1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Austria: trend descendent dictat de scaderea subscrierilor in asigurarile de viata

Potrivit rezultatelor preliminare publicate de VVO, asociatia asiguratorilor din Austria, piata locala de specialitate a incheiat anul 2016 cu prime brute subscrise de 17 miliarde euro, in scadere cu 2,1% fata anul precedent.

Pentru anul 2017, VVO se asteapta la un trend stabil, estimand o crestere de 0,3% a volumului PBS, la circa 17,1 miliarde euro.

Trendul descent al pietei din 2016 a fost dictat, in principal de segmentul asigurarilor de viata, care a inregistrat o scadere de 9,1% a PBS, pana la volumul de 6,1 miliarde euro:
  • pentru politele de asigurare cu plata esalonata, subscrierile totale au scazut cu circa 1,5%, la 5 miliarde euro;
  • pe segmentul politelor de asigurare incheiate cu scopul economisirii pentru pensie, asiguratorii austrieci au in administrare circa 1,3 milioane contracte, generand prime totale de circa 0,9 miliarde euro;
  • contractele de asigurari de viata cu prima unica au inregistrat cea mai mare scadere a subcrierilor, de 33.3%, PBS totalizand 1,1 miliarde euro.
Indemnizatiile platite in asigurari de viata au totalizat 7,8 miliarde euro, cu 7,3% mai putin decat in 2015 - date care nu include provizionele pentru plati viitoare sau participarea la profit.

Potrivit estimarilor VVO, trendul descend in asigurarile de viata ar putea continua si in 2017, pentru finele anului asteptarile privind volumul PBS cifrandu-se la circa 5,9 miliarde euro, cu 3,2% mai putin fata de 2016.

Previziunile VVO coincid, de altfel, cu concluziile unui raport recent publicat de FITCH, care estimeaza ca sectorul asigurarilor de viata din Austria va mentine un trend mai degraba descendent si in urmatorii ani, reflectand conditiile economice defavorabile create de mentinerea unui nivel extrem de redus al dobanzilor. Acest context economic a afectat si profitabilitatea asiguratorilor de viata, randamentele scazute ale plasamentelor financiare, impreuna cu provizionul suplimentar impus de autoritatea de supraveghere pentru a proteja asiguratii constituind factorii ce au contribuit cel mai puternic la scaderea profitului.