1asig.ro
1asig.ro
CMU ofera asiguratorilor din UE o ...

CMU ofera asiguratorilor din UE o oportunitate majora de a-si consolida rolul de investitori pe termen lung

5 min. / 1.540 cuvinte
Uniunea pietelor de capital (CMU - Capital Markets Union) ofera asiguratorilor din Uniunea Europeana o oportunitate majora de a-si consolida rolul de investitori pe termen lung, in cazul in care Comisia Europeana remediaza obstacole de reglementare in ceea ce priveste Solvency II, a transmis Insurance Europe - federatia europeana a asiguratorilor si reasiguratorilor.

PROMO


Dupa publicarea planului de actiune al Comisiei Europene pentru Uniunea pietelor de capital (CMU), Michaela KOLLER, Directorul General al Insurance Europe, a declarat: "CMU ofera asiguratorilor europeni o oportunitate semnificativa de a juca un rol si mai mare in furnizarea de investitii pe termen lung, atat de necesare pentru a sustine redresarea si cresterea in Europa, daca problemele legate de cadrul de reglementare Solvency II sunt remediate. Dorim sa contribuim in continuare si, prin urmare, salutam cu entuziasm planul Comisiei de a evalua, in cadrul revizuirii Solvabilitate II, modul in care cadrul ar putea fi modificat pentru a permite in continuare investitiile pe termen lung ale societatilor de asigurare".

"Industria noastra saluta, de asemenea, recunoasterea de catre Comisie a rolului pe care il pot juca pensiile private suplimentare in abordarea provocarilor reprezentate de imbatranirea populatiei. In acelasi timp, industria saluta recunoasterea importantei competentelor si cunostintelor financiare, precum si masurile propuse pentru a incuraja in continuare statele membre sa sprijine educatia financiara", a spus Michaela KOLLER.

Comisia Europeana a publicat recent un nou plan de actiune ambitios, menit sa impulsioneze, in urmatorii ani, uniunea pietelor de capital (UPC) ale Uniunii Europene. In prezent, prioritatea absoluta a UE este asigurarea faptului ca Europa se redreseaza in urma crizei economice fara precedent provocate de pandemia de COVID-19. In acest scop, va fi esential sa se dezvolte pietele de capital ale UE si sa se asigure accesul la finantarea de pe piata.

Pietele de capital de mari dimensiuni si integrate vor facilita redresarea UE, asigurand faptul ca intreprinderile - in special intreprinderile mici si mijlocii - au acces la surse de finantare si ca deponentii europeni au incredere sa faca investitii pentru viitorul lor. Pietele de capital dinamice vor sprijini, de asemenea, tranzitia verde si cea digitala a Europei, contribuind totodata la crearea unei economii mai favorabile incluziunii si mai reziliente. Uniunea pietelor de capital este, de asemenea, esentiala pentru consolidarea rolului international al monedei euro, precizeaza CE.

Valdis Dombrovskis, vicepresedintele executiv pentru o economie in serviciul cetatenilor, a declarat: "Ca urmare a crizei provocate de pandemia de COVID-19, activitatea noastra privind crearea unei uniuni a pietelor de capital a devenit urgenta. Forta redresarii noastre economice va depinde in mod decisiv de buna functionare a pietelor noastre de capital si de masura in care cetatenii si intreprinderile pot avea acces la oportunitati de investitii si la finantarea de pe piata de care au nevoie. Trebuie sa generam investitii masive pentru ca economia UE sa devina mai durabila, mai digitala, mai favorabila incluziunii si mai rezilienta. Planul de actiune prezentat astazi urmareste sa abordeze in mod decisiv unele dintre obstacolele ramase in calea unei piete unice de capital."

Planul de actiune are trei obiective-cheie:
  • asigurarea faptului ca redresarea economica a UE este verde, digitala, favorabila incluziunii si rezilienta, prin imbunatatirea accesului la finantare pentru intreprinderile europene, in special pentru IMM-uri;
  • transformarea UE intr-un loc si mai sigur pentru economiile si investitiile pe termen lung ale persoanelor fizice;
  • integrarea pietelor de capital nationale intr-o autentica piata unica de capital la nivelul UE.
In acest scop, Comisia a prezentat saisprezece masuri specifice, menite sa asigure realizarea de progrese reale in vederea finalizarii UPC. Printre masurile anuntate se numara si cele prin care UE:
  • va crea un punct unic de acces la datele intreprinderilor, destinat investitorilor.
  • va sprijini asiguratorii si bancile sa investeasca mai mult in intreprinderile din UE;
  • va consolida protectia investitiilor pentru a sprijini in mai mare masura investitiile transfrontaliere pe teritoriul sau;
  • va facilita monitorizarea adecvarii pensiilor in intreaga Europa;
  • va spori armonizarea sau convergenta normelor in materie de insolventa;
  • va incuraja realizarea de progrese in ceea ce priveste convergenta in materie de supraveghere si aplicarea consecventa a cadrului unic de reglementare pentru pietele financiare in UE.
179 accesari