1asig.ro
1asig.ro

Asiguratorii au platit cu 13% mai multe daune in T1 2019. Afla cat a achitat fiecare companie!

5 min. / 1.540 cuvinte
Indemnizatiile brute platite, inclusiv maturitati si rascumparari, pentru asigurari generale si de viata au insumat, in primul trimestru din 2019, aproape 1,6 miliarde de lei, in crestere cu circa 13% fata de perioada similara a anului precedent. Afla care este valoarea daunelor fiecarui jucator, calculata de XPRIMM Publications!

PROMO


Conform raportului ASF, in trimestrul I 2019, societatile de asigurare au raportat indemnizatii brute platite (excluzand maturitati si rascumparari partiale si totale), cumulat pentru cele doua categorii de asigurari, in suma de 1,39 miliarde de lei, astfel:

- 1,34 miliarde de lei sunt aferente contractelor de asigurari generale (96%), inregistrand o crestere cu 13% fata de trimestrul I 2018;
- 50,43 milioane de lei sunt sume platite pentru indemnizatii brute, aferente asigurarilor de viata, inregistrand o crestere cu circa 8% comparativ cu anul 2018.

Indemnizatiilor brute aferente asigurarilor de viata li se adauga maturitati, rascumparari partiale si totale, toate cumulate fiind in suma de 173,75 milioane de lei, valoare in crestere comparativ cu cea inregistrata in aceeasi perioada a anului precedent.Indemnizatii brute platite aferente asigurarilor generale

Cumulat, indemnizatiile brute platite de 10 societati de asigurari au reprezentat 98% din totalul indemnizatiilor platite la nivelul segmentului de asigurari generale.

Potrivit calculelor realizate de XPRIMM Publications in baza cotelor de piata transmise de ASF, CITY Insurance a achitat cel mai mare volum de daune, respectiv peste 260 milioane de lei, cu o cota de piata de 19,38%.

Aceasta este urmata de EUROINS, cu indemnizatii de peste 199 milioane de lei, OMNIASIG VIG - 182,2 milioane lei, ALLIANZ-TIRIAC - 174,2 milioane lei si ASIROM - circa 164 milioane lei.Ponderi semnificative ale indemnizatiilor brute platite de societatile de asigurare au fost inregistrate pe urmatoarele clase de asigurare (94% din total):

- Clasa A10, Raspundere civila pentru utilizarea vehiculelor auto terestre (RCA + CMR) cu un volum al indemnizatiilor brute platite de 794,12 milioane lei, reprezinta 59% din totalul indemnizatiilor brute platite pentru asigurarile generale si au inregistrat o crestere cu aproximativ 17% fata de trimestrul I al anului precedent;
- Clasa A3, Vehicule terestre, exclusiv materialul feroviar rulant (CASCO) cu un volum al indemnizatiilor brute platite de 392,7 milioane lei, reprezinta 29% din totalul indemnizatiilor brute platite pentru asigurarile generale si au inregistrat o crestere cu circa 13% fata de aceeasi perioada a anului anterior;
- Clasa A8. Incendiu si calamitati naturale (pentru alte bunuri decat cele asigurabile in clasele A3 - A7) cu un volum al indemnizatiilor brute platite de 71.003.936 lei, reprezinta aproximativ 5% din totalul indemnizatiilor brute platite pentru asigurarile generale si au inregistrat o scadere cu 4% fata de anul precedent.

Indemnizatiile brute, maturitati si rascumparari aferente asigurarilor de viata

Indemnizatiile brute, maturitatile si rascumpararile platite aferente asigurarilor de viata s-au situat, in trimestrul I 2019, la o valoare de 224,18 milioane lei, inregistrand o crestere cu circa 3% fata de anul anterior.

Cumulat, sumele brute platite (indemnizatii, maturitati si rascumparari) de catre 10 societati de asigurari au reprezentat 99% din totalul sumelor brute platite la nivelul segmentului de asigurari de viata.

Pe acest segment, NN Asigurari de Viata a achitat cel mai mare volum de despaguburi, in valoare totala de peste 104 milioane lei (46,45% cota de piata din total despagubiri), potrivit calculelor facute de XPRIMM Publications, in baza cotelor de piata transmise de ASF.

La o distanta considerabila urmeaza ASIROM VIG, cu daune de 35,3 milioane lei, BCR Asigurari de Viata VIG - 23,13 milioane lei, ALLIANZ- TIRIAC - circa 17,7 milioane lei si SIGNAL IDUNA - 11,23 milioane lei.Nota: Companiile care activeaza in baza dreptului de libera circulatie a serviciilor nu sunt incluse in topul realizat de ASF, precum AEGON Romania si METROPOLITAN Life.

In trimestrul I 2019, cele mai mari ponderi in indemnizatiile brute platite au fost detinute de urmatoarele clase de asigurare:

- Clasa C1, Asigurari de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare, reprezinta aproximativ 57% din total plati efectuate si sunt in valoare de 127,12 milioane lei;
- Clasa C3, Asigurari de viata si anuitati, legate de fonduri de investitii, reprezinta circa 38% din total plati efectuate si sunt in valoare de 84,6 milioane lei;
- Platile pentru celelalte clase au fost in cuantum de 12,45 milioane lei si au reprezentat circa 5% din total plati aferente asigurarilor de viata.

Valoarea primelor brute subscrise de societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF a crescut cu 7,4%, in primele trei luni din 2019, pana la 2,71 miliarde de lei (570 milioane euro). Piata asigurarilor din Romania ramane orientata spre activitatea de asigurari generale, ce detine o pondere de 79% din totalul primelor brute subscrise de societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF, in timp ce asigurarile de viata au o pondere de 21%.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
TOP: Care este valoarea afacerilor fiecarui asigurator si broker in T1 2019
Avans de 7,4% pe piata asigurarilor, in primul trimestru din 2019. TOP companii!
Afacerile brokerilor au crescut cu 8,4% in T1 2019, generand aproape 62% din piata asigurarilor
Piata RCA in T1 2019: Atat primele, cat si daunele au crescut. Vezi schimbarile din clasament si cat a subscris fiecare jucator!
Piata asigurarilor de sanatate: Crestere de 20% in T1 din 2019. Vezi clasamentul jucatorilor!
Raport ASF: Cum a evoluat piata asigurarilor de locuinte in T1 2019
Politele CASCO si RCA continua sa aduca pierderi pentru asiguratori
Soferii romani au platit, in medie, 106 lei pe clauza ce le permite sa isi repare masina la propriul asigurator RCA
Asiguratorii pastreaza mai putin risc si cedeaza in reasigurare 40% din subscrierile non-life

1.862 accesari