BNR mentine dobanda cheie la 2,50% - Piete financiare - Asigurari - Totul despre asigurari...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 Asigurari 
 Stiri externe 
 Piete financiare 
 Republica Moldova 1 EUR = 4.7216 RON
1 USD = 4.2706 RON


RFI

Piete financiare

Full screen Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

BNR mentine dobanda cheie la 2,50%


Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, joi, sa mentina rata de politica monetara la 2,50% pe an, pentru a sasea sedinta consecutiva.

In acelasi timp, Banca Centrala a stabilit sa mentina rata dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,50% pe an si rata dobanzii aferente facilitatii de creditare la 3,50% pe an.

Consiliul de administratie al BNR a decis si pastrarea pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Nivelul de 2,5% este mentinut inca din luna mai 2018. Anterior, Banca Nationala a majorat dobanda cheie in ianuarie 2018, de la 1,75% la 2%, si in februarie, de la 2% la 2,25%.

"Deciziile Consiliului de administratie al BNR au ca scop asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu, intr-o maniera care sa contribuie la realizarea unei cresteri economice sustenabile si in conditiile pastrarii stabilitatii financiare. Consiliul de administratie subliniaza ca mixul echilibrat de politici macroeconomice si implementarea de reforme structurale care sa stimuleze potentialul de crestere pe termen lung sunt esentiale pentru mentinerea stabilitatii macroeconomice si intarirea capacitatii economiei romanesti de a face fata unor eventuale evolutii adverse", a transmis banca centrala

Rata anuala a inflatiei IPC a continuat sa scada in luna decembrie 2018 pana la 3,27%, de la 3,43% in noiembrie, consolidandu-se in interiorul intervalului de variatie al tintei stationare. Astfel, BNR si-a indeplinit obiectivul de mentinere a stabilitatii preturilor pe termen mediu, in conditiile unei conduite atent calibrate a politicii monetare.

Evolutia din decembrie a survenit in principal ca urmare a scaderii pretului combustibililor - pe fondul dinamicii cotatiei petrolului pe pietele internationale -, compensata partial de cresterile consemnate pe segmentul legumelor si fructelor si al produselor din tutun. La randul ei, rata anuala a inflatiei CORE 2 ajustat (care elimina din calculul inflatiei IPC preturile administrate, volatile, ale produselor din tutun si ale bauturilor alcoolice) s-a redus usor, ajungand la 2,5%, de la 2,6% in luna noiembrie.

Rata medie anuala a inflatiei IPC in luna decembrie s-a mentinut la nivelul lunii anterioare, de 4,6%, in timp ce rata medie anuala calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum a crescut usor pana la 4,1%, de la 4,0% in luna noiembrie.

Datele revizuite privind cresterea economica in trimestrul III 2018 confirma accelerarea dinamicii anuale a PIB real, la 4,4%, de la 4,1% in trimestrul anterior, exclusiv pe seama cresterii mult peste asteptari a productiei agricole. Pe partea cererii, se observa contributia majoritara la cresterea PIB a variatiei stocurilor, urmata de cea a consumului gospodariilor populatiei, cu sprijinul crescut al autoconsumului si al achizitiilor din piata taraneasca, precum si aportul negativ al formarii brute de capital fix.

Exportul net si-a marit contributia negativa la dinamica PIB fata de datele precedente, pe fondul incetinirii mai pronuntate a cresterii exporturilor de bunuri si servicii fata de cea aferenta importurilor. Impreuna cu deteriorarea balantei veniturilor primare si a celei a veniturilor secundare, aceasta a generat o adancire substantiala a deficitului de cont curent in raport cu perioada similara a anului anterior.

Cele mai recente evolutii releva o usoara decelerare a ritmului anual al activitatii industriale in perioada octombrie-noiembrie 2018 comparativ cu trimestrul III, pana la 3%, in timp ce constructiile si-au atenuat contractia, pana la -3,9%. In acelasi timp, ultimul trimestru al anului a consemnat o revenire a ratei de crestere a achizitiilor in comertul cu amanuntul, care a ajuns la 5,9%, nivel totusi inferior celor care au caracterizat prima jumatate a anului. Totodata, balanta comerciala a inregistrat o deteriorare mai alerta, contribuind la adancirea in continuare a deficitului de cont curent.

