1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Asiguratorii RCA au implementat decontarea directa. Vezi ce tarife practica!

Companiile de asigurari care activeaza pe segmentul asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto - RCA au incheiat un protocol de colaborare si ofera clientilor posibilitatea achizitionarii serviciului facultativ de decontare directa, insa fiecare societate este libera sa stabileasca pretul acestuia.

Introdus recent in legislatia locala pentru a veni in sprijinul consumatorilor de asigurari RCA, decontarea directa este un nou serviciu care presupune ca reparatia sa fie platita de catre asiguratorul RCA al pagubitului, care isi va recupera prejudiciul de la asiguratorul soferului vinovat. Achizitia serviciului este optionala pentru asigurat, iar asiguratorii RCA sunt obligati sa o oferteze.

Pentru a vedea cat costa serviciul de decontare directa, am comparat preturile pentru trei autoturisme diferite, pentru polite RCA incheiate pe 6 si 12 luni, conform cotatiilor transmise de un broker din piata.

Se observa faptul ca sumele percepute pentru decontarea directa sunt foarte diferite de la o companie la alta, existand diferente si de aproape 10 ori de la o companie la alta. Totodata, sunt asiguratori care pastreaza acelasi pret, fie ca polita este incheiata pe 6 luni, fie ca este pe 12 luni. Si un al treilea lucru remarcat este faptul ca unii asiguratori au preturi pentru decontarea directa pe care le pastreaza la fel pentru toate cele trei autoturisme analizate, diferenta este facuta doar de perioada contractului RCA.

1. Astfel, in cazul unui sofer in varsta de 35 de ani, care detine o SKODA Fabia 1.2 din 2011, inmatriculata in Bucuresti, va achita suplimentar, pentru clauza de decontare directa, intre 22,5 lei si 213 lei pentru polita RCA incheiata pe o jumatate de an. Pentru un an, diferentele de pret sunt intre 45 si 213 lei.2. Pentru un autoturism VW Passat 2.0 TDI din 2010, inmatriculat in Ilfov, soferul in varsta de 39 de ani va plati pentru serviciul de decontare directa intre 43 lei si 213 lei daca achizitioneaza o polita RCA pentru 6 luni si intre 51 lei si 213 lei pentru o asigurare pe 12 luni.3. Soferul unui FIAT Linea 1.3 din 2009, in varsta de 37 de ani, achita intre 22,5 lei si 213 lei pentru serviciul de decontare directa atasata unei asigurari RCA incheiata pe o perioada de 6 luni si intre 45 si 213 lei pentru polita pe un an.Decontarea directa este un mecanism care sprijina consumatorul, deoarece acesta va avea contact doar cu asiguratorul propriu, cu care este familiarizat si pe care si l-a ales in functie de calitatea serviciilor prestate.

Optiunea de decontare directa intre asiguratorii RCA este aplicabila la indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:

a) accidentele auto se produc pe teritoriul Romaniei;
b) vehiculele implicate in accidentele auto sunt inmatriculate/inregistrate in Romania;
c) prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor;
d) ambele vehicule implicate in accidentul auto au asigurare RCA valabila la data evenimentului;
e) prejudiciile exclud vatamarile corporale.