1asig.ro
1asig.ro

Barometru: In luna ianuarie activitatea din industrie a intrat in a doua luna de contractie

5 min. / 1.540 cuvinte
Activitatea din industrie a intrat, in ianuarie 2020, in a doua luna de contractie, in conditiile in care cererea ramane slaba si influenteaza negativ volumul productiei si ocuparea fortei de munca, potrivit rezultatelor Barometrului Industriei din Romania, intocmit de Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) si IRSOP.

PROMO


De asemenea, costurile au inregistrat un salt atingand nivelul cel mai ridicat din ultimele 11 luni, comenzile pentru export sunt la limita dintre crestere si contractie, in timp ce managerii continua sa creada intr-o redresare a activitatii peste 6 luni.

Conform documentului, comenzile noi au lipsit in mare masura si in luna ianuarie, iar indicatorul nu a reusit sa depaseasca 42 de puncte in zona de contractie. "Comenzile pentru export au depasit partial criza din decembrie urcand de la 32 la 51 de puncte. Totusi, cererea externa ramane slaba si mai ales instabila. Importurile de materii prime au crescut de la 45 in decembrie la 51 in ianuarie, in contextul inviorarii partiale a comenzilor la export", mentioneaza rezultatele barometrului industrial.

In ceea ce priveste volumul productiei, acesta a ramas in contractie la 42 de puncte, cu numai doua puncte mai mult decat in luna decembrie. Stagnarea productiei in zona de contractie demonstreaza capacitatea extrem de slaba a cererii de a restarta cresterea in industrie la inceput de an. Stocurile s-au contractat si mai mult coborand de la 47 de puncte in decembrie la 44 in ianuarie", spun autorii barometrului.

Politica de ocupare a fortei de munca arata tendinte clare de restrangere. "Desi se confrunta cu o cerere slaba, managerii prefera sa pastreze locurile de munca in speranta redresarii semnificative in lunile viitoare", arata documentul.

Potrivit Barometrului, costurile de productie au crescut brusc de la 64 in decembrie la 72 in ianuarie, iar principalii factorii au fost activitatea scazuta si subocuparea prelungita a salariatilor. Preturile incasate de firme pentru produsele lor au ramas stabile la 54 de puncte fata de 55 in decembrie, dar ecartul dintre preturi si costuri a crescut de doua ori, de la 9 puncte in decembrie, la 18 puncte in ianuarie.

In privinta asteptarilor, Barometrul Industriei din Romania arata ca indicatorul global de incredere a managerilor in revigorarea activitatii peste 6 luni a crescut de la 70 de puncte in decembrie la 72 in ianuarie. "Asteptarile tind sa creasca intotdeauna la inceputul anului. In ianuarie 2019 au crescut cu 5 puncte fata de decembrie. In 2020 au crescut numai cu 2 puncte. Managerii isi formeaza asteptari optimiste pe baza variatiei sezoniere a activitatii industriale si in mai mica masura pe baza semnalelor economice curente", se mai spune in document.

Barometrul lunar al industriei din Romania prezinta situatia la zi si apare in circa 20 de zile de la incheierea lunii analizate. Raportul este realizat pe un esantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste noua angajati din Romania, care genereaza aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.

Datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor in intervalul 19-24 februarie 2020.

303 accesari
Sondaj

Cat de des te enervezi atunci cand esti la volan?

- Aproape de fiecare data cand circul cu masina
- Din cand in cand, in functie de conditiile de trafic
- Destul de rar
- Nu ma enervez niciodata cand conduc


PROMO