1asig.ro
1asig.ro

Bilantul inundatiilor din ultimele zile: 4 decese si 35 de localitati sub ape

5 min. / 1.540 cuvinte
Patru persoane au decedat si 131 de case au fost inundate in localitatile Tatarastii de Jos, Necsesti, Ciolanesti, Beuca Virtoape, Balaci, Dobrotesti, Silistea Gumesti si Frumoasa, dupa ce precipitatiile abundente din ultimele zile au provocat revarsarea apelor mai multor rauri. Cel mai afectat judet a fost Teleorman, dar s-au inregistrat pagube si in Ialomita, Prahova si Olt.

PROMO


De asemenea, apele revarsate ale raurilor Teleorman, Burdea, Tecuci, Vedea si Cainelui au intrat in 317 curti si 685 de anexe gospodaresti, afectand totodata peste 37 kilometri de drumuri comunale, peste 7,5 kilometri de drumuri judetene si doi kilometri de drum forestier, potrivit datelor furnizate, luni, de Gabriel OPREA, Ministrul Afacerilor Interne. Acesta a mai explicat ca sambata si duminica erau inundate 86 de sate, in timp ce 248 de persoane au fost evacuate, in judetele aflate sub avertizari hidrologice.

In zilele de weekend, angajatii MAI au intervenit in 2.216 situatii de urgenta, dintre care 176 in judetele afectate de inundatii. Totodata, din cele 1.663 de misiuni pentru asistenta medicala, 372 au fost efectuate in judetele afectate de inundatii, a mai spus OPREA, citat de MEDIAFAX.

Apele revarsate au afectat si suprafete intinse de teren, luni fiind inundate 1.068 de hectare de teren arabil, 517 hectare de fanete si pasuni si 224 hectare de padure.

Cod portocaliu de inundatii pana marti, ora 18.00


Dupa ce plasase mai multe rauri din Teleorman sub avertizare cod rosu de inundatii, Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a actualizat avertizarea emisa, astfel incat, pana marti, la ora 18.00, sunt posibile cresteri de debite si niveluri, din cauza propagarii viiturilor formate anterior, care ar putea sa duca la depasiri ale cotelor de atentie si de inundatie. Sunt vizate raurile Neajlov si Sabar (judetul Giurgiu), Calmatui, Paraul Cainelui, Vedea, Teleorman, Ialomita (judetul Ialomita), toate acestea fiind plasate sub cod portocaliu.

Guvernul va discuta miercuri masurile de ajutorare pentru sinistrati


Premierul Victor PONTA a anuntat ca, in sedinta de miercuri a Guvernului, se vor putea aloca sumele necesare refacerii gospodariilor si infrastructurii afectate de inundatii.

"O sa vedem ce resurse financiare sunt necesare pentru refacerea infrastructurii", a declarat Victor PONTA, luni, la finalul sedintei Centrului de Comanda de la sediul MAI.

Peste 12.000 de polite obligatorii de locuinte active in Teleorman, in martie


In prezent, nu se cunoaste cate din locuintele afectate de inundatii detineau o polita de asigurare, insa, la sfarsitul lunii martie, in Teleorman erau active 12.344 de polite obligatorii de asigurare a locuintelor, dintre care 6.108 in mediul rural si 6.236 in mediul urban.

In Romania, inundatiile se numara, alaturi cutremure si alunecarile de teren, printre cele trei tipuri de dezastre naturale acoperite prin asigurarea obligatorie a locuintei (polita PAD), care costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 20.000 euro) si 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro).


Foto: stirileprotv.ro

3.403 accesari