1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
CNPF a restrictionat circulatia ...

CNPF a restrictionat circulatia valorilor mobiliare nou-emise de MOLDASIG

Comisia Nationala a Pietei Financiare (CNPF) a suspendat circulatia a 480.000 actiuni ordinare nominative nou-emise de MOLDASIG SA, pana la verificarea tuturor circumstantelor aferente somatiilor Executorului judecatoresc Maxim Romaliischi din 12 martie 2021 inaintate catre Depozitarul central unic al valorilor mobiliare, anunta institutia intr-un comunicat de presa.

In acelasi timp, autoritatea de supraveghere a sesizat organele de resort sa examineze actiunile persoanelor implicate in tranzactia de impacare din 02 martie 2021, incheiata intre MOLDASIG in persoana organului executiv CONFIDENTIAL-AUDIT SRL, reprezentata prin procura de Dobos Ruslan PRODROMOS LIMITED, DENTON ENTERPRISE Ltd si ROOK INVEST Ltd privind restabilirea dreptului de proprietate asupra actiunilor societatii in cauza.

"CNPF enunta ca Depozitarul central unic al valorilor mobiliare SA a fost notificat (12 martie 2021) de catre Executorul judecatoresc Maxim Romaliischi (acelasi Executor judecatoresc care a pus in executare Incheierea Judecatoriei Rascani din 06 noiembrie 2020) privind executarea mai multor somatii ce tin de restabilirea drepturilor de proprietate asupra valorilor mobiliare emise de MOLDASIG SA pentru PRODROMOS LIMITED (19,98%), DENTON ENTERPRISE Ltd (19,99%) si ROOK INVEST Ltd (9,87%)", se arata in comunicatul transmis.

"Astfel, executorul judecatoresc a pus in aplicare tranzactia de impacare intre fostii actionari ai companiei MOLDASIG SA (declarati anterior de CNPF cu activitate concertata) si Ruslan Dobos (neangajat al MOLDASIG SA, neevaluat (CNPF) potrivit criteriului de buna reputatie si integritate profesionala. Nota: R. Dobos este fost director financiar al CA ASITO SA cu antecedente penale pentru incalcari grave in gestiunea entitatii date)", adauga sursa citata.

Potrivit CNPF, ROOK INVEST Ltd nu figureaza in deciziile emise de Autoritate in calitate de fost actionar al MOLDASIG SA, iar valorile mobiliare ce au apartinut PRODROMOS LIMITED si DENTON ENTERPRISE Ltd au fost anulate, respectiv, radiate din Registrul de stat al valorilor mobiliare. Prin urmare, prin tranzactia de impacare realmente se urmareste restabilirea unor bunuri inexistente.

In context, se cuantifica concluzia potrivit careia, in rezultatul tranzactiei de impacare din 02.03.2021, partile insusesc bunurile ce sunt inscrise pe conturile MOLDASIG SA (actiunile nou-emise (Hotararea CNPF nr. 15/4/2017)), delapidand averea statului, cu folosirea abuziva a situatiei de serviciu, prejudiciul material cauzat statului cifrandu-se la valoarea de 88,3 milioane lei - infractiune prevazuta in art. 191 alin. (2) lit. d) Cod penal (Delapidarea averii straine cu folosirea situatiei de serviciu).

"In sustinerea celor mentionate, Comisia Nationala focuseaza atentia asupra faptului ca, toate operatiunile/tranzactiile prenotate sunt o consecinta a actului judecatoresc - Incheierea Judecatoriei Chisinau (sediul Rascani) din 06 noiembrie 2020, emisa de judecatorul Olesea Turcanu", anunta CNPF.

"Cazul MOLDASIG SA - este unul fara precedent si de rezonanta, in conditiile in care, dupa aproape 3 ani, actele emise de autoritatea de supraveghere au fost suspendate de catre instanta de judecata, iar fostilor detinatori le-a revenit dreptul de a administra provizoriu societatea si a gestiona pachetul de actiuni nou-emise - prerogative, potrivit Legii nr. 407/2006 cu privire la asigurari, exclusiv conferite CNPF -, astfel instanta de judecata substituind competentele regulatorului in materie", mentioneaza sursa citata.

In mod reiterat, CNPF remarca ca, judecatorul Olesea Turcanu, in cadrul examinarii cauzei "WESNA" LTD vs CNPF, a suspendat executarea actelor emise de autoritate (CNPF) in perioada 2016-2017 aferente actionariatului neconform exigentelor fit&proper, instituind administrarea speciala provizorie, organ executiv unipersonal al MOLDASIG SA fiind desemnata compania de audit CONFIDENTIAL-AUDIT SRL; atributiile consiliului societatii fiind transmise companiei de audit ALTIMEEA" SRL cu delegarea catre aceasta a gestiunii pachetului de actiuni nou-emise in numar de 450.100 unitati.

Nu este pentru prima data cand CNPF intervine in activitatea MOLDASIG. La sfarsitul anului trecut, Autoritatea a preluat administrarea provizorie a asiguratorului, intrucat cele doua companii de audit desemnate sa faca acest lucru nu intruneau rigolile imuse de reglementator.

Ulterior, MOLDASIG a primit aprobarea din partea CNPF pentru instituirea unui nou administrator special.