1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

CNPF: Legea privind societatile pe actiuni, racordata la standardele europene

Legea privind societatile pe actiuni va fi racordata la standardele europene. Parlamentul a aprobat, in lectura a doua, in sedinta plenara din 20 februarie a.c., o serie de modificari si completari a legislatiei, anunta Comisia Nationala a Pietei Financiare (CNPF) intr-un comunicat de presa.

Proiectul prevede consolidarea drepturilor actionarilor, inclusiv in cadrul convocarii si desfasurarii adunarilor generale ale societatilor, precum si referitoare la exercitarea drepturilor actionarilor cu utilizarea mijloacelor electronice.

Conform sursei citate, initiativa legislativa transpune normele eurocomunitare cu privire la dreptul actionarilor de a introduce nelimitat puncte pe ordinea de zi a adunarii generale, cu conditia ca fiecare punct sa fie insotit de o justificare, precum si de a pune intrebari, prezenta proiecte de hotarare. Modificarile legislative instituie obligatia societatii de a raspunde in termeni determinati de lege la intrebarile privind chestiunile de pe ordinea de zi a adunarii generale, adresate de actionari.

Totodata, legea va fi completata cu aspecte referitoare la reprezentarea actionarilor, stabilindu-se reguli detaliate cu privire la procedurile de desemnare si notificare a reprezentantului, precum si exercitarea votului prin reprezentare, solutionarea conflictelor de interese la desemnarea reprezentantului. In acest context, o singura persoana poate reprezenta unul sau mai multi actionari, numarul carora nu poate fi limitat.

Noile reglementari exclud limitarea potrivit careia persoanele cu functii de raspundere ale societatii, cu exceptia membrilor consiliului societatii, nu pot fi reprezentanti ai actionarului.

"Prevederile mai concretizeaza drepturilor actionarilor in cadrul emisiunii de valori mobiliare ale societatii, in special, implementeaza cerintele UE referitoare la publicarea obligatorie sau, in caz de actiuni nominative, informarea in scris, in termen determinat, a tuturor actionarilor despre oferta de a subscrie pentru actiuni, in cazul majorarii de capital", noteaza CNPF.

Legea este completata si cu unele prevederi aferente informatiilor obligatorii de inclus in contractul de societate si statutul societatii pe actiuni. Noile prevederi stabilesc cresterea graduala a marimii minime a capitalului social, de la 20 000, cat este in prezent, pana la 600 000 lei in 2022.

Legea va intra in vigoare la 1 ianuarie 2021. Pana atunci, societatile pe actiuni urmeaza sa-si aduca statutele lor in conformitate cu noile prevederi stabilite de lege.