1asig.ro
1asig.ro

BERD devine actionar al Bursei de Valori Bucuresti

5 min. / 1.540 cuvinte
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a cumparat 4,99% din actiunile Bursei de Valori Bucuresti (BVB), demonstrand astfel sustinerea fata de eforturile Romaniei de a dezvolta piata de capital locala.

PROMO


Bursa de Valori Bucuresti este centrul pietei de capital din Romania si cea mai mare bursa din Europa de Sud-Est.

"Prin aceasta detinere de actiuni, BERD sustine programul complex al Guvernului Romaniei pentru dezvoltarea pietei de capital, care are ca scop imbunatatirea functionarii pietei, cresterea lichiditatii acesteia si a disponibilitatii ofertelor de obligatiuni si actiuni pe piata de capital locala", se arata in comunicatul transmis de banca.

Romania si-a stabilit un obiectiv pentru Bursa, acela de a fi clasificata ca piata emergenta - implicit actiunile romanesti ar fi incluse in indicele MSCI Emerging Markets, fata de includerea actuala in indicele MSCI Frontier Markets. BERD va sustine reforma cadrului juridic si de reglementare pentru a contribui la atingerea acestui obiectiv.

"Bursa de Valori Bucuresti isi propune sa actioneze ca un catalizator in finantarea economiei tarii. In calitate de actionar, BERD va contribui la dezvoltarea, in continuare, a guvernantei corporative la Bursa de Valori Bucuresti si la companiile listate pe Bursa. Vom munci pentru a defini Bursa de Valori Bucuresti ca o bursa de referinta pentru emitentii si brokerii romani, precum si pentru investitorii cu un apetit pentru actiunile romanesti si alte instrumente financiare", a declarat Phil BENNETT, Prim Vicepresedintele BERD.

Ludwik SOBOLEWSKI, Directorul General al BVB, a afirmat: "Planul nostru este de a construi o piata de capital moderna, performanta, cu Bursa de Valori Bucuresti in centrul acesteia. Ne dorim ca aceasta sa devina centrul financiar pentru Europa de Sud-Est, un nou centru de afaceri si inovare, si, astfel, sa imbogatim climatul investitional din regiune. Sunt mandru ca BVB are un nou actionar din lumea financiara care demonstreaza valori esentiale pentru crestere economica si dezvoltare durabila".

Lucian ANGHEL, Presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti, a adaugat: "Modernizarea si dezvoltarea pietei de capital romanesti, care a inceput cu circa un an in urma, a adus deja rezultate pozitive fara precedent. Pasi importanti trebuie facuti de acum inainte pentru a permite punerea in aplicare a noii arhitecturi a pietei. Suntem incantati sa vedem ca BERD apreciaza aceasta noua abordare, viziune si leadership, si vom continua sa muncim din greu pentru a ne atinge obiectivele comune".

Investitia BERD in infrastructura pietei de capital din Romania este parte a strategiei pe termen lung a Bancii de a dezvolta piata de capital locala prin investitii, consultanta tehnica si suport pentru reforma.

In Romania, Banca a subscris recent la ofertele publice initiale ale distribuitorului de energie electrica ELECTRICA si producatorului de gaze naturale ROMGAZ, si a participat de asemenea la toate emisiunile de obligatiuni din ultimii doi ani, in cadrul unui program dedicat.

De asemenea Banca lucreaza cu BVB pentru a imbunatati Codul de Guvernanta Corporativa pentru companiile listate.

BERD, detinuta de 64 de tari si doua institutii interguvernamentale, sustine dezvoltarea economiei de piata si a democratiei.

Bursa de Valori Bucuresti este listata pe propria piata reglementata din anul 2010. In septembrie 2014, la BVB erau listate 83 de companii, inclusiv cele mai reprezentative pentru Romania: OMV Petrom, ROMGAZ, Fondul Proprietatea, BRD Groupe Societe Generale, Banca TRANSILVANIA, ELECTRICA si TRANSGAZ. Capitalizarea totala a pietei este de circa 30 miliarde de euro.

2.073 accesari