1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Asigurarile in Romania, la 30 de ...

Asigurarile in Romania, la 30 de ani: Un sistem solid, in cautare de noi oportunitati

Autor: Alexandra SMEDOIU
Partener Servicii Fiscale, Deloitte Romania

Piata asigurarilor din Romania a suferit transformari profunde in cei 30 de ani de la revenirea la economia de piata. Ca si celelalte sectoare ale industriei financiare, domeniul asigurarilor a traversat perioade mai favorabile si mai putin favorabile insa, in timp, s-a consolidat si a devenit stabil din punct de vedere financiar. Cu toate acestea, Romania ramane pe ultimele locuri in Uniunea Europeana in privinta gradului de accesare a asigurarilor. Ce este de facut pentru impulsionarea consumului de asigurari, avand in vedere ca aceasta este o forma de protectie financiara recunoscuta si o necesitate in intreaga lume?

Sectorul a evoluat incontestabil, de la transformarea companiei de stat ADAS in trei societati private, la peste 70 de companii de asigurari la inceputul anilor 2000, dupa care a urmat o perioada de consolidare, prin preluari, fuziuni, dizolvari si chiar falimente, in urma careia pe piata au ramas sub 30 de societati. Legislatia, imbunatatita intre timp, inclusiv prin transpunerea normelor europene in domeniu, a determinat atat stabilitatea financiara a sectorului, cat si instituirea unor reguli mai clare privind protectia consumatorilor de asigurari.

Insa, desi in prezent indicatorii financiari ai companiilor de asigurari arata mult mai bine decat in urma cu 20 de ani, mai sunt multe de facut in ceea ce priveste dezvoltarea apetitului romanilor pentru aceasta forma de protectie.

Din primele trei societati private infiintate, doar una mai este in piata


Revenind la evolutia pietei, primul pas al infiintarii industriei moderne de asigurari este considerat scindarea ADAS, compania de stat din perioada comunista, in trei societati comerciale cu capital privat, respectiv ASIROM, ASTRA si CAROM. Dintre acestea, doar una a supravietuit celor 30 de ani si am avut multe de invatat datorita acestui lucru!

A urmat o perioada in care societatile de asigurari au functionat fara o legislatie specifica si fara o supraveghere de specialitate. Aceste aspecte au fost remediate la inceputul anilor 2000, cand a aparut Legea 32/2000, in baza careia s-a infiintat si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, ca Autoritate in subordinea Parlamentului.

La inceputul anilor 2000, a luat amploare si activitatea de brokeraj in asigurari, desi primul broker infiintat in Romania post-decembrista a aniversat recent 25 de ani de existenta. In timp, numarul societatilor de acest tip s-a ridicat la cateva sute, dar, si pe aceasta piata, concurenta si reglementarile au asezat lucrurile pe baze mai stabile. La finalul anului 2018, pe piata activau 342 de brokeri autorizati, insa gradul de concentrare pe primii 10 jucatori este foarte mare, de aproximativ 50%.

De la extazul european, la agonia crizei


Asadar, perfectionarea cadrului legislativ si contextul economic favorabil care a urmat pana in 2008 au favorizat dezvoltarea industriei asigurarilor, cresterea indicatorilor de solvabilitate, dar si consolidarea pietei, prin eliminarea jucatorilor neperformanti. In plus, aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, a adus noi reglementari si in acest domeniu, in special in zona de stabilitate financiara si de protectie a consumatorilor.

Criza financiara, insa, si-a pus amprenta si in acest domeniu, iar companiile au intampinat probleme specifice, industria fiind direct dependenta de mersul economiei si de veniturile populatiei. In acest context, de reasezare a pietei, a fost infiintata Autoritatea de Supraveghere Financiara, in 2013, care a preluat atributiile Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, dar si pe cele ale Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) si ale Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

In anii care au urmat, piata a fost zguduita de falimentul ASTRA Asigurari, care a detinut suprematia in domeniu aproape intreaga perioada de activitate, ocazie cu care s-a pus tot mai des in discutie sustenabilitatea sistemului de asigurari obligatorii auto (RCA), care domina si astazi industria. In acest caz, este de mentionat si gradul ridicat de concentrare. In prezent, primele doua companii dintre cele autorizate sa vanda astfel de polite regrupeaza 70% din piata.

Falimentul ASTRA a fost urmat de cel al CARPATICA Asig, cu impact mai redus in piata, proportional cu dimensiunile societatii, de planuri de redresare financiara instituite de ASF la alte companii de asigurari, dar si de o reasezare a politicii de tarifare pe RCA, de departe segmentul cel mai mare al pietei.

Asigurarile generale au dominat piata in toti acesti 30 de ani, in timp ce segmentul asigurarilor de viata, desi departe de situatia din anii '90, nu reuseste sa depaseasca prea mult pragul psihologic de 20% din piata.

O atentie deosebita a fost acordata, in ultimii ani, asigurarilor pentru locuinte, in urma cu 10 ani fiind adoptata o lege speciala care obliga toti proprietarii de imobile sa le asigure impotriva riscurilor naturale. Politele sunt emise de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID). Insa, desi preturile au fost stabilite astfel incat sa fie accesibile populatiei, respectiv 20 de euro/an pentru locuintele cu structura de rezistenta solida si 10 euro/an pentru cele mai putin rezistente, din motive care pornesc de la nivelul redus de educatie financiara si pana la probleme legate de actele de proprietate, gradul de acoperire prin asigurare ramane undeva la 20%.

Cati bani aloca romanii pentru asigurari comparativ cu vecinii


Asadar, din punct de vedere financiar, sistemul de asigurari din Romania este stabil, companiile din domeniu inregistreaza indicatori de solvabilitate ridicati, insa, cu toate acestea, comparativ cu tarile din regiune, gradul de penetrare a asigurarilor, calculat ca pondere a primelor brute subscrise in PIB, ramane foarte redus.

Potrivit celor mai recente date publicate de ASF, in 2017, Romania avea un grad de penetrare de doar 1,13% din PIB, comparativ cu Polonia - 3,2% din PIB, Cehia - 3% din PIB, sau Ungaria - 2,5% din PIB. In 2018, indicatorul pentru Romania chiar a scazut la 1,08% din PIB.

Si in ceea ce priveste densitatea asigurarilor, ca raport intre valoarea primelor brute subscrise si numarul populatiei, tara noastra se afla in urma tarilor vecine. Raportand densitatea asigurarilor la salariul mediu brut anual, ponderea in cazul Romaniei este de aproximativ 1,3%, in timp ce tari ca Ungaria sau Polonia inregistreaza valori de aproximativ 2,6% - 3,1%.

Romanii au alocat, in 2017, doar 0,5% din cheltuieli pentru achizitia politelor de asigurare, fapt ce claseaza tara noastra pe ultima pozitie in clasamentul european, alaturi de Lituania, reiese dintr-un studiu publicat recent de Eurostat. Media europeana este de 2,5% (din consumul tarilor UE-28 destinat asigurarilor), respectiv 2,9% in cazul locuitorilor zonei euro. Tara noastra este depasita la acest capitol si de Cipru - 0,9%, dar si de Bulgaria si Estonia - 0,7%.

Diferentele observate exprima gradul diferit de maturitate a pietelor si arata potentialul semnificativ de dezvoltare al pietei de asigurari din Romania. Cum poate fi acesta fructificat? Prin stimularea dezvoltarii economiei, care genereaza venituri mai ridicate atat pentru companii, cat si pentru populatie. Astfel, companiile vor avea nevoie de protectie suplimentara pentru activele acumulate, iar populatia de venituri disponibile pentru asigurari de viata, sanatate etc. In plus, sunt necesare masuri pentru cresterea increderii consumatorilor si pentru sporirea nivelului de educatie financiara, iar industria si-a luat acest rol in serios, deruland numeroase campanii de educatie financiara.