BNR a majorat dobanda cheie la 2,5% pe an. Creditele se scumpesc - Piete financiare...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 Asigurari 
 Stiri externe 
 Piete financiare 
 Republica Moldova 
1 EUR = 4.7509 RON
1 USD = 4.1988 RON


RFI

Piete financiare

Full screen Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

BNR a majorat dobanda cheie la 2,5% pe an. Creditele se scumpesc


Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat, luni, majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,5% pe an, de la 2,25% pe an, incepand cu data de 8 mai. Aceasta decizie favorizeaza cresterea dobanzilor la creditele in lei, dar si a castigurilor obtinute prin depozite.

Anterior, Banca Nationala a majorat de doua ori dobanda cheie in cursul acestui an, de la 1,75% la 2% in ianuarie si de la 2% la 2,25% in februarie. Iar in cadrul sedintei din 4 aprilie dobanda de politica monetara a fost mentinuta la nivelul de 2,25%.

Totodata, Consiliul a mai decis majorarea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,5% pe an, de la 1,25% pe an, si a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare la 3,5% pe an de la 3,25% pe an.

In aceeasi sedinta, reprezentantii bancii centrale au decis pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Deciziile BNR au ca scop asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor

"Rata anuala a inflatiei a continuat sa creasca in luna martie 2018, pana la 4,95%, nivel conform celui prognozat, de la 4,72% in luna anterioara. Plusul de ritm a fost generat preponderent de actiunea factorilor pe partea ofertei, mai cu seama de majorarea pretului combustibililor, dar si de componenta de baza a inflatiei CORE 2 ajustat, a carei rata anuala si-a continuat ascensiunea pana la 3,0% in luna martie, de la 2,9% in februarie. Avansul indicelui CORE2 ajustat reflecta presiunile din partea excedentului de cerere agregata din economie, majorarea costurilor de productie (forta de munca, utilitati), unele influente ale dinamicii cursului de schimb al leului, dar si continuarea ajustarii ascendente a anticipatiilor inflationiste pe termen scurt.

O traiectorie similara a urmat rata medie anuala a inflatiei IPC, care a urcat in luna martie la 2,5%, de la 2,1% in februarie; calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum, rata medie anuala a crescut la 1,9%, de la 1,6% in februarie.

Datele revizuite privind cresterea economica indica o decelerare usor mai pronuntata decat cea publicata anterior pentru trimestrul IV 2017, dinamica sa anuala ramanand totusi robusta, la 6,7% (fata de 6,9% initial). Pe ansamblul anului 2017, rata de crestere a PIB real a fost revizuita la 6,9% (de la 7%). Pe partea cererii, usoara ajustare descendenta operata pentru ultimul trimestru al anului 2017 s-a reflectat atat la nivelul consumului gospodariilor populatiei, determinantul principal al cresterii economice, cat si al formarii brute de capital fix. Contributia negativa a exportului net la avansul PIB real a ramas nemodificata.

Cele mai recente date statistice releva deteriorarea balantei bunurilor si serviciilor si, in consecinta, adancirea deficitului de cont curent in primele doua luni ale anului 2018 fata de perioada similara a anului anterior. Acelasi interval consemneaza o dinamica anuala alerta a productiei industriale, desi in usoara atenuare, accelerarea cresterii comenzilor noi in industria prelucratoare, precum si ritmul anual inca ridicat al activitatii din comert si servicii.

Conditiile monetare au continuat sa-si atenueze caracterul acomodativ in luna aprilie, in contextul cresterii cotatiilor relevante ale pietei monetare si al relativei stabilitati a cursului de schimb al leului. BNR a intarit controlul asupra lichiditatii din sistemul bancar, initiind la mijlocul lunii operatiuni de atragere de depozite la termen, la rata dobanzii de politica monetara, cu alocare integrala.

