1asig.ro

Autoritatile britanice vor legi mai aspre pentru soferii care folosesc telefonul mobil la volan

5 min. / 1.540 cuvinte
Guvernul britanic vrea sa imbunatateasca siguranta rutiera prin inchiderea unei lagune in legislatia privind folosirea telefonului mobil la volan, care le permite soferilor care folosesc telefonul mobil sa scape de acuzatii. Acest lucru inseamna ca un sofer care isi foloseste telefonul pentru a face poze, pentru a filma, pentru a naviga pe Internet sau printr-un playlist sau pentru a adauga o destinatie in Google Maps sa fie tratat la fel ca un sofer care foloseste telefonul la volan pentru a suna sau pentru a trimite un mesaj.

PROMO


In momentul de fata, legea interzice folosirea telefonului la volan pentru a suna sau pentru a trimite un mesaj. Cu toate acestea, nu putini sunt soferii care, prinsi ca foloseau telefonul mobil la volan pentru a face poze sau pentru a filma, au scapat de acuzatii dupa ce avocatii lor au invocat, cu succes, faptul ca aceasta activitate nu se incadreaza in termenul de "comunicare interactiva", care este interzis prin lege si sanctionat ca atare.

Odata cu revizuirea legislatiei, orice sofer prins ca foloseste telefonul mobil, in timp ce conduce, pentru apeluri sau pentru mesaje text, pentru a face poze sau pentru a filma, pentru a naviga pe Internet sau printr-un playlist sau pentru a introduce o destinatie in Google Maps sau o alta aplicatie de acest fel va fi acuzat de folosirea telefonului mobil la volan. The Department for Transport, care sustine modificarea legii, spera ca legislatia revizuita sa fie aplicata cel tarziu in primavara anului viitor.

"Recunoastem ca a fi in permanenta legatura cu lumea in timp ce calatoresti e o parte esentiala a vietii cotidiene moderne, dar angajamentul nostru e cel de a ne asigura ca drumurile sunt sigure. Soferii care folosesc un telefon mobil la volan isi pun in pericol capacitatea de a detecta riscurile si pericolele, dar si de a reactiona la timp, punand vietile oamenilor in pericol. Salutam raportul Transport Select Committee si impartasim viziunea acestuia de a face drumurile noastre si mai sigure. Revizuirea legislatiei va cauta sa consolideze legislatia existenta, sa o aduca in secolul XXI, prevenind astfel distragerea atentiei la volan si reducand accidentele pe drumurile noastre", a subliniat Grant SHAPPS - Transport Secretary.

Folosirea unui telefon mobil la volan fara utilizarea unui dispozitiv de tip hands-free este deja considerata infractiune. Incepand cu martie 2017, soferii britanici prinsi ca folosesc telefonul mobil la volan pentru a suna sau pentru a trimite mesaje text sunt sanctionati cu 6 puncte de penalizare si amenda de 200 de lire sterline, sanctiune de doua ori mai mare decat inainte de momentul martie 2017 (3 puncte de penalizare si amenda de 100 de lire sterline).

Autoritatile vor ca revizuirea legislatiei in domeniu sa fie accelerata, iar noile reguli, mult mai clare atat pentru soferi, cat si pentru politisti, sa intre in vigoare cel tarziu in primavara anului viitor. Desi se doreste inasprirea legislatiei privind utilizarea telefonului mobil la volan si se fac pasi concreti in aceasta directie, autoritatile nu iau in calcul interzicerea dispozitivelor de tip hands-free, desi Brake, o organizatie britanica pentru siguranta rutiera, sustine si promoveaza acest lucru.

"Salutam intentia guvernului de a clarifica legea privind utilizarea dispozitivelor mobile la volan si, astfel, inchid lacune care trateaza diferit primirea si trimiterea datelor, permitandu-le soferilor care nu respecta legea sa scape de acuzatii. Raportul era cat se poate de clar cu privire la pericolele pe care le presupune utilizarea dispozitivelor hands-free si este tulburator faptul ca acestea nu vor fi interzise in ciuda faptului ca guvernul recunoaste acest risc. Legea actuala ofera o periculoasa falsa impresie ca e sigur sa folosesti un telefon cu un kit hands-free atunci cand conduci. Nu, nu este sigur. Utilizarea in sine a telefonului la volan este periculoasa si, pentru a transmite acest mesaj soferilor, legea trebuie sa reflecte acest lucru", a declarat Joshua HARRIS - Director of Campaigns, Brake.

360 accesari