1asig.ro
1asig.ro

Banca Mondiala: Tarile din Europa si Asia Centrala ar trebui sa profite de noile tehnologii digitale

5 min. / 1.540 cuvinte
Avand in vedere cresterea economica inalta inregistrata in Europa si Asia Centrala, ce a atins 2,7% in 2017 si urmeaza sa inregistreze 2,3% in 2018 conform estimarilor, tarile din regiune ar trebui sa profite de noile tehnologii digitale pentru a-si inova si imbunatati serviciile, arata un nou raport al Bancii Mondiale, "Cryptocurrencies and Blockchain: Europe and Central Asia Economic Update" (Criptomonede si Blockchain: Raport Regional al Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala).

PROMO


Va fi necesar ca decidentii politici din regiune sa identifice un echilibru intre valorificarea intregului potential si moderarea entuziasmului aferent noilor tehnologii. Totodata, politicile instituite trebuie sa sprijine cetatenii in procesul de ajustare la nivelul sporit de flexibilitate care caracterizeaza piata muncii si a produselor.

Noul val tehnologic emergent cuprinde si blockchain-urile, respectiv tehnologiile digitale care permit realizarea de tranzactii si de fluxuri informationale directe, fara a fi necesar un intermediar de incredere. Primele aplicatii ale tehnologiei blockchain s-au materializat sub forma criptomonedelor, prin care sunt creati bani digitali fara participarea bancilor centrale si se faciliteaza efectuarea de plati fara o intermediere a institutiilor financiare.

"Multe dintre tarile din Europa si Asia Centrala s-au dovedit a reprezenta un teren propice pentru dezvoltarea criptomonedelor si a tehnologiilor de tip blockchain", a declarat Hans TIMMER, Economist Sef al Bancii Mondiale pentru Regiunea Europa si Asia Centrala, cu ocazia lansarii raportului in Tbilisi. "In Georgia, de exemplu, minarea criptomonedelor reprezinta o operatiune surprinzator de larg raspandita, situatie determinata preponderent de scutirile de impozite si de pretul scazut al energiei electrice. In perspectiva, va fi important ca guvernul sa asigure supravegherea financiara si protectia consumatorilor."

O industrie de multe miliarde de dolari in prezent, industria criptomonedelor continua sa genereze opinii extrem de divergente, se mai spune in raport. Pe de o parte, volatilitatea extrema a valorii criptomonedelor da nastere la indoieli cu privire la caracterul viabil al acestora ca alternativa la mijloacele legale de plata, iar, pe de alta parte, costurile din ce in ce mai mari pentru electricitate, asociate operatiunii de minare a criptomonedelor, reprezinta un motiv de ingrijorare.

Cu toate acestea, tehnologia blockchain este adoptata din ce in ce mai intens, o serie de guverne din regiune realizand deja experimente privind utilizarea blockchain-urilor pentru digitalizarea si optimizarea serviciilor publice, cu scopul de a le face mai sigure, mai transparente si mai eficiente, arata Banca Mondiala.

In Ucraina, Estonia si Georgia, de exemplu, guvernele intentioneaza sa infiinteze registre funciare si imobiliare pe baza tehnologiei blockchain. Azerbaijan experimenteaza utilizarea de ID-uri digitale pentru operatiuni bancare, iar Lituania a deschis un centru blockchain care sa actioneze ca incubator pentru infiintarea de noi afaceri. Elvetia isi propune sa devina un hub de blockchain si este lider in adaptarea reglementarilor la aceste tehnologii.

"Tehnologiile de tip blockchain exercita presiune concurentiala asupra sectorului financiar privat, generand in paralel idei si abordari creative in cadrul guvernelor", a adaugat TIMMER. "Totodata, aceste tehnologii dau nastere unui intreg set de provocari pentru aceste tari, din perspectiva politicilor."

Printre principalele provocari se numara asigurarea supravegherii financiare si combaterea spalarii banilor, a evaziunii fiscale si a tranzactiilor ilicite. In acelasi timp, guvernele trebuie sa abordeze si problema legata de consumul masiv de electricitate pe care il presupune minarea criptomonedelor, si, in paralel, sa stabileasca cat de intens ar trebui sa fie sprijinul acordat pentru infiintarea de noi societati specializate in tehnologii de tip blockchain.

Raportul constata ritmul intens al cresterii economice in Europa si Asia Centrala, reprezentand cea mai rapida crestere pe parcursul unui deceniu, in mod specific in Europa Centrala si Turcia. Cu toate acestea, scaderea somajului si cresterea inflatiei reprezinta indicatori ce prezic o incetinire a ritmului de crestere in viitor.

In perioada de accelerare economica, multe dintre tarile din regiune au inregistrat un volum sporit al exporturilor si si-au redus deficitul fiscal, asigurandu-si astfel un 'tampon de amortizare' pentru situatia in care se vor manifesta turbulente ciclice. Cu toate acestea, in perspectiva, regiunea se va confrunta cu provocari suplimentare generate de inasprirea conditiilor financiare la nivel mondial si de accentuarea tendintelor protectioniste.

Descarcati versiunea completa a Raportului: Cryptocurrencies and Blockchain: Europe and Central Asia Economic Update (Criptomonede si Blockchain: Europa si Asia Centrala, Noutati din domeniul economic).

1.413 accesari