1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

CCR considera constitutional plafonul de garantare de 450.000 lei per creditor al unui asigurator aflat in faliment

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) considera ca fiind constitutional plafonul de garantare de 450.000 lei pe un creditor de asigurare al unei companii de asigurari aflata in faliment. Astfel, toate instantele de judecata vor tine cont de aceasta decizie a Curtii.

Miercuri a fost publicata, in Monitorul Oficial, Decizia CCR nr. 631/2018 prin care Curtea Constitutionala a respins, ca inadmisibila, exceptia de neconstitutionalitate a sintagmei "in limita unui plafon de garantare de 450.000 lei pe un creditor de asigurare al asiguratorului aflat in faliment" din art. 15 alin. (2) din Legea nr. 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguratilor.

Exceptia a fost ridicata, din oficiu, de Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal in Dosarul nr. 342/2/2017 -, intr-o cauza avand ca obiect contestarea deciziei Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA) de respingere a sumelor pretinse. In acest dosar au fost implicate companiile UNIQA si ASTRA Asigurari, cea din urma fiind in stare de faliment.

Decizia CCR este definitiva si general obligatorie.

Decizia se comunica Curtii de Apel Bucuresti - Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Prin aceasta decizie, companiile de asigurari care au de recuperat, in regres, sume de milioane de euro de la companiile aflate in faliment, vor primi maxim 450.000 lei (aproximativ 100.000 euro).

Fondul de Garantare a Asiguratilor - FGA s-a constituit ca persoana juridica de drept public conform Legii nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguratilor. Fondul este o schema de garantare in domeniul asigurarilor si are drept scop protejarea creditorilor de asigurari de consecintele insolventei unui asigurator.

Scopul principal al FGA este acela de a plati despagubiri/indemnizatii creditorilor de asigurari ai societatilor de asigurare aflate in faliment, intr-o anumita limita stabilita ca plafon de despagubire. Astfel, atat pentru categoria asigurarilor generale, cat si pentru categoria asigurarilor de viata, s-a stipulat un plafon de garantare de 450.000 lei pentru un creditor de asigurare al unui asigurator aflat in faliment.

Comisia speciala a FGA a emis in total, de la inceperea activitatii si pana la 30 octombrie 2018, un numar de 90.235 decizii si s-a achitat suma de 599,4 milioane lei, din care 370,5 milioane lei pentru creditorii ASTRA Asigurare-Reasigurare, in timp ce pentru creditorii CARPATICA Asig. s-au aprobat 222,2 milioane lei. De asemenea, FGA a aprobat si suma de 6,7 milioane lei pentru creditorii FORTE Asigurari, a declarat, pentru Publicatiile XPRIMM, Carmen RADU - Presedintele FGA.

Conform acesteia, au existat 97 cereri pentru care s-a platit suma maxima de 450.000 lei/cerere.