1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Asigurarea impotriva riscului de pandemie: EIOPA identifica optiuni pentru solutii comune de rezilienta

EIOPA (Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale) a publicat, saptamana aceasta, un document prin intermediul caruia subliniaza nevoia de optiuni pentru dezvoltarea de solutii comune de rezilienta pentru riscul de pandemie.

Prin intermediul acestui document, EIOPA sustine ca doar solutiile private de asigurare nu vor fi suficiente pentru a proteja societatea impotriva consecintelor financiare ale viitoarelor pandemii. EIOPA subliniaza ca solutiile vor necesita atat implicarea sectorului public, cat si a celui privat si se vor baza pe urmatoarele elemente cheie:
  • Evaluarea adecvata a riscurilor;
  • Masuri de adaptare si de prevenire a riscurilor;
  • Proiectarea adecvata de produse;
  • Transferul de risc.
Optiunile EIOPA includ diferite modele de asigurari si acoperiri - de exemplu, daca acoperirea ar trebui sa fie obligatorie si daca platile ar trebui sa se bazeze pe un parametru sau pe un index convenit in prealabil. Totodata, optiunile mai includ diferite modalitati prin care sectorul public si cel privat ar putea colabora - de exemplu, crearea unui grup de experti la nivel european pentru schimb de date si modelarea riscurilor, in vreme ce crearea unei platforme pentru coordonarea public-privata cu privire la masurile de prevenire se numara si ea printre optiuni. EIOPA mai arata ca sunt luate in considerare diferite roluri potentiale cu privire la modul in care Uniunea Europeana isi poate aduce contributia.

Ca pas urmator, domeniul de aplicare al cadrului de rezilienta comuna ar putea fi extins pentru a avea in vedere lacunele de rezilienta ce apar din riscul cibernetic sistemic, impactul schimbarilor climatice asupra catastrofelor naturale, precum si terorismul. In elaborarea acestei lucrari, EIOPA a consultat industria de re/asigurari, precum si cumparatorii de asigurari comerciale, dar si brokerii si distribuitorii de asigurari.

"E extrem de important nu doar sa avem o dezbatere cu privire la modul in care societatea noastra poate reactiona mai bine la viitoarele evenimente cu efect disruptiv, cum ar fi COVID-19, ci si sa facem ceva in acest sens, sa deschidem o cale de urmat. Desi e clar ca asigurarea nu poate acoperi costurile totale ale pandemiilor, asiguratorii si reasiguratorii trebuie sa fie parte a solutiei, nu a problemei. Mai mult, cred cu tarie ca solutiile partajate de rezilienta pot juca un rol important in atenuarea fragmentarii economice in intreaga Uniune Europeana si ar trebui sa faca parte din eforturile de recuperare in drumul spre o Uniune Europeana care sa isi protejeze cetatenii si afacerile", a punctat Gabriel BERNARDINO - Chairman, EIOPA.

Documentul EIOPA poate fi consultat AICI.