Cotatiile relevante ale pietei monetare interbancare si ecartul lor pozitiv fata de rata dobanzii de politica monetara au reintrat pe o panta usor crescatoare la mijlocul lunii ianuarie 2019, iar cursul de schimb leu/euro a consemnat o crestere mai pronuntata in a doua parte a lunii; pe ansamblul lunii leul s-a depreciat cu 1,1% fata de euro.

Creditul acordat sectorului privat si-a accelerat cresterea anuala in luna decembrie 2018, la 7,9% (cea mai mare crestere din mai 2012), de la 6,3% in luna noiembrie. Cresterea a fost sustinuta in principal de componenta in lei, a carei pondere in totalul creditului s-a marit la 66%, cel mai ridicat nivel din septembrie 1996. Raportat la activitatea economica, nivelul creditului continua insa sa fie scazut.

In sedinta de joi, Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul asupra inflatiei, editia februarie 2019, document ce incorporeaza cele mai recente date si informatii disponibile. Noul scenariu al prognozei reconfirma perspectiva continuarii scaderii ratei anuale a inflatiei pe parcursul urmatoarelor trei trimestre, la valori chiar usor inferioare celor anticipate anterior, urmata de urcarea si mentinerea acesteia usor sub limita superioara a intervalului tintei, pana la finele orizontului prognozei.

Incertitudinile si riscurile asociate perspectivei inflatiei sunt legate de noul set de masuri fiscale si bugetare intrate in vigoare de la 1 ianuarie, precum si de nefinalizarea proiectului de buget, implicit de conduita viitoare a politicii fiscale si a celei de venituri. Importante sunt si incertitudinile legate de ritmul cresterii economiei zonei euro si a celei globale, de evolutia pretului petrolului pe pietele internationale, de conduita politicilor monetare ale BCE si ale bancilor centrale din regiune.

In sedinta de joi, pe baza evaluarilor si a datelor disponibile in acest moment, Consiliul de administratie al BNR a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,50% pe an; totodata, a decis mentinerea la 1,50% pe an a ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit si la 3,50% pe an a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard). De asemenea, Consiliul de administratie al BNR a decis pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 2 aprilie 2019.


Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (BNR mentine dobanda cheie la 2,50%).

Noutati 1asig.ro
» Proiect: "Prima Casa" devine "O familie, o casa". Care sunt noile conditii pentru obtinerea unei locuinte?
» Povara fiscala: Romanii muncesc peste jumatate de an pentru a achita taxele
» Banca Mondiala: Calitatea scazuta a apei reduce cu o treime cresterea economica din anumite tari
» Harta judetelor in functie de puterea de cumparare a romanilor
» Start-Up Nation: BCR a finantat 2.500 de antreprenori, epuizand garantiile in doua luni
» Romania a inregistrat, in iunie, cea mai mare crestere din UE in domeniul constructiilor
» Eurostat: Inflatia Romaniei din iulie, de trei ori mai mare decat media europeana
» 75% dintre romani au o relatie buna cu bancile. Care sunt motivele invocate de cei nemultumiti?
» Vanzarile locuintelor au crescut in iulie cu peste 26% fata de luna precedenta
» Valoarea de piata a celor mai mari 100 de companii atinge un record. Tehnologia domina clasamentul
Share |


Autor: Andreea RADU | Publicat pe 07.02.2019 | 325 vizualizari


TOP Stiri


Comenteaza acest articol
0 comentarii

DISCLAIMER: Dupa trimiterea comentariului, acesta va fi aprobat de un moderator. Vor fi publicate doar comentariile pertinente, la obiect, legate de continutul prezentat in material. Nu vor fi publicate comentariile care includ cuvinte obscene, atacuri la persoane/ institutii, atacuri si jigniri aduse autorului materialului, injurii aduse celorlalti cititori care au postat un comentariu, anunturi publicitare. Ne rezervam dreptul de a edita sau de a elimina complet orice comentariu care nu corespunde acestor principii. Site-ul 1asig.ro si Media XPRIMM nu-si asuma responsabilitatea juridica pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:


ArhivaPAID

OMNIASIG


Copyright 2019-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM