1asig.ro
1asig.ro

Asiguratorii saluta propunerile CE privind identitatea digitala europeana si subliniaza considerentele tehnice

5 min. / 1.540 cuvinte

Insurance Europe a raspuns la o consultare a Comisiei Europene cu privire la propunerea sa pentru o identitate digitala europeana. Astfel, Insurance Europe arata ca identitatile digitale sunt o componenta esentiala a pietei unice digitale si a economiilor nationale si europene. Prin urmare, sectorul asigurarilor saluta initiativa Comisiei Europene in acest domeniu si prevede un potential semnificativ in contextul asigurarilor.

PROMO


In domeniul distributiei, asiguratorii si-ar putea imagina urmatoarele cazuri de utilizare:

  • Identificarea clara si usoara a potentialilor clienti, in special in ceea ce priveste indeplinirea obligatiilor de "cunoastere a clientului" ("Know Your Customer") pentru canalele de distributie online sau respectarea cerintelor de combatere a spalarii banilor.
  • In facilitarea posibilitatii de a se inregistra si de a accesa serviciile online ale asiguratorilor si de a permite o identificare usoara pentru autentificarea unica (SSO - single sign-on).
  • Asigurarea faptului ca potentialii clienti au varsta legala si, prin urmare, au capacitatea juridica deplinade a incheia un contract.
  • In contextul cerintelor de formare si calificare profesionala a angajatilor, pentru a demonstra ca au fost indeplinite obligatiile legale relevante. Portofelul cu Identitate Digitala (the Digital Identity Wallet) ar putea oferi un mijloc de a demonstra autoritatilor de supraveghere relevante ca toate cerintele de dezvoltare profesionala continua au fost indeplinite de carre angajat.

De asemenea, Insurance Europe noteaza ca, in ceea ce priveste implementarea tehnica a unei identitati digitale europene, ar trebui sa se ia in considerare urmatoarele aspecte:

  • In prezent, nu exista o arhitectura IT uniforma si niciun catalog de testare pentru arhitectura SSI. Cu toate acestea, ar trebui sa se garanteze interoperabilitatea portofelelor de identitate digitala, in special in ceea ce priveste nivelul de asigurare al acestora.
  • Totodata, solutiile de portofele de identitate digitala ar trebui sa fie user-friendly, mentinand, in acelasi timp, un nivel ridicat de securitate si de incredere pentru a imbunatati acceptarea de catre utilizatori.
  • In ceea ce priveste interoperabilitatea, usurinta de utilizare si acceptarea de catre utilizatori, acestia nu ar trebui sa fie fortati sa utilizeze portofele diferite in functie de domeniul de aplicare respectiv.
  • Nu ar trebui sa existe restrictii tehnice in ce priveste utilizarea portofelelor pe dispozitivele mobile - solutiile pentru portofelul digital ar trebui sa functioneze fara probleme pe toate dispozitivele mobile, indiferent de sistemul de operare sau de vechimea acestora.

In plus, identitatile digitale ar putea contribui, de asemenea, la simplifcarea indeplinirii drepturilor privind protectia datelor si la cresterea sigurantei acestora. Cu toate acestea, atunci cand se decide asupra unei noi tehnologii specifice pentru punerea in aplicare a portofelelor cu identitate digitala, trebuie, de asemenea, sa se aiba grija sa se asigure conformitatea cu legislatia privind protectia datelor (de exemplu, protectia datelor prin proiectare) si sa se aleaga solutii rezistente in viitor. 

Raspunsul complet al Insurance Europe este disponibil AICI

 

832 accesari