1asig.ro
1asig.ro

Banca Mondiala: Calitatea scazuta a apei reduce cu o treime cresterea economica din anumite tari

5 min. / 1.540 cuvinte
Lumea se confrunta cu o criza invizibila a calitatii apei care diminueaza cu o treime posibila crestere economica in zonele puternic poluate si ameninta bunastarea oamenilor si a mediului, se afirma intr-un raport al Bancii Mondiale.

PROMO


"Calitate necunoscuta: Criza invizibila a apei" arata, cu date si metode noi, modul in care o combinatie de bacterii, ape uzate, substante chimice si materiale plastice absoarbe oxigenul din sursele de apa si transforma apa in otrava pentru oameni si ecosisteme. Pentru a face lumina in acest caz, Banca Mondiala a compilat cea mai mare baza de date din lume despre calitatea apei culese de la statiile de monitorizare, prin tehnologia de teledetectie si invatare automata (machine learning).

Raportul constata ca, in absenta unor masuri urgente, deteriorarea calitatii apei va continua sa blocheze progresul economic, sa impiedice potentialul uman ca urmare a unor efecte grave asupra sanatatii si sa reduca masiv productia de alimente. Acest lucru necesita luarea unor masuri imediate la nivel mondial, national si local impotriva acestor pericole cu care se confrunta atat tarile dezvoltate, cat si tarile in curs de dezvoltare.

"Absenta apei curate limiteaza cresterea economica cu o treime si exacerbeaza saracia", a precizat Presedintele Grupului Bancii Mondiale, David MALPASS. "Lucram impreuna cu guvernele si alti parteneri la dezvoltarea unor politici si a unor practici care pot contribui la combaterea poluarii apei, astfel incat tarile sa se poata dezvolta in moduri echitabile si sustenabile din punct de vedere al protectiei mediului", a adaugat el.

Atunci cand Cererea de Oxigen Biologic - o masura a gradului de poluare organica a apei si o masura alternativa a calitatii globale a apei - depaseste un anumit prag, cresterea PIB-ului in regiunile din aval scade cu pana la o treime din cauza impacturilor asupra sanatatii, agriculturii si ecosistemelor, noteaza Banca Mondiala.

Un factor care contribuie semnificativ la calitatea slaba a apei este azotul, care, utilizat ca ingrasamant, ajunge in cele din urma in cursul apelor, lacuri si oceane unde se transforma in nitrati. Expunerea timpurie a copiilor la nitrati afecteaza cresterea acestora si dezvoltarea creierului lor, afectand sanatatea acestora si potentialul de dezvoltare al acestora la varsta adulta. Scurgerea si deversarea in apa a fiecarui kilogram suplimentar de ingrasamant pe baza de azot pe hectar poate mari nivelul de oprire a cresterii in copilarie cu pana la 19 la suta si poate reduce dezvoltarea viitorului adult cu pana la 2 la suta, in comparatie cu cei care nu sunt expusi.

Raportul constata, de asemenea, ca pe masura ce salinitatea apei si a solului creste din cauza secetelor intense, a furtunilor si exploatarii intensive a rezervelor de apa, productia agricola scade. Lumea pierde, din cauza apei saline, in fiecare an alimente suficiente pentru a hrani 170 de milioane de oameni - echivalentul populatiei Bangladeshului.

Raportul recomanda o serie de masuri pe care le pot lua statele pentru imbunatatirea calitatii apei. Acestea includ: politicile si standardele de protectie a mediului; monitorizarea precisa a factorilor poluatori; sisteme eficiente de aplicare a legilor si reglementarilor in domeniu; o infrastructura de epurare a apelor sprijinita de stimulente pentru investitiile private, si comunicarea unor informatii corecte si precise catre gospodarii pentru a atrage implicarea cetatenilor.

** Nota: Raportul, care a fost partial finantat de Global Water Security & Sanitation Partnership, un Fond Fiduciar cu mai multi donatori din cadrul Water Global Practice a Bancii Mondiale, este disponibil pentru a fi descarcat aici.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Schimbarile climatice sunt o realitate, dar gradul de penetrare al asigurarilor ramane scazut pe acest segment

404 accesari
Sondaj

Cat de des te enervezi atunci cand esti la volan?

- Aproape de fiecare data cand circul cu masina
- Din cand in cand, in functie de conditiile de trafic
- Destul de rar
- Nu ma enervez niciodata cand conduc


PROMO