1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Au conducatorii auto incredere in masinile autonome?

Un numar semnificativ de conducatori auto ar fi dispusi sa achizitioneze masini autonome, potrivit unui studiu realizat de INSURANCE.COM pe 2.000 de conducatori auto din SUA. In acest context, trei sferturi dintre respondenti sunt dispusi sa cumpere sau iau in considerare ideea de a cumpara o masina autonoma.

Mai mult, atunci cand li s-a sugerat posibilitatea unei polite de asigurare mai ieftine pentru o astfel de masina, numarul de cumparatori chestionati predispusi sa achizitioneze un autovehicul autonom a crescut la 86%. Acest fapt a fost motivat de faptul ca persoanele sunt constiente ca deja conduc masini controlate partial de calculatoare, noteaza Des TOUPS, Managing Editor al Insurance.com. Mai mult, soferii observa faptul ca pot fi evitate coliziunile si de asemenea, sunt constienti ca autovehiculele autonome vor ajunge pe sosele in cativa ani. Astfel, o masina autonoma nu mai reprezinta doar o idee science-fiction.

Cu toate acestea, 24,5% dintre participantii la studiu nu ar fi predispusi sa achizitioneze o masina autonoma. Pe de alta parte, procentul acestora a scazut la 13,7 in cazul in care au aflat ca polita de asigurare ar putea fi mai ieftina.

O treime din respondenti (31,7%) au declarat ca nu ar mai conduce de indata ce ar avea la dispozitie un autovehicul autonom.

Insa increderea in tehnologie nu este atat de puternica: un numar mare de respondenti au reliefat faptul ca nu au incredere sa cedeze catre un computer controlul asupra automobilului, accentuand ideea ca un calculator nu are aceeasi viteza de reactie precum o persoana. De asemenea, 76% nu ar dori ca o astfel de masina sa le duca copiii la scoala.

In momentul de fata, exista multiple dezbateri cu privire la data exacta in care vor fi lansate masinile autonome. O parte dintre producatorii auto considera ca pana in anul 2020 vor fi puse deja in circulatie. In schimb, IHS Automotive, o firma de cercetare din industrie, prevede ca masinile care se conduc singure vor intra pe sosele in 2035, in timp ce majoritatea expertilor considera ca acestea vor fi lansate de abia in anul 2045.

In ceea ce priveste industria asigurarilor, masinile autonome vor reprezenta, cu siguranta, o provocare pentru acest domeniu, in contextul in care vor determina schimbari majore fata de situatia actuala. De exemplu, exista deja dezbateri cu privire la cine va fi considerat vinovat in cazul unui accident rutier in care sunt implicate autovehicule autonome: din moment ce soferul devine un "pasager", compania producatoare este cea care ar putea fi trasa la raspundere. De asemenea, masinile care se conduc singure sunt asteptate sa determine o reducere a ratei accidentelor rutiere, insa ramane de vazut daca acest lucru va conduce si la o reducere a primelor asigurarilor auto.