1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

BERD investeste in prima emisiune de obligatiuni de rang senior nepreferentiale din Romania

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) sustine prima emisiune de obligatiuni de rang senior nepreferentiale (senior non-preferred) din Romania si din Europa Centrala si de Est, prin participarea in programul Bancii Comerciale Romane (BCR), cu o investitie de 26 milioane de euro.

"BERD va continua sa sustina dezvoltarea pietelor de capital din Romania si incurajeaza alte banci locale sa foloseasca obligatiunile de rang senior nepreferentiale, precum si alte tipuri de emisiuni pe termen lung. Aceste tipuri de instrumente ajuta bancile sa se alinieze la cerintele regulatorii, sa isi diversifice structura de finantare si sa isi asigure fonduri pe termen lung pentru sustinerea creditarii si intaririi intermedierii financiare din tara", a declarat Lucyna Stanczak-Wuczynska, Director BERD pentru Bancile din UE.

Prin plasarea cu succes a obligatiunilor de rang senior nepreferentiale in valoare de 600 milioane de lei (aproximativ 125 milioane de euro), cea de-a doua banca din Romania face un pas important pentru a fi in conformitate cu noile reglementari ale UE.

Obligatiunile au o maturitate la 7 ani si reprezinta cea mai mare emisiune in lei de pe piata locala de capital. Fitch a acordat emisiunii de obligatiuni un rating final de BBB+.

Lansarea ofertei pe piata a generat interes considerabil din partea investitorilor, iar emisiunea a obtinut un cupon de 5,35%. Subscrierile au fost echilibrat distribuite intre administratori de active, fonduri de pensii, companii de asigurari si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

"Emisiunea de obligatiuni reflecta deopotriva increderea noastra in piata locala si obiectivul de a ne consolida rezultatele. Diversificarea surselor de finantare face parte din strategia noastra de dezvoltare pe termen lung si avem convingerea ca aceasta emisiune va contribui la dezvoltarea pietei de capital autohtone", a declarat Sergiu MANEA, CEO, Banca Comerciala Romana - BCR.

"Ne bucuram ca oferta de instrumente financiare de la Bursa de Valori Bucuresti devine din ce in ce mai variata. Obligatiunile BCR s-au dovedit a fi o oferta de succes, atat din punct de vedere al valorii, avand in vedere ca este una dintre cele mai mari emisiuni de pe piata de capital din Romania, cat si in ceea ce priveste timpul necesar incheierii tranzactiei, care a fost unul scurt. Poate fi un exemplu bun pentru alte proiecte din domeniul instrumentelor de datorie, deoarece dovedeste ca piata de capital indeplineste un rol important pentru asigurarea resurselor necesare dezvoltarii economiei nationale", a declarat Adrian TANASE, CEO, BVB.

Emisiunea de obligatiuni a fost un succes inca de la supra-subscrierea in registrul de ordine a tintei de 500 de milioane de lei, ceea ce a dus la decizia de majorare a emisiunii pana la 600 de milioane de lei. Pretul final reflecta angajamentul pe termen lung al BCR atat fata de piata, cat si fata de investitorii insititutionali.

Cu aceasta emisiune, BCR face un pas inainte si se aliniaza la noile reglementari UE privind capacitatea pe care trebuie sa o aiba bancile pentru a absorbi pierderile, cerinta minima de fonduri proprii si datorii eligibile (MREL) si liniile directoare MREL in linie cu strategia de rezolutie pe care o urmareste.