BCR si Banca TRANSILVANIA si-au anuntat rezultatele financiare din primele noua luni - Piete financiare...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 ASF 
 Asiguratori 
 Brokeri 
 Date financiare 
 Organizatii 
 Va recomandam 
 Cariere 
 Job 
 PAD-PAID 
 Opinii 
 Dezbateri 1 EUR = 4.7415 RON
1 USD = 4.2846 RON


RFI

Piete financiare

Full screen Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

BCR si Banca TRANSILVANIA si-au anuntat rezultatele financiare din primele noua luni


Banca Comerciala Romana (BCR) a anuntat, pentru primele noua luni din anul 2014, un profit operational de 1,5 miliarde lei si o rata a creditelor neperformante in scadere cu 10%. In acelasi timp, Banca TRANSILVANIA a raportat un profit brut in valoare de 394,07 milioane lei.

"BCR a atins un rezultat operational de 1.569,9 milioane lei (352,6 milioane euro) in primele noua luni ale anului 2014, pe baza unei cresteri incurajatoare a portofoliului de credite performante acordate persoanelor fizice, a stabilizarii alaturi de imbunatatirea calitatii portofoliului de credite pentru companii, insotite de cresterea capacitatii de a atrage depozite si distributia de success a fondurilor de investitii administrate de ERSTE Asset Management", se arata in comunicatul bancii.

Profitabilitatea pe termen scurt a BCR a fost influentata de curatarea accelerata a bilantului, cu un rezultat net negativ de -2,42 miliarde lei (545,9 milioane euro) in primele noua luni, cauzat de provizionarea crescuta, conform datelor neauditate publicate de banca.

"Rezultatul net din primele noua luni ale anului este influentat in mod semnificativ de o majorare substantiala a provizioanelor de risc, avand in vedere faptul ca am angajat toate eforturile pentru a derula o curatare extinsa a portofoliului de credite neperformante. Pana la finalul anului, obiectivul nostru este sa reducem portofoliul de credite neperformante de la un sfert, pana la jumatate, in functie de conditiile pietei", a declarat Tomas SPURNY, CEO al BCR.

Rata creditelor neperformante a scazut semnificativ cu 10%, acum aflandu-se la 26,5% din totalul portofoliului de credite la 30 septembrie 2014, in pofida diminuarii generale a portofoliului de credite cauzata de rambursari, scoateri din evidenta si vanzari de portofolii selectionate de credite neperformante.

Soldul creditelor performante a crescut la aproximativ 17,1 miliarde lei, cu o tendinta de consolidare a volumului de credite nou acordate care contrabalanseaza volumele creditelor rambursate sau care ajung la maturitate. La 9,1 miliarde lei, portofoliul de credite imobiliare a crescut satisfacator fata de 8,6 miliarde lei la sfarsitul anului 2013. Portofoliul general de credite acordate in moneda locala a crescut la 6,6 miliarde lei in comparatie cu 5,5 miliarde lei la sfarsitul anului 2013. In segmentul de afaceri corporate, portofoliul de credite performante a crescut usor la aproximativ 12,2 miliarde lei. Aceasta crestere a fost generata in special de cresterea numarului de credite nou acordate clientilor din sectoare precum: energia, agricultura, constructii, farmacie & sanatate, industrie, IT&C.

"BCR intentioneaza sa se concentreze in continuare pe creditarea in lei, astfel incat sa contrabalanseze pe termen mediu si lung mixul valutar al portofoliului de credite in favoarea monedei locale si sa foloseasca in intregime capacitatea puternica de autofinantare in lei", a precizat banca.

Depozitele de la clienti au ramas in general stabile, majorandu-se doar usor, cu 0,3%, la 37,62 miliarde lei (8,53 miliarde euro) la 30 septembrie 2014, fata de 37,5 miliarde lei (8,38 miliarde euro) la sfarsitul lunii decembrie 2013.

BCR administreaza un portofoliu de credite neperformante de 9,7 miliarde lei (la septembrie 2014), pentru care a decis solutionarea accelerata, asteptandu-se o imbunatatire semnificativa a calitatii bilantului (o reducere de aproximativ 25% a creditelor neperformante, in comparatie cu finalul anului 2013) si a performantei financiare pe termen scurt. Cheltuielile nete cu provizioanele pentru activele financiare neevaluate la valoarea justa prin intermediul contului de profit si pierdere, au crescut cu 165,3% atingand valoarea de 4,05 miliarde lei (910,8 milioane euro) in primele 9 luni ale anului 2014, fata de 1,52 miliarde lei (346,4 milioane euro) in perioada similara din 2013, reflectand eforturile accelerate de a solutiona creditele neperformante istorice.

Veniturile operationale au scazut cu 12,6%, atingand valoarea de 2,62 miliarde lei (589,7 milioane euro), de la 3 miliarde lei (680,6 milioane euro) la 9 luni in 2013. Cheltuielile administrative generale au scazut cu 13,8%, la 1,05 miliarde lei.

Banca TRANSILVANIA: +6,2% total active

La sfarsitul primelor noua luni ale acestui an, activele Bancii TRANSILVANIA totalizeaza 34,04 miliarde lei, in crestere cu 6,2%, iar soldul creditelor este cu 5,6% mai mare decat era la finalul anului 2013.

