1asig.ro
1asig.ro

Asigurarile pentru somaj, in scadere drastica in Suedia

5 min. / 1.540 cuvinte
Doar 10% din tinerii suedezi fara un loc de munca mai beneficiaza de asigurari impotriva somajului, arata cifrele Confederatiei Sindicatelor Suedeze din Comert. Cifra este in scadere fata de 2006, pe fondul inaspririi conditiilor de eligibilitate pentru o astfel de acoperire.

PROMO

Pe de alta parte, statisticile arata ca numarul somerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani a crescut cu 18% in aceeasi perioada de timp.

Suedia accepta sistemul asigurarilor pentru somaj, astfel incat cei care raman fara loc de munca primesc lunar pana la 80% din venitul mediu inregistrat in ultimul an pentru primele 200 de zile de somaj, si 70% pentru urmatoarele 100 de zile. Totusi, sumele astfel platite sunt limitate la 680 de coroane suedeze pe zi (circa 80 EUR), ceea ce inseamna ca doar cei cu venituri mai mici vor atinge cei 80%.

Desi sunt alimentate din impozite, fondurile de somaj sunt administrate de entitati private, in special de diverse sindicate, insa sunt accesibile atat membrilor, cat si celorlalti salariati suedezi.

Pe de alta parte, ca sa poti beneficia de asigurare, trebuie sa fi muncit 80 de ore pe luna, timp de 12 luni consecutive.

2.394 accesari
Sondaj

Cat de des te enervezi atunci cand esti la volan?

- Aproape de fiecare data cand circul cu masina
- Din cand in cand, in functie de conditiile de trafic
- Destul de rar
- Nu ma enervez niciodata cand conduc


PROMO