1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Atacurile cibernetice venite din Europa, cu 50% mai multe decat cele lansate din SUA

Conform raportului "Q1 Cybercrime Report" publicat de compania ThreatMetrix, in primul trimestru al acestui an au fost lansate din Europa 50 de milioane de atacuri cibernetice, cu 50% mai multe decat cele implementate de pe teritoriul Statelor Unite.

Cele mai multe atacuri cibernetice venite de pe teritoriul european, aproape jumatate, au fost lansate din Italia, Franta, Germania si Marea Britanie - ultimele doua tari fiind, de altfel, punctul de plecare pentru cele mai multe dintre acestea.



Frontierele deschise ale Europei, care permit cetatenilor Uniunii Europene sa circule liber printre statele UE si sa isi deschida conturi bancare in afara tarii de origine faciliteaza infractiunile cibernetice, a precizat Alisdair FAULKNER, Chief Products Officer, ThreatMetrix.

De asemenea, incertitudinile politice si financiare din Europa, combinate cu numarul mare de grupuri infractionale si de consumatori conectati la internet care cumpara online sunt alti factori care au contribuit la volumul mare de atacuri cibernetice care au plecat din Europa, a afirmat Vanita PANDEY, Product Marketing Vice President, ThreatMetrix.

Ce tari au fost tinta atacurilor cibernetice?

Conform raportului, atacurile cibernetice din Marea Britanie, Germania, Franta, Italia si SUA sunt directionate catre Marea Britanie si SUA, doua state care se afla in top 5 destinatii ale atacurilor venite din fiecare dintre aceste tari mentionate in raport. De asemenea, Irlanda si Austria sunt alte doua tari atacate cibernetic.

De altfel, fiecare dintre cele cinci tari de unde au provenit cele mai multe atacuri cibernetice s-a aflat si in top 5 destinatii ale atacurilor venite din tara respectiva, cu exceptia Italiei: italia nu s-a numarat printre top 5 tari vizate de infractiunile cibernetice lansate din Italia.

Cercetarea realizata de ThreatMetrix arata, de asemenea, ca in primul treimestru al acestui an au fost identificate 130 milioane de fraude cibernetice, cu 23% mai mult decat cele 100 de milioane de atacuri detectate si oprite de ThreatMetrix in aceeasi perioada din 2016.

Unde se afla Romania?


In ceea ce priveste numarul atacurilor cibernetice lansate din tara noastra, Romania se afla in top 31-50 de tari de provenienta a atacurilor, alaturi de state precum Norvegia, Suedia, Finlanda, Ucraina, Serbia sau Bulgaria. Cele mai multe atacuri cibernetice au fost lansate din zona de vest a tarii, conform raportului ThreatMetrix.



Atacurile cyber reprezinta cu siguranta o problema pe teritoriu local, iar autoritatile continua sa ia masuri impotriva acestui fenomen. In 2016, conform datelor publicate, Politia Romana, prin intermediul structurilor de combatere a criminalitatii informatice, a organizat 279 de actiuni de combatere a infractionalitatii cibernetice, fiind efectuate 756 de perchezitii domiciliare. Au fost destructurate 30 de grupari infractionale organizate, specializate in infractiuni din domeniul cybercrime. Politistii au inregistrat 3.848 de sesizari penale de infractiuni cibernetice, dintre care 505 au fost sesizari din oficiu.

Industria de asigurari, in vizorul infractorilor cibernetici

Raportul realizat de ThreatMetrix atrage atentia asupra faptului ca domeniul asigurarilor se afla, in momentul de fata, in pragul unei transformari digitale, ajungand la acest punct mai tarziu decat alte industrii din cauza faptului ca, in general, asiguratorii au avut foarte putine contacte directe cu clientii, astfel ca pentru ei devine o adevarata provocare sa tina pasul cu epoca digitala care presupune decizii luate in timp real, interactiune directa si produse personalizate.

"Pe masura ce asiguratorii traditionali incearca sa lanseze noi solutii digitale, fraudatorii gasesc metode de a le exploata, fie furand date personale, fie monetizand identitati obtinute prin 'dark web'", avertizeaza specialistii ThreatMetrix.

Conform raportului, in industria de asigurari "fraudatorii folosesc diverse tehnici pentru a evita recunoasterea/ detectarea dispozitivelor pentru a incheia polite frauduloase sau a solicita in mod fraudulent daune." Astfel, este de asteptat ca in urmatorii ani sa se dezvolte si mai mult metodele de identificare a dispozitivelor folosite de fraudatori.

Companiile de asigurari sunt, de asemenea, susceptibile atacurilor generate de bots automati, se mai arata in studiu.



PROMO