1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Asigurarile obligatorii de locuinte au depasit pragul de 1 milion de polite

La finalul lunii martie 2014 erau active la nivel national 1.085.078 de asigurari obligatorii de locuinte (polite PAD), conform statisticilor Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID Romania), societatea privata care administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor.

Astfel, in martie 2014 erau de 3 ori mai multe locuinte asigurate obligatoriu fata de luna similara a anului trecut, cand erau active doar 333.860 de polite PAD.

Fata de luna anterioara, numarul locuintelor asigurate prin PAD s-a majorat cu peste 100.000.Cele mai multe polite PAD erau active in Bucuresti (216.307 de polite), Timis (55.557 de polite) si Prahova (54.669 de polite). La polul opus, judetele cu cele mai putine locuinte asigurate obligatoriu au fost Salaj (6.101 de polite), Mehedinti (8.617 de polite) si Harghita (8.821 de polite).Conform PAID, 71,5% dintre politele active la nivel national erau incheiate in mediul urban si 28,5% in mediul rural.

In functie de tipul de locuinta, 87% din politele PAD sunt incheiate pentru cele de tip A si 13% pentru locuintele de tip B.In ceea ce priveste distributia pe regiuni, cele mai multe polite active sunt in Bucuresti (20% din totalul politelor), Muntenia (19,8%) si Transilvania (15,7%). De asemenea, cea mai mica acoperire o intalnim in Maramures (2,8% din totalul politelor), Bucovina (3,5%) si Crisana (4,3%).PAID s-a constituit, ca societate privata de asigurari, in luna noiembrie a anului 2009. Activitatea efectiva a PAID a inceput in luna februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurarilor obligatorii pentru locuinte a fost 15 iulie 2010.

Obiectivul principal al PAID este cuprinderea in asigurare, pentru cele trei riscuri de catastrofa naturala - cutremure, inundatii si alunecari de teren, a tuturor locuintelor din Romania. Protectia financiara a proprietarilor de locuinte impotriva acestor riscuri reprezinta fundamentul Legii nr. 260/2008, in baza careia a fost infiintat PAID.

Politele de asigurare obligatorie a locuintelor (PAD) costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 20.000 euro) si de 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro).

Locuintele de tip A reprezinta constructiile cu structurra de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic. Locuintele de tip B sunt cele cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic;

Asigurarea locuintelor impotriva dezastrelor este obligatorie si separata de cea facultativa. Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD) este valabila 12 luni.

Cei care doresc asigurarea locuintei pentru o suma mai mare (asigurare facultativa) au optiunea sa incheie suplimentar contracte de asigurare pentru acoperirea eventualelor pagube care depasesc plafonul asigurat obligatoriu. In acest caz, asigurarea obligatorie (polita PAD) si cea facultativa trebuie incheiate separat.

Romanii care nu-si asigura casele risca sa fie amendati cu 100-500 de lei.

Potrivit datelor preliminiare ale recensamantului populatiei si locuintelor (RPL 2011), in Romania existau 8,5 milioane de locuinte.