1asig.ro

Asigurarile de locuinte: Focus pe implicarea autoritatilor

5 min. / 1.540 cuvinte
Asigurarile property, inclusiv asigurarile obligatorii si facultative de locuinte, au o evolutie lenta, asiguratorii asteptand ca autoritatile locale sa se implice mai mult in aplicarea legislatiei in vigoare si in cresterea gradului de cuprindere in asigurare, in conditiile in care Romania este expusa riscurilor catastrofale.

PROMO


"Chiar daca ne-am confruntat pe parcursul anului 2018 cu cateva etape de inundatii, suficiente alunecari de teren si chiar un cutremur mare, avem de-a face si cu o provocare majora, aceea de a face cat mai multi romani sa creada in asigurarea obligatorie pentru locuinta (polita PAD), cea mai simpla, accesibila si eficienta forma de protectie financiara in caz de dezastru", a declarat, pentru Revista PRIMM Asigurari&Pensii, Nicoleta RADU, Directorul General al PAID Romania - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale.

Ea sustine ca in anii care urmeaza romanii vor incepe usor, usor sa inteleaga de ce este nevoie de aceasta protectie. "In ceea ce ne priveste, am luat serios in considerare rolul nostru in educarea publicului si avem in vedere si pentru 2019 o serie de activitati de comunicare si informare, care sa faca din acest tip de asigurare un produs nu numai simplu de accesat, dar si simplu de inteles! Si desi incepe seria evenimentelor electorale, imi doresc ca si autoritatile sa inteleaga utilitatea acestui tip de asigurare pentru bugetele locale si centrale", a adaugat Nicoleta RADU.

"Sunt convinsa ca activitatile de comunicare si informare pe care PAID le desfasoara vor contribui la cresterea gradului de cuprindere in asigurare. In aceeasi masura, va exista o imbunatatire a gradului de cuprindere si ca urmare a modificarii unor prevederi ale legii care se refera la imbunatatiri operationale sau la diversificarea canalelor de emitere. Cu singura mentiune ca, numai bazata pe aceste solutii, o crestere rapida va lua timp si nu se va produce instantaneu. Avand, insa, in vedere rezultatele studiului pe care UNSAR l-a comandat in iunie 2018 cu privire la asigurarile de locuinte din Romania, conform caruia romanii asteapta ca autoritatile sa fie mai ferme in ceea ce priveste aplicarea legii, consider ca, oricat de eficienta ar fi legea, atata vreme cat autoritatile nu o iau ele mai intai in serios, romanii nu vor intelege de ce ei ar trebui sa o faca", a completat oficialul PAID Romania.

Francois COSTE, CEO-ul GROUPAMA Asigurari si Presedinte al PAID, aminteste ca asigurarile obligatorii si cele facultative de locuinte au consemnat, in acest an, o crestere usoara, un impact pozitiv avand revenirea sectorului de constructii, in conditiile in care noii proprietari sunt, pe de o parte, obligati sa achizitioneze o polita PAD, in timp ce, pe de alta parte, sunt expusi mai rapid si politelor facultative prin creditele pe care le incheie. "Provocarea ramane, totusi, informarea si in unele cazuri "convingerea" populatiei despre obligatia legala de a-si asigura locuintele aflate in proprietate, cat si despre beneficiile unei asigurari facultative", a adaugat el.

Si Cristian IONESCU arata ca asigurarile de bunuri si proprietati au un avans marginal atat pe segmentul de retail (asigurari de locuinte, respectiv adresate firmelor mici si mijlocii), cat si la nivelul clientilor corporate. "Este o zona unde intalnim un nivel concurential extrem de ridicat, toate companiile importante de asigurari generale luptand pentru o pozitionare cat mai buna pe aceste clase de asigurari", a mai indicat acesta.

Conform UNSAR, care citeaza raportul ASF, asigurarile property au generat, la finele primelor 9 luni ale anului 2018, 13% din totalul subscrierilor pentru asigurari generale, afacerile asiguratorilor pe aceasta linie fiind in crestere cu circa 5% fata de acelasi interval din 2017. In acelasi timp, primele aferente asigurarilor facultative de locuinte au inregistrat pe parcursul primelor trei trimestre ale anului 2018 o crestere de aproximativ 1% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, iar valoarea subscrierilor pentru politele obligatorii PAD s-a majorat cu aproximativ 2%.

"Si pe aceasta linie de business UNSAR s-a implicat in mod activ in proiecte de dezvoltare, in scopul cresterii gradului de cuprindere. Astfel, spre exemplu, Uniunea a derulat in luna octombrie o ampla campanie media de comunicare - ocazie cu care am prezentat public rezultatele unui studiu dedicat realizat de IRES. Conform studiului, patru din cinci romani declara ca au auzit despre obligativitatea de a-si asigura locuintele impotriva dezastrelor naturale (cutremure, inundatii si alunecari de teren) prin polita obligatorie PAD. Cu toate acestea, mai putin de unul din cinci romani a incheiat o polita de asigurare obligatorie a locuintelor: la 31 octombrie 2018 erau asigurate doar 1,69 milioane locuinte, conform datelor furnizate de catre PAID", a afirmat Alexandru CIUNCAN.

"Toate acestea ne conduc la concluzia ca, pentru a putea dezvolta aceasta linie, avem nevoie de sprijinul autoritatilor publice, in vederea aplicarii in intregime a prevederilor Legii nr. 260/2008. Un alt obiectiv important al UNSAR pe segmentul property pentru 2019 este legat de subventionarea primelor pentru asigurarile agricole, pentru ca un numar cat mai mare de fermieri sa isi poata asigura culturile. Vom continua sa lucram si pe acest plan si ramanem in contact permanent cu institutiile publice implicate", a mai spus acesta.

Numarul politelor de asigurare obligatorie a locuintelor a avansat usor in decembrie 2018 atat fata de luna precedenta cat si fata de aceeasi luna a anului 2017, conform datelor publicate pe site-ul PAID Romania. Insa, doar 19% dintre locuinte sunt protejate impotriva celor 3 dezastre naturale incluse in polita PAD. Astfel, la data de 31 decembrie 2018, erau in vigoare 1.704.634 de polite de asigurare obligatorie a locuintelor.

PAID Romania - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale a achitat, in 2018, un volum de daune de aproape 3,33 milioane de lei, in crestere fata de anul precedent, cand a platit 2,89 milioane de lei, conform datelor companiei. Judetul cu cel mai mare volum de daune achitate in 2018 este Dambovita, fiind urmat de Prahova, Valcea, Vrancea si Buzau.

Polita de asigurare obligatorie (PAD) acopera trei riscuri specifice Romaniei: cutremur, inundatie si alunecare de teren. Politele PAD costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata - 20.000 euro) si 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro).

Mai multe declaratii referitoare la provocarile si oportunitatile din intreaga piata de asigurari, si nu numai, gasiti pe primm.ro si in Revista PRIMM Asigurari&Pensii (click pentru download).

1.753 accesari