1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Austria si Franta isi impart piata romaneasca de asigurari

Piata care parea ca in scurt timp va ajunge in totalitate sub stapanire austriaca este in acest moment disputata de o noua forta, de sorginte frantuzeasca.
GROUPAMA, a treia companie franceza de profil, a inceput sa agite de acum cateva luni, "apele linistite" in care se afla industria de profil din tara noastra. Aceasta a "pus mana" intr-un interval de timp extrem de scurt pe: BT Asigurari, OTP Garancia si mult-ravnitul ASIBAN. Alaturi de GROUPAMA, in cursa pentru ASIBAN mai ramasesera nume importante pe piata europeana de profil, companii precum: AXA, EUREKO, FONDIARIA-SAI, GENERALI si UNIQA.

Prin urmare, in acest moment, adunand cota de piata a companiilor mentionate anterior, ajungem la 12,57% dintre care 8,5% - ASIBAN, 3,76% - BT Asigurari si 0,31% - OTP Garancia.
Extinderea GROUPAMA in Europa Centrala si de Est a inceput in anul 2007.
Astfel, in luna decembrie a anului precedent, GROUPAMA a preluat, pentru 90 mil. EUR, pachetul de actiuni detinut de Banca TRANSILVANIA la compania de asigurari romaneasca BT Asigurari. Tranzactia se situeaza pe pozitia a treia in clasamentul achizitiilor din tara noastra, in 2007, intocmit de societatea de consultanta KPMG.

Acelasi asigurator francez este castigatorul licitatiei pentru preluarea diviziei de asigurari a bancii maghiare OTP GARANCIA, prezenta si pe piata nationala, in urma acestei tranzactii fiind hotarata si achizitionarea unui pachet de 8% din OTP Bank, valoarea totala a tranzactiei ridicandu-se la 617 mil. EUR.

GROUPAMA a anuntat o crestere a profitului de 32,2% in 2007, fata de anul anterior, reusind sa isi atinga obiectivele de mentinere printre cei mai mari zece asiguratori europeni. Astfel, profitul net al francezilor s-a ridicat la 793 mil. EUR, pe fondul castigurilor din achizitiile facute de companie in cursul anului precedent.

Rezistenta austriaca
In acelasi timp totusi, rezistenta austriaca nu s-a diminuat, aceasta cunoscand dimpotriva, o intarire a fortelor... Dupa ce 2007 a fost considerat "Anul Monopoly", Revista PRIMM-Asigurari&Pensii anticipa, in luna ianuarie, ca trendul de concentrare al domeniului asigurarilor se va mentine. Doar doua luni mai tarziu, piata este luata prin surprindere de anuntul prin care ERSTE Bank renunta la investitiile sale in asigurari in favoarea grupului VIENNA Insurance (VIG).

Astfel, tranzactia include vanzarea actiunilor tuturor companiilor de asigurari de viata si a celor non-viata apartinand BCR in Romania. VIG va achizitiona participatii majoritare in cadrul BCR Asigurari de Viata si BCR Asigurari, de la Banca Comerciala Romana (BCR). 5% din BCR Asigurari de Viata vor ramane in posesia BCR, similar situatiei din celelalte tari. Restul detinerilor se afla in posesiuni diversificate. Totalul primelor brute din asigurari de viata subscrise in 2007 a fost de 24,8 mil. EUR, iar venitul din prime de asigurari non-viata a fost de 155,1 mil. EUR.

Ca urmare a acestei miscari, VIG ajunge sa controleze sapte companii de pe piata romaneasca de profil, ceea ce este echivalentul unei cote de piata cumulate de peste 36,8% (12,12% - OMNIASIG, 8,23% - ASIROM, 7,88% - BCR Asigurari, 6,5 - UNITA, 1,17% - BCR Asigurari de Viata, 0,76 - OMNIASIG Life, 0,19% - AGRAS) si a unei cifre de afaceri de 805,54 mil. EUR, conform datelor furnizate de Revista de Specialitate Insurance PROFILE.

De asemenea, o alta forta aliata austriecilor este si GENERALI, un asigurator de origine italiana a carui conducere se afla la Viena. Grupul GENERALI PPF detine, in acest moment, in Romania: GENERALI Asigurari cu o cota de piata de 5,24%, ARDAF cu 2,34% si RAI cu 0,36%.
Un al treilea pol al puterii pe piata romaneasca de asigurari este ALLIANZ, reprezentantul germanilor, care abordeaza o strategie mai defensiva prin comparatie cu principalii concurenti, avand ca principal obiectiv eficientizarea activitatii si nu cresterea cotei de piata. Cu toate acestea, ponderea ALLIANZ-TIRIAC, in totalul subscrierilor realizate la nivelul industriei autohtone este de 17 procente.

In aceasta piata dinamica, intr-o continua crestere, in care achizitiile reprezinta principala tendinta pentru urmatoarea perioada, nu ne ramane decat de vazut care va fi finalul acestei confruntari care depaseste granitele Romaniei.