1asig.ro
1asig.ro

BNR: Indicele de referinta pentru creditele consumatorilor din T1 2020 a coborat la 2,41%

5 min. / 1.540 cuvinte
Banca Nationala a publicat marti noua valoare a indicelui de referinta pentru creditele consumatorilor (IRCC), la 2,41%, calculata in baza dobanzilor reale din T1 2020, in scadere fata de valoarea publicata in urma cu trei luni care era de 2,44%.

PROMO


Reducerea IRCC vine dupa ce BNR a redus si dobanda de politica monetara la 1,75%, iar scaderea este in linie cu planurile BNR anuntate recent.

Conform OUG 19/2019, "pentru creditele acordate in moneda nationala, dobanda va fi compusa dintr-un indice de referinta calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare la o anumita perioada, la care creditorul poate sa adauge o anumita marja fixa pe toata perioada derularii contractului. Indicele de referinta pentru credite acordate in lei cu dobanda variabila se publica in fiecare zi lucratoare pe website-ul Bancii Nationale a Romaniei (...) Indicele de referinta se calculeaza la finalul fiecarui trimestru, ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmand a se aplica de fiecare institutie de credit pentru trimestrul urmator".

Bancile acorda incepand cu luna mai 2019 credite noi retail in lei cu dobanda variabila legate de o noua referinta, respectiv indicele de referinta trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor - IRCC - care a inlocuit ROBOR in contractele de credit retail in lei.

Noul indice IRCC este calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare pentru o anumita perioada, la care bancile pot sa adauge o anumita marja fixa. Indicele de referinta pentru credite acordate in lei cu dobanda variabila reprezinta rata de dobanda calculata ca medie ponderata a dobanzilor cu volumele tranzactiilor de pe piata interbancara.

IRCC se calculeaza la finalul fiecarui trimestru, ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice determinate pentru trimestrul anterior, fiind aplicat de catre fiecare institutie de credit pentru trimestrul urmator.

147 accesari
Sondaj

Cat de des te enervezi atunci cand esti la volan?

- Aproape de fiecare data cand circul cu masina
- Din cand in cand, in functie de conditiile de trafic
- Destul de rar
- Nu ma enervez niciodata cand conduc


PROMO