1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Axa: daune de 300 de milioane de euro din cauza razboiului din Ucraina

Avioanele retinute la sol si cladirile distruse in urma invaziei Rusiei in Ucraina au costat Axa 300 de milioane de euro, una dintre cele mai mari sume estimate in urma conflictului raportate de un asigurator.

Axa a anuntat miercuri aceste cifre in cadrul unor rezultate intermediare care au depasit asteptarile si care au inclus anuntul unui nou program buy-back de 1 miliard de euro. Actiunile grupului au crescut cu 5% la inceputul sedintei de tranzactionare.

Directorul general Thomas Buberl a declarat pentru Financial Times ca volumul daunelor din razboiul din Ucraina, care reprezinta nu include sumele recuperate din reasigurari, a fost "cea mai buna estimare a daunelor facuta de Axa in acest stadiu".

"Ne aflam in mijlocul acestui razboi, nimeni nu stie cum va arata urmatoarea faza", a spus el, adaugand ca grupul Axa abordeaza "cu prudenta" aceste estimari.

Aviatia a fost cauza pentru majoritatea pierderilor, a spus Buberl. Acest sector se dovedeste a fi una dintre principalele cauze a daunelor, in principal ca urmarea a avioanelor ramase la sol. La acestea se adauga, de asemenea, si daunele provocate de distrugerea cladirilor in timpul razboiului.

Global, subscrierile Axa au ajuns la 55,1 miliarde de euro in primele sase luni ale anului, in crestere cu 2% fata de anul precedent si usor peste asteptarile analistilor.

La fel ca si principalii competitori, Axa se lupta cu inflatia si cu efectul de antrenare asupra activitatii sale din cauza cresterii costurilor cu daunele.

Buberl a mai spus ca Axa a crescut primele pe linia de asigurari comerciale cu mai mult decat inflatia si a beneficiat de faptul ca are propria retea de reparatii pentru a reduce costul despagubirilor pentru asigurari auto.

De asemena, acesta a prognozat cresteri de pret cu o singura cifra in domeniul asigurarilor comerciale pentru urmatoarele 12-24 de luni. "Exista o multime de motive pentru care preturile vor continua sa creasca", a spus el, citand cererile de despagubire din Ucraina, dar si platile pentru catastrofe naturale.