1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Bogdan ANDRIESCU: Anul 2016 va fi unul al reasezarii si consolidarii pietei de asigurari

Anul 2016 va fi, probabil, unul al reasezarii si consolidarii pietei de asigurari, odata cu aplicarea cerintelor noului regim de solvabilitate, a declarat, pentru 1asig.ro, Bogdan ANDRIESCU, Presedintele UNSICAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari.

"In acelasi timp, piata de brokeraj va intra in 2016 mai puternica din punct de vedere al capitalului financiar, chiar daca va avea o dimensiune redusa fata de ceea ce avem astazi. Acestea sunt, din punctul meu de vedere, oportunitati care, odata fructificate, pot sprijini procesul de recastigare a increderii consumatorilor in piata de asigurari, alaturi de eficientizarea si cresterea calitatii distributiei produselor de asigurari", a adaugat Bogdan ANDRIESCU.

Pana la 31 decembrie, brokerii de (re)asigurare trebuie sa se conformeze cerintelor privind valoarea capitalului minim de 150.000 de lei, conform Normei 9/2015, altfel riscand sa nu mai poata functiona incepand cu anul viitor. Insa, pana la sfarsitul lunii octombrie, doar 120 de brokeri indeplineau aceasta conditie, reprezentand circa o cincime din numarul total al brokerilor autorizati (peste 600), potrivit datelor ASF.

In ceea ce priveste amenintarile la adresa pietei, Presedintele UNSICAR considera ca anul viitor ne vom confrunta, in primul rand, cu una directa si deloc controlabila, care este legata de zona politica, avand in vedere alegerile legislative ce vor avea loc. De asemenea, un eventual derapaj la nivel macro-economic poate induce efecte puternic negative in piata de asigurari.

"O alta amenintare, deloc de neglijat, care va continua sa puna presiune asupra profitabilitatii si imaginii pietei este legata de despagubirile platite pentru vatamari corporale si daune morale, al caror nivel se mentine pe o tendinta de crestere. Este de vazut, de asemenea, cum vor gestiona FGA, BAAR si Autoritatea de Supraveghere Financiara situatia despagubirilor pentru pagubitii ASTRA din Romania si din strainatate, astfel incat insolventa acestei companii sa nu se transforme intr-o amenintare reala la stabilitatea pietei", a mai spus Bogdan ANDRIESCU.

Despagubirile pentru vatamari corporale si deces au reprezentat 21,12% din compensatiile totale platite de asiguratorii din Romania pe linia RCA in prima jumatate a acestui an. Valoarea acestora s-a cifrat la 225,21 milioane de lei, conform ASF. In acelasi timp, ca pondere in numarul total de dosare achitate pe RCA, cele pentru vatamari corporale au reprezentat 2,6% (4.092 dosare dintr-un total de 155.518).

Pentru vatamarile corporale, dauna medie platita in semestrul I 2015 a fost de 55.209 lei. Fata de perioada similara a anului anterior, aceasta a inregistrat o scadere cu 14,04%. Comparativ, pentru daunele materiale, dauna medie platita a fost de 5.543,44 lei. in crestere cu 7,6% fata de semestrul I 2014.

Asiguratorii au cumulat in primul semestru al anului 2015 prime brute subscrise in valoare de 4,32 miliarde de lei, in crestere nominala cu 8,73% fata de semestrul I 2014, respectiv cu 5,08% fata de semestrul II 2014 (lunile iulie - decembrie), se arata in raportul publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

Totodata, brokerii au intermediat peste 58% din piata de asigurari in S1 2015, respectiv 2,5 miliarde de lei.