1asig.ro
1asig.ro

Asigurarile de malpraxis pentru judecatori si procurori, o oportunitate de business pentru piata locala

5 min. / 1.540 cuvinte
Judecatorii si procurorii sunt obligati, inca din luna iunie a.c., sa incheie asigurari de raspundere civila profesionala (cunoscute si ca polite malpraxis), pentru riscurile rezultate ca urmare a erorilor judiciare cauzate de exercitarea functiei cu grava neglijenta. Aceasta noua obligatie creeaza o oportunitate pentru piata de asigurari din Romania de a dezvolta astfel de produse.

PROMO


Prima companie care a anuntat, luni - 19 august a.c., lansarea unui un nou produs dedicat, care adreseaza o Hotarare a Consiliului Superior al Magistraturii ce prevede instituirea pentru judecatori si procurori a obligativitatii de a incheia o asigurare de raspundere civila profesionala obligatorie, este EUROINS Romania.

"Incepand de astazi (19 august - n.red.), judecatorii si procurorii in functie, conform prevederilor Legii 303/2004, pot incheia la EUROINS Romania asigurarea de raspundere civila profesionala obligatorie, care acopera riscurile rezultate ca urmare a erorilor judiciare cauzate de exercitarea functiei cu grava neglijenta, respectiv cheltuielile de judecata suportate de asigurat in procesul civil", a transmis asiguratorul

"Grava neglijenta" este descrisa, conform legii, ca reprezentand "nesocotirea din culpa, in mod grav, neindoielnic si nescuizabil, a normelor de drept material ori procesual, de catre judecator sau procuror", explica EUROINS.

Beneficiarul despagubirii, in cazul in care polita de asigurare este executata, este Statul Roman, reprezentat prin Ministerul Finantelor Publice, pentru ca raspunderea civila profesionala a judecatorului sau a procurorului reprezinta, conform legii, obligatia de a plati prejudiciul cauzat din grava neglijenta, Statului Roman reprezentat prin Ministerul Finantelor Publice, in urma unei hotarari definitive a instantei.

Potrivit EUROINS Romania, asigurarea de raspundere civila profesionala se incheie pe o perioada de 12 luni, cu sau fara fransiza, iar limita de despagubire este de 100.000 de euro, echivalent in lei.

Fransizele sunt cuprinse intre 3% si 15% din valoarea daunei si genereaza reduceri ale valorii primei de asigurare cuprinse intre 5% si 20%.

Contractul de asigurare se poate incheia fie individual (de catre judecator sau procuror), fie colectiv (de catre instanta sau parchet, in calitate de angajator/contractant, cu o lista nominala cu asiguratii).

"Asiguratorul va suporta prejudiciul cauzat de asigurat prin erorile judiciare savarsite in perioada de valabilitate a politei de asigurare, inclusiv consecintele directe ale acestora produse ulterior expirarii politei, precum si pretentiile de despagubire formulate impotriva asiguratului de catre statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice, in perioada de valabilitate a politei, determinate de erori judiciare savarsite de asigurat intr-o perioada retroactiva, de maxim 3 luni", transmite EUROINS Romania.

Normele privind asigurarea de raspundere civila profesionala obligatorie a judecatorilor si procurorilor au fost publicate in Monitorul Oficial in data de 14 iunie 2019, moment in care au intrat in vigoare. Astfel, judecatorii si procurorii sunt obligati sa incheie polite de malpraxis individual, cu societatea de asigurari, sau prin intermediul angajatorului, adica instanta sau parchetul. Aceste norme stabilesc conditiile, termenele si procedura pentru asigurarea de raspundere civila profesionala obligatorie a judecatorilor si procurorilor, astfel cum aceasta este reglementata de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

"Contractul de asigurare se incheie individual de catre judecatorul sau procurorul asigurat. Contractul poate fi incheiat, cu acordul judecatorului sau procurorului, si de catre instanta sau parchetul cu personalitate juridica care are calitatea de angajator pentru judecatorul sau, dupa caz, procurorul asigurat. Contractul se incheie in numele si pentru fiecare persoana asigurata, care va fi mentionata intr-un tabel anexat la polita, cu precizarea limitelor de raspundere si a primelor de asigurare aferente fiecareia, conform optiunii exprimate. In acest caz, angajatorul retine si vireaza primele de asigurare in numele si pentru fiecare persoana asigurata", conform Art. 5 din norma.

La incheierea contractului de asigurare, asiguratul il informeaza pe asigurator de existenta oricarei actiuni in regres exercitate impotriva sa. De asemenea, in cazul producerii riscului asigurat, asiguratul il informeaza pe asigurator de existenta altor contracte de asigurare pe care le-a incheiat pentru acelasi risc, se arata in norma. In limitele sumei asigurate stabilite prin acordul partilor, asiguratorul plateste despagubirea nemijlocit statului roman, reprezentat prin Ministerul Finantelor Publice.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Noi reguli pentru asigurarea judecatorilor si procurorilor

2.182 accesari
Sondaj

Cat de des te enervezi atunci cand esti la volan?

- Aproape de fiecare data cand circul cu masina
- Din cand in cand, in functie de conditiile de trafic
- Destul de rar
- Nu ma enervez niciodata cand conduc


PROMO