1asig.ro
1asig.ro

Banca Transilvania: Profit net de 1,38 miliarde de lei in primele noua luni din 2019

5 min. / 1.540 cuvinte
Profitul net consolidat al Grupului Financiar Banca Transilvania este de peste 1,56 miliarde de lei dupa primele noua luni ale anului 2019, din care cel al bancii este de peste 1,38 miliarde de lei. Subsidiarele si participatiile de capital au contribuit cu peste 183 milioane lei la profitabilitatea grupului.

PROMO


Operatiunile prin banca au crescut cu 31% in primele noua luni ale anului fata de aceeasi perioada a anului trecut. De asemenea, banca a continuat focusul pe tehnologie si automatizare.

Banca Transilvania a acordat peste 165.000 de imprumuturi companiilor si persoanelor fizice in primele noua luni ale anului. Activele Grupului BT au ajuns la 86,4 miliarde lei la finalul trimestrului trei, creditele au crescut pana la 40,3 miliarde lei, iar depozitele clientilor au ajuns la 71,4 miliarde lei, din care 49,6 miliarde lei sunt economiile persoanelor fizice, iar 21,8 miliarde lei ale persoanelor juridice.

Taxa pe activele BT, calculata la sfarsitul primului semestru din acest an si achitata in 25 august, a fost de 90.502 mii lei. Pana in 25 august 2020, aceasta va fi regularizata in functie de suma rezultata din calcularea taxei la nivelul intregului an. Potrivit nivelului taxei preliminare pe active, calculata la data de referinta 30 iunie 2019 si luand in considerare un calcul proportional, daca BT ar inregistra efectul acestei taxe pentru perioada de 9 luni incheiata la 30 septembrie a.c., profitul net la aceasta data ar ajunge la 1.328,03 milioane lei de la 1.385,04 milioane lei.

Rata expunerilor neperformante ale Bancii Transilvania, conform indicatorului EBA, este de 4,49% la 30 septembrie 2019. Gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante conform standardelor EBA este de 96%. Capitalul intern generat pe parcursul primelor trei trimestre ale acestui an ofera Bancii Transilvania confortul de a putea sa raspunda asteptarilor actionarilor in ceea ce priveste randamentul capitalului investit, precum si pregatirea structurii de capital si resurse BT pentru cerintele MREL care vor intra in vigoare in etape din 2020. Solvabilitatea bancii fara profitul anului 2019 este de 18,12%, iar cu profitul inclus aceasta este de 21,10%.

BT in primele noua luni ale anului:
 • Circa 16,5 miliarde lei este portofoliul creditelor IMM (conform definitiei europene a IMM-urilor).
 • Peste 11 miliarde lei este soldul creditelor ipotecare/imobiliare.
 • Peste 7,7 miliarde lei sunt creditele acordate companiilor in primele 9 luni.
 • 1,26 milioane de persoane folosesc BT24 Internet Banking, +21,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Aproape 750.000 de persoane folosesc BT24 Mobile Banking, +48% fata de aceeasi perioada din 2018.
 • Volumul tranzactiilor prin Internet Banking +24,7%, iar prin Mobile Banking +98,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
 • Aplicatia BT Pay are peste 400.000 de utilizatori, iar Apple Pay, peste 66.000 de utilizatori, cu 560.000 de carduri BT inrolate in ambele aplicatii.
 • Numarul platilor cu telefonul +185%, iar cel de transfer de bani intre utilizatorii acestei aplicatii +54% in trimestrul III fata de trimestrul II a.c.
 • 4,87 milioane de depuneri de numerar prin bancomatul multifunctional BT Express Plus au fost realizate in primele 9 luni ale anului, insemnand aproape 550.000 depuneri de numerar/luna.
  Focus pe digital inclusiv in trimestrul III din acest an. 4 premiere in Romania:
 • Intreb BT, cel mai mare program de educatie financiara online al bancii, +31% numar de vizitatori in trimestrul III (peste 530.000) fata de trimestrul II al acestui an.
 • Clientii Bancii Transilvania pot retrage bani de la bancomat cu telefonul, prin aplicatiile BT Pay si Apple Pay, precum si prin accesoriile BT Pay (ceas, bratara, sticker) - premiera pe piata.
 • Lansarea facilitatii de retragere a numerarului de la ATM-urile BT fara a introduce cardul in bancomat - premiera in Romania.
 • Banca Transilvania a extins optiunea de plati contactless prin Garmin si Fitbit pentru clientii care au Mastercard
  .
 • BT a adus bankingul in aplicatiile de mesagerie ale social media, prin Social Banking SolutionTM, facilitate dezvoltata de FinTech-ul PayKey, pentru trimitere si primire de bani, precum si pentru a verifica banii din cont. Lansarea este o premiera in Romania.
 • Antreprenorii pot deschide si alimenta 100% online contul de capital social. Prin aceasta facilitate, BT sustine antreprenorii care doresc sa inceapa un business de tip SRL sau SRL-D pentru ca etapa de inceput sa fie cat mai facila. Lansarea este o premiera in tara.
 • Banca Transilvania a lansat un blog de educatie antreprenoriala, Smart Blog, cu informatii utile pentru fiecare etapa a unui business.
 • BT a lansat impreuna cu Fundatia pentru Copii Ronald McDonald cutiile de donatii contactless.
Grupul Financiar Banca Transilvania in primele 9 luni din acest an:
 • Soldul creditelor Grupului Financiar BT: +6,5% fata de finalul 2018.
 • Aproape 20.000 de credite au fost acordate de companiile Grupului BT in primele noua luni din 2019, in valoare de peste 710 milioane lei.
 • BT Direct si ERB Retail Services, institutii destinate acordarii creditelor de consum, au fuzionat sub brandul BT Direct. Obiectivul companiei este sa devina brandul de consumer finance preferat al romanilor.
 • BT Capital Partners, divizia de investment banking si piete de capital a Grupului BT, a fost consultantul financiar pentru Grupul Eurolines si Brise Group, in doua tranzactii de importanta strategica pentru turismul si agribusinessul romanesc.
La inceputul lunii octombrie 2019, Grupul Financiar Banca Transilvania a anuntat intrarea pe piata pensiilor administrate privat, prin achizitionarea a 100% din Certinvest Pensii de catre BT Asset Management si BT Investments.

759 accesari