Banca a realizat, in perioada analizata, un profit brut in valoare de 394,07 milioane lei. Rezultatul pozitiv al bancii a fost sprijinit de initiativele de eficientizare a activitatilor, respectiv de cele de control al costurilor, care, impreuna cu cresterea activitatii bancare, au dus la o imbunatatire a raportului cost/venit cu peste 8 puncte procentuale, ajungand la 42,3% in trimestrul trei din 2014.

In primele noua luni din 2014 au fost acordate, atat companiilor, cat si persoanelor fizice, 108.000 de credite noi, in valoare totala de peste 7,9 miliarde lei.

La 30 septembrie 2014, soldul creditelor BT era de 20,03 miliarde lei, iar resursele atrase de la clienti au ajuns la 27,38 miliarde lei, raportul credite - depozite fiind de 73,13%. Banca TRANSILVANIA continua sa se bucure de un excedent de lichiditate, cu un indicator de lichiditate imediata de 50,4%, peste media sistemului bancar.

"In continuarea demersului inceput in trimestrul doi din 2014, in conformitate cu recomandarea BNR, Banca TRANSILVANIA a scos in afara bilantului creditele care aveau serviciul datoriei mai mare de 360 zile si erau integral acoperite cu ajustari de depreciere. Creditele scoase in afara bilantului in trimestrul trei au fost cu 26% mai mici decat valoarea din trimestrul anterior", se arata in comunicatul bancii.

Creditele neperformante, cu restante mai mari de 90 de zile, reprezinta 11,47% din totalul portofoliului de credite al bancii, la sfarsitul trimestrului trei din 2014, in continuare fiind sub media sistemului bancar din Romania. Urmarind pastrarea gradului de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane, chiar si in conditiile in care o parte din creditele integral provizionate au fost scoase in afara bilantului, BT a inregistrat, la 30 septembrie 2014, cheltuieli nete cu provizioanele pentru active si angajamente de creditare de 442 milioane lei. Acoperirea creditelor neperformante cu provizioane aferente si garantii ipotecare reprezinta in continuare peste 125%, valoare pastrata pe parcursul ultimilor doi ani. Soldul total al provizioanelor este de 2,43 miliarde lei, la data de 30 septembrie 2014, reprezentand 12,2% din totalul creditelor.

Solvabilitatea bancii este de 15,82%, luand in considerare profitul cumulat la 30 septembrie 2014.

Veniturilor operationale BT au ajuns, in trimestrul trei din 2014, la 1,45 miliarde lei, cu 26% mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Numarul de clienti activi ai bancii - persoane fizice si companii - a crescut cu 14% fata de aceeasi perioada a anului 2013, de la 1,65 milioane de clienti la 1,88 milioane de clienti. Focusul Bancii TRANSILVANIA a fost clientii retail si IMM, precum si segmentele specializate.

Banca TRANSILVANIA a incheiat trimestrul trei din 2014 cu un portofoliu de 2,27 milioane carduri, generand tranzactii cu 16,5% mai mari fata de perioada similara a anului precedent. Cota de piata a bancii privind volumul tranzactiilor este de 17,7%. In ultimele 12 luni portofoliul de carduri de credit a crescut cu 17%.


Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (BCR si Banca TRANSILVANIA si-au anuntat rezultatele financiare din primele noua luni).

Noutati 1asig.ro
» Coface: Cifra de afaceri a celor mai mari 500 de companii din ECE a crescut cu 9,6% in 2018
» Afla care sunt cele mai puternice branduri romanesti in 2019
» BNM si CFA Romania promoveaza dezvoltarea instrumentelor financiare in Republica Moldova
» Barometru: Fara adoptarea noilor tehnologii, Romania risca sa ramana in urma tarilor din regiune
» Studiu: Numarul tinerilor romani care au calatorit in 2019 in strainatate a crescut de 5 ori
» Studiu: Liderii de business se asteapta ca automatizarea sa dezvolte forta de munca in urmatorii ani
» Cat au cheltuit turistii nerezidenti sositi in Romania in primele sase luni din 2019
» Datoria externa a crescut cu peste 8 milioane de euro in primele sapte luni din 2019
» BNR a intreprins un proces de revizuire a Regulilor privind stabilirea ratelor de referinta ROBID si ROBOR
» Ai de recuperat TVA din alt stat UE? Vezi pana cand poti sa depui cererea de rambursare
Share |


Autor: Andreea RADU | Publicat pe 30.10.2014 | 2239 vizualizari


TOP Stiri


Comenteaza acest articol
0 comentarii

DISCLAIMER: Dupa trimiterea comentariului, acesta va fi aprobat de un moderator. Vor fi publicate doar comentariile pertinente, la obiect, legate de continutul prezentat in material. Nu vor fi publicate comentariile care includ cuvinte obscene, atacuri la persoane/ institutii, atacuri si jigniri aduse autorului materialului, injurii aduse celorlalti cititori care au postat un comentariu, anunturi publicitare. Ne rezervam dreptul de a edita sau de a elimina complet orice comentariu care nu corespunde acestor principii. Site-ul 1asig.ro si Media XPRIMM nu-si asuma responsabilitatea juridica pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:


ArhivaPAID

OMNIASIG


Copyright 2019-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM