1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Asigurarile nu sunt necesare?

Doar unul din zece romani detine o asigurare de viata si doar unul din patru are incheiata o asigurare de bunuri, releva un recent sondaj realizat de compania de cercetari de piata GfK.
Proportia este covarsitor mai mica decat in Polonia, Ungaria sau Cehia, unde intre 50 si 75% din respondenti detin o asigurare de bunuri si intre 40 si 70% detin o asigurare de viata. Sondajul realizat de GfK este de altfel in linie cu rezultatele financiare ale companiilor de asigurari. Piata romaneasca a asigurarilor, de viata si generale, este de jumatate de miliard USD, fata de 3-4 miliarde USD in Ungaria sau Polonia.
Sondajul arata ca din punct de vedere al asigurarilor, Cehia, Slovenia sau Slovacia sunt deja in Occident: proportia celor care declara ca detin o polita de asigurare de bunuri - 75% - este apropiata cu cea din Austria: 94%. Mai mult, proportia celor care detin o asigurare de viata in Slovenia sau Slovacia (73 si, respectiv, 77%) este mai mare decat a celor din Austria (63%). In afara de ponderea mica a celor care detin o asigurare in Romania, din sondaj mai iese in evidenta si o alta deosebire: disproportia dintre cei care si-au incheiat o asigurare de bunuri si cei care au o asigurare personala. Pe piata romaneasca, raportul este de 2,2 la 1, fata de 1,3-1,5:1 in Austria, Ungaria, Cehia sau Polonia. Sondajul a fost realizat in fiecare din tarile analizate pe un esantion reprezentativ la scara nationala, care a cuprins in jur de 1000 de persoane. Grupul GfK este una dintre cele mai importante organizatii de cercetare de piata din lume. Filiala din Romania a fost fondata in anul 1992, a realizat o cifra de afaceri in anul 2001 de peste 1,5 milioane euro si numara printre clientii sai pe multe companii multinationale.
(Ziarul Financiar, 19 iunie 2003)