1asig.ro
1asig.ro
BAAR lanseaza o aplicatie ...

BAAR lanseaza o aplicatie informatica in sprijinul asiguratilor cu risc ridicat, de la care a primit sute de cereri

5 min. / 1.540 cuvinte

Solutionarea cererilor asiguratilor cu risc ridicat, in vederea incheierii contractelor RCA, reprezinta una dintre atributiile BAAR - Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, stabilite prin legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto. Astfel, Biroul lanseaza o aplicatie informatica dedicata acestor asigurati, care au transmis deja aproape 400 de cereri.

PROMO


Ca urmare a cresterii numarului de solicitari din partea asiguratilor RCA care ar putea sa se incadreze in categoria asiguratilor cu risc ridicat, BAAR vine in intampinarea acestora punandu-le la dispozitie o aplicatie informatica menita sa simplifice modalitatea de inregistrare a solicitarilor si, de asemenea, sa furnizeze celor interesati informatiile necesare, precum si documentele prevazute de lege pentru procedura de alocare.

Aplicatia este disponibila la adresa https://public.riscridicat.ro, iar informatiile privind procedura de alocare si documentele care trebui sa insoteasca solicitarea se pot consulta la adresa: https://www.baar.ro/asigurati-cu-risc-ridicat/.

"Dezvoltarea acestei aplicatii face parte din preocuparile BAAR de a simplifica procedurile birocratice si de a reduce timpii de rezolvare a solicitarilor venite din partea asiguratilor cu risc ridicat. Am dorit sa punem la dispozitia acestora o modalitate simpla si utila de acces la informatiile esentiale pentru solutionarea cererilor primite", a declarat Madalin ROSU, Presedintele BAAR. 

Evolutia solicitarilor de alocare in categoria asiguratilor cu risc ridicat a cunoscut o dinamica ascendenta in ultima perioada de timp. 

Astfel, in intervalul 2017- 22.09.2021, activitatea BAAR in acest segment s-a situat la un nivel scazut, nefiind inregistrata practic nicio cerere de alocare pe parcursul a peste patru ani, care sa se incadreze in categoria de asigurat cu risc ridicat. 

Incepand cu 22.09.2021, situatia s-a schimbat, constatandu-se o crestere semnificativa a cererilor. Astfel, pana la 04.10.2021, inclusiv, au fost prelucrate 377 cereri, din care 357 s-au incadrat in aceasta categorie, ele fiind alocate

Cresterea cererilor s-a intensificat si mai mult incepand cu data de 05.10.2021, inclusiv, fiind inregistrate un numar total de 384 de cereri noi, aflate in prezent in diferite stadii de analiza si prelucrare.

BAAR reaminteste asiguratilor RCA criteriile de eligibilitate pe baza carora se pot incadra in categoria de risc ridicat : 

  • Puteti solicita o oferta de la BAAR doar in situatia in care primele de asigurare ofertate de cel putin 3 asiguratori RCA pentru 12 luni sunt cu 36% mai mari fata de tariful de referinta, aferent segmentului de risc din care faceti parte. Prin urmare, majorarea nu se raporteaza la prima de asigurare pe care ati platit-o pe polita anterioara / anul trecut, ci la tariful de referinta in vigoare, publicat de ASF.
  • Calcul primei de asigurare se efectueaza de catre BAAR strict pentru durata politei de 12 luni, conform prevederilor legale. BAAR nu are atributii pentru a stabili alte elemente ale politelor RCA, cum ar fi: perioade de asigurare mai mici de un an, plata primei in rate, acoperirea teritoriala (alta decat acoperirea legala minima obligatorie), alte clauze contractuale.
  • Conform reglementarilor in vigoare, alocarea se efectueaza intr-un termen de 20 de zile de la solicitare, daca este insotita de documentatia completa indicata la rubrica "Pasii de urmat" (vezi mai jos).
  • BAAR NU ESTE ASIGURATOR, COMPANIE DE BROKERAJ SAU ALT INTERMEDIAR DE ASIGURARI, PRIN URMARE NU EMITE POLITE DE ASIGURARE. BAAR doar aloca asigurati cu risc ridicat la prime stabilite conform pct.1. Solicitarile care au in vedere emiterea politelor RCA si/sau inceperea valabilitatii acestora cu o anumita data, pentru perioade mai mici de un an, plata primei in rate, acoperirea teritoriala (alta decat acoperirea legala minima obligatorie) sau care vizeaza alte clauze contractuale le veti adresa, in continuare, asiguratorilor RCA / intermediarilor de asigurari.

Aceasta situatie a aparut dupa retragerea autorizatiei de functionare a CITY Insurance, existand diverse discutii referitoare la tarifele RCA mai mari, in special in cazul transportatorilor, pentru care CITY avea preturi speciale.

Decizia ASF de retragere a autorizatiei de functionare a Societatii de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance SA, constatarea starii de insolventa si promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului impotriva acesteia a fost publicata, luni - 27 septembrie 2021, in Monitorul Oficial, Partea I, nr 921 - companie cu circa 3 milioane de clienti si o cota de piata de 20% per total si de 45% pe segmentul asigurarilor RCA.

FGA va face plati de maxim 500.000 lei pentru o creanta de asigurare, conform Ordonantei publicate vineri in Monitor (fata de 450.000 lei anterior). Fondul de Garantare a Asiguratilor este indreptatit sa efectueze plati catre creditorii de asigurari, la 60 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a deciziei de retragere a autorizatiei de functionare a asiguratorului.

In acelasi timp, BAAR - Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania este garant pentru despagubirile evenimentelor produse in strainatate, pe Carte Verde (polita inclusa in RCA). 

 

CITITI PE ACEEASI TEMA:
ASF a republicat tarifele de referinta RCA, valabile si utilizate in cazul asiguratilor cu risc ridicat
ASF: Clientii cu risc ridicat se pot adresa BAAR pentru a incheia o polita RCA
BAAR estimeaza ca va plati daune externe de peste 150 mil. euro dupa falimentul CITY Insurance
UNSAR si BAAR lanseaza un ghid informativ pentru asiguratii si pagubitii CITY Insurance
GHID util pentru asiguratii afectati de intrarea in insolventa a societatii CITY Insurance (INFOGRAFIC)
Brokerii au lansat un call center pentru clientii afectati de retragerea autorizatiei de functionare a CITY Insurance
VIDEO: Impactul falimentului CITY Insurance asupra clientilor si pagubitilor, pietei si asupra platilor si activitatii BAAR

2.628 accesari