1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Asiguratorii, implicati in sistemul privat de pensii

Desi criza sistemului actual de pensii publice s-a acutizat, masurile de reforma, transformarea in sistem privat obligatoriu a unei parti din contributiile actuale de asigurari sociale, vor intra in calculele executivului abia catre finele anului.
In regim de urgenta (in primul trimestru) va fi discutat doar proiectul Legii fondurilor de pensii, adica ultimul pilon al sistemului - cel facultativ privat - asemanator asigurarilor de pensii, care se adreseaza persoanelor cu venituri mari. De acestea sunt interesate in mod special sindicatele, care vor sa infiinteze fonduri impreuna cu cateva companii de asigurari.
Fondul de pensii a inregistrat anul trecut un deficit de 300 de milioane de dolari. Conform opiniilor specialistilor oricare dintre sistemele private de pensii, obligatoriu sau facultativ, este mai bun decat sistemul de stat pentru ca aduce castiguri deponentilor. Dar cu doua conditii: 1. Sa fie controlat de societati de asigurari puternice, cu ramificatii in toata lumea, care stiu cum sa plaseze banii fondurilor de pensii pentru a aduce randamente cat mai mari si sa fie supravegheate foarte atent de autoritatile nationale.
(Adevarul, pag. 1; Curentul, pag. 1+5)