1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Aurica DOINA a fost avizata in functia de Director Executiv al BNAA

Comisia Nationala a Pietei Financiare din Moldova a avizat de curand alegerea doamnei Aurica DOINA in calitate de Director Executiv al Biroului National al Asiguratorilor de Autovehicule din Moldova (BNAA), potrivit procedurii legale in acest sens. Urmeaza ca aceasta avizare sa fie inregistrata in cadrul Agentiei de Servicii Publice, potrivit legii.

Amintim ca la finele anului precedent BNAA si-a ales noul Director Executiv urmare a voturilor exprimate de catre membrii biroului in acest sens.

"Incep un mandat intr-o perioada plina de provocari, obiectivul primordial fiind asigurarea continuitatii activitatii noastre eficiente in cadrul sistemului international Carte Verde si indeplinirea la timp si in cuantumul necesar a obligatiilor care ne revin", a declarat pentru portalul specializat www.xprimm.md Aurica DOINA. De asemenea,"sa nu uitam ca suntem in continuare in procedura de monitorizare din partea Consiliului Birourilor, astfel ca sarcinile stabilite trebuie realizate in timp si conform cerintelor partenerilor nostri internationali. In alta ordine de idei, urmeaza mai multe schimbari pe plan local care tin de semiliberalizarea tarifelor pe RCA si Carte Verde, modificarea procedurii de raportare a marjei de solvabilitate dar si alinierea la cerinele Solvency 2 - provocari majore pentru sectorul de asigurari din Moldova si pe care le vom trata cu maxima seriozitate si vom implementa toate masurile care se cer de la noi in acest sens".


Aurica DOINA are o experienta indelungata in domeniul pietei financiare, fiind aleasa in calitate de Vicepresedinte a Comisiei Nationale a Pietei Finaciare in 2007 (coordonator pentru domeniul asigurarilor), ulterior in 2011 este aleasa ca Membru in Consiliul de Administratie al CNPF (coordinator pentru valori mobiliare si microfinantare), pozitie ocupata pana in 2017. Aceasta este de asemenea si lector universitar superior pentru discipline legate de asigurari in cadrul Academiei de Studii Economice.

Piata de Carte Verde s-a ridicat la peste 258 milioane lei in primele 9 luni din 2018, in crestere cu circa 11%, reprezentand aproape 24% in vanzarile intregei piete.

Moldova a intrat in sistemul Carte Verde in anul 2001, iar pana in 2009 a detinut calitatea de membru tranzitoriu. Ulterior a fost decisa intrarea intr-un proces de monitorizare, calitate mentinuta pana in prezent.

De asemenea, in octombrie 2015, Moldova a fost suspendata din sistemul Carte Verde (din cauza mai multor nereguli constatate), decizie fiind revocata ulterior in iunie 2016, dupa masurile intreprinse de catre conducerea BNAA si companiile membre. De asemenea, in 2017, a fost luata decizia Consiliului Birourilor de prelungire a perioadei de monitorizare pentru Moldova cu 3 ani. Mai multe detail aici.

In prezent, activitatea BNAA este apreciata ca fiind stabila, nu exista intarzieri la plata despagubirilor in cadrul sistemului si se implemeteaza un plan de masuri bine stabilite si agreate cu conducerea birourilor Carte Verde de la Bruxelles.

BNAA este o asociatie profesioanala a asiguratorilor care practica asigurari de raspundere civila auto, avand si calitatea de birou national si membru in cadrul sistemului international Carte Verde. De asemenea, BNAA gestioneaza si Fondul de Protectie a Victimelor Strazii, care garanteaza despagubirea persoanelor prejudiciate prin accidente provocate prin intemediul unor vehicule neidentificate sau a caror posesori nu detin asigurare.

In prezent, urmatoarele companii din Moldova pot vinde polite Carte Verde: ACORD Grup, ASTERRA Grup, DONARIS VIG, GENERAL Asigurari, GRAWE CARAT Asigurari, MOLDASIG, MOLDCARGO, MOLDOVA-ASTROVAZ si KLASSIKA Asigurari.

Pe piata locala isi desfasoara activitatea in prezent 14 societati de asigurare active, au vandut polite de asigurare in valoare de putin peste 1 miliard de lei in primele 9 luni din anul precedent, in crestere cu 2,2% fata de perioada similara a anului trecut. Mai multe detalii, aici.