1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
BERD sprijina dezvoltarea pietei ...

BERD sprijina dezvoltarea pietei asigurarilor din Romania

Rezultatele excelente ale EIG in 2021, dupa ce BERD a preluat pachetul minoritar pentru sustinerea filialei EUROINS Romania, arata valoarea de stabilizare a sectorului pentru consumatorii romani.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si-a exprimat optimismul in legatura cu dezvoltarea pietei locale si regionale de asigurari, in urma rezultatelor record obtinute in 2021 de catre Grupul de Asigurari EUROINS (EIG) din Bulgaria, ghidat de performanta puternica a celei mai mari entitati a ei, EUROINS Romania Asigurare Reasigurare.

EIG este unul dintre cele mai mari grupuri independente de asigurari generale din Europa Centrala, Europa de Est si de Sud-Est. BERD a achizitionat anul trecut un pachet minoritar in grup, pentru a sustine dezvoltarea si cresterea unitatii sale din Romania, angajandu-se sa investeasca 30 de milioane de euro printr-o majorare de capital. urohold, compania mama a grupului de asigurari, s-a angajat sa ofere o noua injectie de capital de 12 milioane de euro.

"Scopul investitiei BERD din octombrie 2021 a fost acela de a sprijini stabilizarea sectorului de asigurari, oferind, in acelasi timp, siguranta clientilor, autoritatilor de reglementare si furnizorilor", a declarat Mark DAVIS, Director Regional BERD pentru Romania si Bulgaria.

Ultimele cifre confirma valoarea investitiei.

Volumul total al primelor EIG a crescut cu pana la 50%, pana la 700 de milioane de euro, profitul net a fost de 40.4 milioane de euro, iar activele totale consolidate au crescut cu 29%, la 1.06 miliarde de euro pana la sfarsitul lunii decembrie. Ratele de crestere cu doua cifre inregistrate de unitatile EIG pe principalele piete au fost conduse de subsidiarele din Romania si Bulgaria, care au inregistrat cresteri de 67% si 15% a primei brute subinscrise.

"BERD este foarte multumita de progresele facute de catre EIG. Continuam sa colaboram cu Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si alti jucatori cheie din piata, pentru a dezvolta un sistem echitabil pentru toate partile implicate, inclusiv clienti, ateliere auto si companiile de asigurari, incurajand in acelasi timp interesul unor mari asiguratori globali si atragerea de capital in sector", a declarat Mark DAVIS, Director Regional BERD pentru Romania si Bulgaria.

"Prin prezenta noastra, speram sa atragem pentru companie proiecte de asigurare mai ample si cu valoare mai mare, care sa evolueze in paralel cu rezultate si o pozitie financiara imbunatatite. Ramanem pe deplin angajati sa ajutam EIG sa devina pana la sfarsitul anului 2025 cel mai mare grup independent de asigurari din SEE, cu un portofoliu larg de produse de asigurari generale si de viata si cu peste 10 milioane de clienti", a adaugat Mark DAVIS.

Participarea BERD continua sa consolideze pozitia de solvabilitate a EIG si sa sustina cresterea acesteia pe pietele in care atat EIG cat si BERD au o prezenta puternica.

Banca sustine eforturile de digitalizare si diversificare a produselor, dincolo de asigurarea auto obligatoire, acoperind si asigurari de sanatate, accidente, incendii si proprietate.

De asemenea, prezenta BERD va ajuta EIG sa creasca plus-valoarea printr-o guvernanta corporativa imbunatatita - inclusiv numirea (sub rezerva aprobarilor de reglementare) directorului nominalizat al BERD, Prasun Singhal, care vine cu o experienta de peste 15 ani in sectorul asigurarilor.

BERD este un investitor major atat in Romania, cat si in Bulgaria. Pana in prezent, a investit aproape 10 miliarde de euro in economia Romaniei prin intermediul a 488 de proiecte si peste 4.3 miliarde euro in 277 proiecte in Bulgaria.

www.ebrd.com/news