1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
BAAR si UNSAR sustin modificarea ...

BAAR si UNSAR sustin modificarea Legii RCA in beneficiul consumatorilor

Biroul Asiguratorilor Auto din Romania (BAAR) isi exprima profunda ingrijorare fata de intensificarea campaniilor de dezinformare din spatiul public, prin care este contestata utilitatea proiectului de lege privind introducerea unor preturi de referinta pe piata reparatiilor auto.

"Scopul acestui proiect de lege este de a combate practicile comerciale incorecte ale unor unitati reparatoare auto, care utilizeaza tarife mai mari in cazurile in care costurile cu reparatia unui vehicul urmeaza sa fie decontate de un asigurator RCA. De asemenea, informatiile conform carora asiguratii vor fi obligati sa achite parti din despagubire pentru reparatia masinii, in cazul introducerii unor tarife de referinta, nu reprezinta altceva decat dezinformari voluntare cu scopul de a crea ingrijorare in spatiul public", au transmis oficialii Biroului.

"De altfel, acest mod de lucru al unora dintre unitatile reparatoare, a facut ca in ultimul timp sa se inmulteasca hotararile instantelor de judecata prin care service-urilor li se imputa practicile abuzive la stabilirea costurilor de reparatie", au adaugat ei.

Potrivit BAAR, prin numarul lor in crestere, aceste cazuri conduc la un blocaj al instantelor de judecata, nevoite sa faca fata unor solicitari suplimentare fata de cele obisnite, si sa restabileasca ordinea de drept in domeniul asigurarilor RCA. Ele sunt un indicator clar al faptului ca legea trebuie modificata pentru o corecta si transparenta intelegere.

In acest context, Presedintele BAAR, Madalin ROSU a subliniat : "Faptul ca unele asociatii aleg sa rastalmaceasca informatii si sa le disemineze in spatiul public este greu de inteles, mai ales atunci cand aceste lucruri vin din partea unor organisme care se doresc a fi profesioniste in conduita."

"Consideram ca multiplele abuzuri ale unitatilor reparatoare sunt dovada clara a faptului ca legea asigurarilor RCA trebuie modificata in asa fel incat aceste practici sa nu mai fie posibile in viitor.  Insistenta cu care unitatile reparatoare se opun acestui proiect de lege nu se poate explica altfel decat prin intentia acestora de a obtine profituri nejustificate din interpretarea unor prevederi legale, fara sa tina seama de interesele consumatorului de asigurari si de echilibrul pietei", a mai transmis BAAR.

Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania sustine introducerea unui tarif de referinta pentru reparatiile auto si considera ca aprobarea acestui proiect de lege, alaturi de alte masuri necesare, si care reies din modul de functionare a pietei in ultimii ani, va contribui la normalizarea sistemului asigurarilor RCA si la o buna transparenta in relatiile dintre actorii din piata, fiindu-le benefica in primul rand consumatorilor.

Marti, senatorii din Comisia pentru Buget, finante, activitate bancara si piata de capital din Senat au convenit necesitatea modificarii Legii 132/2017 privind RCA, in sensul corectarii distorsiunilor existente in acest moment pe piata si imbunatatirii actului normativ.

"UNSAR si industria de asigurari vor sustine si in acest nou cadru nevoia consumatorilor romani de a fi informati cu privire la tarifele de referinta pentru reparatiile auto. Publicarea anuala a unui tarif de referinta cu titlu orientativ va veni, in primul rand, in sprijinul soferilor, oferindu-le acestora repere de cost. Tariful de referinta NU va constitui un mijloc de plafonare a despagubirilor platite de asiguratori in baza politelor RCA asa cum a fost vehiculat in mod fals, in mod repetat", a transmis Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania.

Infiintata in 1994, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania reprezinta 20 de companii de profil. Acestea detin o pondere de peste 80% din piata locala de asigurari. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apararea si reprezentarea intereselor asiguratorilor si reasiguratorilor din Romania, participarea la imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul asigurarilor, promovarea activitatii de asigurari in Romania si promovarea dezvoltarii cat mai durabile a industriei de profil pe plan intern si international. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al federatiei asiguratorilor si reasiguratorilor europeni - Insurance Europe.

BAAR este o asociatie profesionala, de drept privat, independenta si autonoma a tuturor societatilor de asigurare, indiferent de forma de organizare si de statul in care isi au sediul social, care, in baza legii, au dreptul sa practice in Romania asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule (asiguratori RCA) si care indeplineste atributiile de birou national auto, de organism de plata a despagubirilor, de organism de compensare, de centru de informare, precum si alte atributii conferite prin lege.