma a administratiei publice centrale din Republica Moldova, responsabila fata de Parlament, care autorizeaza si reglementeaza activitatea participantilor pe piata financiara nebancara, precum si supravegheaza respectarea legislatiei de catre acestia.

ASF este autoritatea administrativa autonoma, de specialitate, cu personalitate juridica, independenta din Romania, autofinantata si care isi exercita atributiile de supraveghere in domeniul asigurarilor, pensiilor private si a pietei de capital.

3.021 accesari