1asig.ro
1asig.ro
Aversele torentiale au produs ...

Aversele torentiale au produs inundatii in 27 de localitati. Zona Bucuresti-Ilfov a fost cea mai afectata

5 min. / 1.540 cuvinte
Din cauza precipitatiilor abundente de duminica, pompierii au actionat pentru evacuarea apei din 53 de case, 186 de curti, 96 beciuri/subsoluri si 12 strazi. Cea mai afectata de aversele torentiale a fost zona Bucuresti-Ilfov, unde pompierii au intervenit in cazul a peste 120 de situatii pentru evacuarea apei, conform IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta.

PROMO


Potrivit ISU Bucuresti-Ilfov, ca urmare a fenomenelor meteo, s-a intervenit in 123 de cazuri: 67 in Bucuresti - acumulare de apa in 41 de curti, in 15 locuinte si 11 subsoluri si 56 in Ilfov - acumulare de apa in 39 de curti, in 10 locuinte si sapte subsoluri.

Un alt judet unde s-a inregistrat un numar mare de interventii a fost Alba, unde mai multe echipaje cu motopompe au actionat la nivelul a 5 localitati pentru extragerea apei din gospodarii. In municipiul Alba-Iulia au fost primite cele mai multe solicitari, iar pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din 23 de case, 39 de curti, 23 de beciuri/subsoluri si de pe 3 strazi inundate, arata IGSU.

Pe durata manifestarii fenomenelor meteorologice periculoase, traficul rutier a fost temporar blocat pe 1 drum national (DN 67/GJ) si 1 drum judetean DJ 672/GJ) din cauza copacilor cazuti pe carosabil.

Pentru prevenirea evenimentelor deosebite generate de vremea rea, IGSU recomanda populatiei sa ia masuri pentru curatarea santurilor si rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuarii normale a apei. De asemenea, in cazul cresterii debitelor pe anumite cursuri de apa, Inspectoratul face apel la cetateni sa nu traverseze raurile prin apa si sa nu se apropie de malurile acestora.

Protectia in caz de inundatii

Pe piata din Romania, riscul de inundatii este acoperit prin polita obligatorie de locuinta (PAD), alaturi de riscurile de cutremur si alunecari de teren, in limita a 20.000 euro. Pentru o protectie suplimentara, la intreaga valoare a imobilului, proprietarii pot incheia si o polita facultativa a locuintei, suplimentara celei obligatorii.

Conform datelor publicate, inundatiile au produs cele mai multe daune achitate de PAID Romania in 2019. Astfel, compania a platit, in total, anul trecut, daune in crestere cu aproximativ 60% raportat la anul 2018, valoarea inregistrata la 31 decembrie 2019 fiind de 5,35 milioane lei. Cele mai multe despagubiri au fost achitate ca urmare a inundatiilor naturale - 3,07 milioane lei pentru 654 dosare.

Barometrul UNSAR-IRES privind "Perceptia riscului si cultura asigurarilor in Romania", realizat in luna mai 2020, arata ca, printre asigurarile pe care romanii vor sa le incheie in urmatoarele 12 luni, politele pentru locuinte se numara printre principalele optiuni.

In ciuda pericolelor la care sunt expuse cele aprox. 9 milioane de locuinte din Romania, gradul de asigurare ramane sub 20%, fiind active la nivel national peste 1,74 milioane de asigurari obligatorii de locuinte (polite PAD).

Riscul de inundatii se mentine

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a emis, luni dimineata, avertizari Cod Galben pentru rauri din 21 de judete si Cod Portocaliu de inundatii pentru rauri din alte 9 judete din tara.

Potrivit INHGA, de luni, de la ora 11.00 pana marti, la ora 10.00 pe raurile din bazinele hidrografice: Mures - afluentii de dreapta aferenti sectorului aval S.H. Ocna Mures - amonte S.H. Alba Iulia (judetul Alba), Olt - afluentii aferenti sectorului aval S.H. Sancraieni - amonte S.H. Sebes Olt (judetele Harghita, Covasna, Brasov si Sibiu), Prahova - bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetul Prahova), Trotus - bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele Harghita, Covasna, Neamt si Bacau), Buzau - bazin amonte S.H. Nehoiu si afluentii aferenti sectorului aval S.H. Nehoiu (judetele Brasov, Covasna, Buzau si Prahova) este cod portocaliu de inundatii.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate si intensitate mai mare pe unele rauri din judetele Alba, Harghita, Covasna si Brasov.

De asemenea, de luni, de la ora 11.00 pana marti, la ora 16.00 pe raurile din bazinele hidrografice Viseu, Iza (judetul Maramures), Somesul Mare (judetul Bistrita Nasaud), Mures - bazin superior amonte S.H. Glodeni (judetele Harghita si Mures), Mures - afluentii de dreapta aferenti sectorului aval S.H. Ocna Mures - amonte S.H. Alba Iulia (judetul Alba), Aries - bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele Alba si Cluj), Tarnava Mica - bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior, Tarnava Mare - bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele Harghita, Mures, Sibiu si Alba), Olt - bazin superior amonte S.H. Hoghiz si afluentii aferenti sectorului aval S.H. Hoghiz - amonte S.H. Sebes Olt (judetele Harghita, Covasna, Brasov si Sibiu), Arges - bazin superior, Dambovita - bazin superior (judetele Arges si Dambovita), Ialomita - bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele Dambovita, Prahova si Ialomita), Suceava - bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetul Suceava), Moldova - bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele Suceava si Neamt), Bistrita - bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele Suceava, Neamt, Harghita si Bacau), Trotus - bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele Harghita, Covasna, Neamt si Bacau), Putna - bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetul Vrancea), Ramnicu Sarat - bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele Vrancea si Buzau), Buzau - bazin amonte S.H. Nehoiu si afluentii aferenti sectorului aval S.H. Nehoiu (judetele Brasov, Covasna, Buzau si Prahova) si raurile din Dobrogea (judetele Constanta si Tulcea) este cod galben de inundatii.


510 accesari