1asig.ro
1asig.ro

Asigurarea animalelor acopera pierderile suferite de fermele afectate de pesta porcina?

5 min. / 1.540 cuvinte
Pesta Porcina Africana (PPA) a cuprins un sfert din tara, fiind prezente deja cazuri in 12 judete. Ca urmare a sacrificarii porcilor, fermierii vor avea de suferit pierderi importante, unii dintre acestia fiind nevoiti sa isi reia activitatea de la zero. Asadar, cine ii va despagubi pe crescatorii de porci?

PROMO


In aceste cazuri, crescatorii de porci vor beneficia de despagubiri din partea Guvernului, insa nu si in baza asigurarilor de animale, spun specialistii din domeniu.

Saptamana trecuta, Ministerul Finantelor a transferat ANSVSA suma de 40 de milioane de lei, pe langa cei 160 de milioane de lei prevazuti in rectificarea bugetara, pentru despagubirea crescatorilor de porci afectati de pesta porcina africana.

"Pesta porcina africana este cuprinsa in lista bolilor prevazute de O.I.E. - Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor, acest lucru insemnand faptul ca bolile cuprinse in aceasta lista nu sunt acoperite, din pacate, prin asigurarea animalelor", a declarat, pentru 1asig.ro, Magda COMAN, Sef Serviciu Asigurari Agricole, Gothaer Asigurari Reasigurari.

Totodata, Gheorghe GRAD, Country Manager, RENOMIA SRBA Insurance Broker, a subliniat ca pesta porcina si alte boli epidemice inscrise pe lista Organizatiei Mondiale pentru Sanatatea Animalelor nu se asigura facultativ. "In caz de incidenta a acestora, despagubirile sunt achitate de catre Guvern. Aceasta abordare este una globala nu doar in Romania", a explicat el.

Cel mai recent focar de pesta porcina a fost confirmat in satul Branistari din comuna Calugareni, judetul Giurgiu, care a devenit al 12 judet afectat de acest virus. Acesta se adauga celor peste 800 de focare confirmate in 11 judete: Satu-Mare, Bihor, Salaj, Tulcea, Braila, Constanta, Ialomita, Galati, Calarasi, Ilfov, Buzau. Peste 160 de mii de animale au fost sacrificate din aceasta cauza.

Orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar sau DSVSA judeteana. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate si neutralizate, iar proprietarii vor fi despagubiti de catre stat, in conditiile prevazute de legislatie.

Pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand, insa, impact la nivel social din punct de vedere economic, conform ANSVSA - Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.

Cresterea de animale este o afacere care implica si multe riscuri, animalele si pasarile putand sa se accidenteze, sa se imbolnaveasca sau chiar sa fie victimele unor hazarduri naturale. De aceea, aceasta asigurare privata pentru animale reprezinta un sprijin pentru toti crescatori.

Asigurarile pentru animale pot si usor diferite de la un asigurator la altul, iar conditiile incluse in polita pot fi si personalizate. In general, asigurarea ofera protectie pentru animale precum: bovine si bubaline; ovine, caprine; porcine; galinacee (gaini ouatoare, gaini de reproductie, tineret de inlocuire si reproductie, pui de carne etc.); struti etc.

In ceea ce priveste riscurile acoperite de o asigurare, cele generale - care pot conduce la accidentarea sau moartea animalelor - sunt: grindina, furtuna, incendiu, trasnet, explozie, alunecari de teren, furt, greve si tulburari civile, izbiri de catre autovehicule.

De asemenea, exista riscuri de accidente si boli, precum: loviri si raniri, caderea animalelor sau caderea pe animale a unor corpuri; actiunea curentului electric, insolatie, asfixie, inec, leziuni interne provocate de inghitirea unor obiecte, distocie; atacul animalelor salbatice sau al altor animale, muscatura serpilor, intepatura insectelor veninoase; bolile medicale, obstetricale si chirurgicale si altele. Crescatorii de aninale pot extinde acoperirile incluse in polita prin contractarea de clauze speciale.

1.498 accesari
Sondaj

Care este riscul de care te temi cel mai mult pentru locuinta ta?

- Cutremur
- Inundatii
- Alunecari de teren
- Incendii
- Furtuna
- Furt
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO