1asig.ro
1asig.ro

Banca Mondiala: Romania are cea mai scazuta diferenta salariala dintre barbati si femei din UE

Kristalina GEORGIEVA, CEO-ul Bancii Mondiale, a subliniat importanta investitiei in capitalul uman pentru realizarea succesului economic intr-o era a transformarilor provocate de evolutiile tehnologice.

Aceste declaratii au fost facute in timpul vizitei sale de doua zile in Romania, cu ocazia unui discurs sustinut la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA), unde a primit titlul de Doctor Honoris Causa pentru intreaga sa activitate profesionala din partea rectorului universitatii, Remus PRICOPIE.

CEO-ul Bancii Mondiale a subliniat si importanta angajamentului luat de Romania in ceea ce priveste egalitatea de gen. Romania a obtinut 90 de puncte la recentul raport al Bancii Mondiale, "Women, Business and the Law" (Femeile, Afacerile si Legea) care analizeaza o decada de reforme la nivel global.

De asemenea, Kristalina GEORGIEVA a remarcat faptul ca femeile din Romania conduc in Uniunea Europeana cand vine vorba de implicarea lor in domeniile dominate in mod traditional de barbati, respectiv in stiintele exacte, matematica si informatica. Spre deosebire de femeile din alte tari UE, este mult mai probabil ca ele sa obtina o diploma in inginerie sau manufactura. Si, cu un procent de 5,2%, Romania se mandreste cu cea mai scazuta diferenta salariala dintre barbati si femei din UE, mult sub media UE de 16%.

"Este extraordinar sa vezi ca femeile din Romania exceleaza in domenii predominate in mod traditional de barbati, precum stiinta, matematica si informatica. Acest lucru reprezinta un foarte bun exemplu pe care alte tari din UE ar putea sa il urmeze", a spus Kristalina GEORGIEVA. "Pentru ca tarile sa reuseasca in aceasta economie digitala ce se dezvolta rapid, egalitatea de sanse la locul de munca intre femei si barbati este necesara, in toate sectoarele si regiunile."

Dovezile arata ca tehnologia produce o transformare in piata muncii, schimband natura firmelor, creand noi modele de afaceri si crescand numarul de oportunitati de angajare. Tehnologia aduce oportunitati, daca oamenii dispun de competentele necesare pentru a participa la noua economie digitala globala in curs de dezvoltare. Cel mai important lucru pe care pot sa il faca tarile pentru a se pregati pentru locurile de munca ale viitorului este sa investeasca in oameni pentru a-si consolida capitalul uman.

Banca Mondiala sprijina deja Romania sa investeasca mai mult si mai inteligent in programe educationale de calitate. Proiectul privind invatamantul secundar ("ROSE") din Romania ofera granturi de aproximativ 100.000 euro pe program pentru unitatile de invatamant mai putin performante, pentru a facilita investitiile in activitati remediale, de indrumare, consiliere si orientare vocationala si in activitati extracurriculare. Aceste granturi au ajutat peste 250 de licee mai putin performante sa reduca rata de abandon - de la 6,5% in 2014 la 3% in 2018 - si sa creasca rata de promovare a examenului de bacalaureat - de la 86,9% in 2014 la 94,6% in 2018.

Banca Mondiala este, de asemenea, implicata in sustinerea unor proiecte menite sa asigure rezultate mai bune privind starea de sanatate a romanilor. Avem in curs de implementare un proiect de 250 milioane euro, care sprijina infrastructura medicala, si un nou proiect este pregatit, al carui scop este sa extinda acoperirea asistentei medicale primare pentru populatia care in prezent nu beneficiaza de acest drept. Acest nou sistem de functionare bazat pe rezultate ar putea contribui la eliminarea discrepantelor legate de servicii prin cresterea accesului la medicii de familie, asistenta medicala preventiva si acoperirea medicala universala.

"In ultimele doua decenii, in domeniul sanatatii au existat multe imbunatatiri, dar trebuie sa fie facut mai mult pentru a atinge nivelul din alte tari ale UE", a adaugat Kristalina GEORGIEVA. "Un sistem de sanatate mai echilibrat si mai integrat va imbunatati vietile oamenilor prin solutii care descopera afectiunile intr-o etapa incipienta, crescand astfel productivitatea", a adaugat ea.