Dinamica anuala a creditului acordat sectorului privat s-a mentinut in luna martie la nivelul de 6,1%. Componenta in lei a continuat sa si mareasca ponderea in creditul total, pana la 63,6% (de la un minimum de 35,6% in mai 2012). Creditul acordat populatiei si-a intensificat cresterea anuala (9,4%) cu aportul dominant al creditelor pentru consum.

In sedinta de luni - 7 mai, Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul asupra inflatiei, editia mai 2018, document ce incorporeaza cele mai recente date si informatii disponibile. Noul scenariu al prognozei reconfirma perspectiva cresterii usoare si a plafonarii ratei anuale a inflatiei pe parcursul catorva luni deasupra intervalului tintei, urmate de revenirea acesteia la finalul anului curent in apropierea limitei superioare a intervalului. Astfel, fata de raportul precedent, traiectoria anticipata a ratei anuale a inflatiei se mentine pe coordonate cvasi-similare celor din prognoza precedenta.

Incertitudinile si riscurile asociate perspectivei inflatiei provin in principal din partea preturilor administrate, a conditiilor de pe piata muncii si a evolutiei viitoare a pretului international al petrolului. Relevante sunt si ritmul cresterii economice si dinamica inflatiei in zona euro si, implicit, conduita politicii monetare a BCE si a bancilor centrale din regiune.

Pe baza datelor disponibile in acest moment, Consiliul de administratie al BNR a hotarat majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,50% pe an de la 2,25% pe an; totodata, a decis majorarea la 1,50% pe an a ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit si cresterea ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) la 3,50% pe an. De asemenea, Consiliul de administratie al BNR a decis pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Deciziile Consiliului de administratie al BNR au ca scop asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu, intr-o maniera care sa contribuie la realizarea unei cresteri economice sustenabile si in conditiile prezervarii stabilitatii financiare. Consiliul de administratie subliniaza ca mixul echilibrat de politici macroeconomice si implementarea de reforme structurale care sa stimuleze potentialul de crestere pe termen lung sunt esentiale pentru mentinerea stabilitatii macroeconomice si intarirea capacitatii economiei romanesti de a face fata unor eventuale evolutii adverse", se arata in comunicatul BNR.


Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (BNR a majorat dobanda cheie la 2,5% pe an. Creditele se scumpesc).

Noutati 1asig.ro
» APPE lanseaza Proiectul pilot de Educatie financiara pentru liceeni
» Studiu: Rata medie de compensare a angajatilor din Nord-Estul Romaniei este de sub 4 euro pe ora
» Piata serviciilor de consultanta a depasit in 2018 pragul de 200 milioane euro
» Inovatiile blocate de suprareglementare
» Eurostat: Romania, pe primul loc in UE la cresterea costului orar cu forta de munca in trimestrul IV 2018
» Lipsa fortei de munca afecteaza profiturile companiilor din Romania
» Studiu: Mai putin de 4 din 10 romani folosesc aplicatiile serviciilor financiare sau bancare
» Noul Director Regional al BERD, in vizita la Bucuresti. Afla care sunt principalele teme de discutie
» Ce este "the gig economy"? Afla la ADN Antreprenor!
» PwC: Daca taxa pe active se aplica 5 ani la 1,2%, bancile isi vor recupera pierderea in 37 ani
Share |


Autor: Andreea RADU | Publicat pe 07.05.2018 | 672 vizualizari


TOP Stiri


Comenteaza acest articol
0 comentarii

DISCLAIMER: Dupa trimiterea comentariului, acesta va fi aprobat de un moderator. Vor fi publicate doar comentariile pertinente, la obiect, legate de continutul prezentat in material. Nu vor fi publicate comentariile care includ cuvinte obscene, atacuri la persoane/ institutii, atacuri si jigniri aduse autorului materialului, injurii aduse celorlalti cititori care au postat un comentariu, anunturi publicitare. Ne rezervam dreptul de a edita sau de a elimina complet orice comentariu care nu corespunde acestor principii. Site-ul 1asig.ro si Media XPRIMM nu-si asuma responsabilitatea juridica pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:


ArhivaPAID

OMNIASIG


Copyright 2019-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM