1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Update - Victor PONTA: Vreti sa-i las pe oameni sa moara in apa daca nu si-au facut asigurare?

Foto: romanialibera.ro
Intrebat de situatia sinistratilor care nu au avut polita de asigurare obligatorie impotriva inundatiilor, cutremurelor si alunecarilor de teren, Premierul Victor PONTA a declarat, luni, ca Guvernul ii va ajuta pe cei aflati in dificultate.

"Vreti sa-i las pe oameni sa moara in apa daca nu si-au facut asigurare? Asa credeti dumneavoastra ca e bine? Eu cred ca nu e bine asa. Cred ca e bine sa ajutam toti oamenii. Incurajam si stimulam respectarea legii privind asigurarile, insa, pe de alta parte, cand un om e cu apa in casa ce sa-i spun, sa-i cer polita de asigurare? Ma duc sa incerc sa-l ajut! Cred ca asa se lucreaza intr-o tara normala, asa, scandal, stim sa facem toti", a afirmat Victor PONTA, Premierul Romaniei.

Premierul Victor PONTA, aflat in vizita in comuna Pechea (Galati), afectata de inundatiile recente, spune ca le va da oamenilor bani din fondul de rezerva ca sa isi refaca locuintele."Dupa ce se retrage apa trimitem materiale de constructii (...) Cand se opreste apa va trimitem materiale sa le faceti inapoi. Banii vor fi alocati miercuri, in sedinta de Guvern, din fondul de rezerva aflat la dispozitia Primului Ministru", a explicat Victor PONTA.

Demersul a fost reiterat si de Ministrul Afacerilor Interne, Radu STROE, citat de viata-libera.ro, care a precizat, la Galati, ca oamenii napastuiti de ape vor fi ajutati pentru reconstructia caselor, indiferent daca au avut sau nu locuintele asigurate, dupa ce, in aceste zile, au existat critici cu privire la faptul ca multi dintre sinistrati nu aveau casele asigurate

In acelasi timp, in judetul Galati, in luna august erau asigurate printr-o polita PAD putin peste 12.000 de locuinte, dintre care doar 5.500 in mediul rural.

Spre exemplu, in comuna Costache Negri, "din cele 300 de gospodarii afectate au asigurare doar o treime. Aceasta este insa o cifra facuta pe genunchi. Nu are nimeni timp sa se ocupe de asta. Deocamdata nu am dat amenzi celor care nu si-au facut asigurarea. Am dat doar avertismente ca sa inteleaga oamenii de ce este nevoie sa isi asigure locuintele impotriva dezastrelor naturale. Pasul urmator va fi sa incepem sa dam si amenzi", a declarat Stefan LUCA, Primarul comunei Costache Negri, pentru HotNews.ro.

Situatia este similara si in comuna Cudalbi (Galati) unde au murit doua persoane din cauza inundatiilor, 20 de persoane au fost evacuate si 500 de case au fost inundate. "La nivelul comunei circa 40% dintre locuinte sunt asigurate. Dintre casele afectate, nu as putea sa va spun exact. Unii au venit deja cu asigurarile si au cerut adeverinte de la primarii. Nu merg calculatoarele, asa ca le-am dat niste adeverinte de mana. La tara este mai greu cu aceste asigurari, oamenii nu sunt educati, unii sunt batrani si nu stiu despre ce este vorba. Abia isi fac RCA-ul. Asta ar mai lipsi, sa-i amendeze primarul. Legislatia este facuta de cineva si aplicata de altcineva. Primarul este si moasa si politie si sa mai dea si amenzi. Plus ca, chiar daca le-am da, nu exista nicio garantie ca oamenii le platesc. Cand am preluat mandatul erau amenzi neincasate de 7 milioane de lei", a declarat Stefan DRUGAN, Primarul comunei Cudalbi, pentru HotNews.ro.

Pe de alta parte, Presedintele Asociatiei Comunelor din Romania, Emil DRAGHICI, este de parere ca nici nu era de asteptat ca primarii sa ii amendeze pe cei care nu incheie politele de asigurare. "Eu cred ca nu o amendeze niciun primar pe nimeni. Mai ales ca amenzile nu se duc in totalitate la primarie. Cam 60% vine la bugetul local", a spus Emil DRAGHICI.

Totusi, Legea 260/2008 pentru asigurarea obligatorie a locuintelor prevede faptul ca autoritatile nu acorda despagubiri pentru cei care nu si-au asigurat imobilele. De asemenea, actul normativ  prevede si aplicarea unei amenzi celor care nu isi asigura casele, in valoare de pana la 500 lei. Acest lucru ar trebui pus in practica de reprezentantii primariilor.

Urmarile inundatiilor din Galati: 1.735 de locuinte inundate, 35 distruse complet si 6.000 de persoane evacutate

Potrivit unui bilant provizoriu al autoritatilor din judetul Galati, inundatiile puternice produse in ultimele zile au afectat aproape 1.800 de case, in timp ce peste 6.000 de persoane au fost evacuate. De asemenea, noua persoane si-au pierdut viata ca urmare a acestor acestor evenimente.

In total, 6.091 de oameni au fost evacuati din cele 39 de loalitati afectate. De asemenea, au fost inundate 1.735 de locuinte, 35 fiind complet distruse de viituri.

Acelasi raport arata ca in continuare Drumul National 25 este blocat in zona localitatii Vames, 11 drumuri judetene si 463 de poduri si podete au fost afectate de inundatii, iar 3.042 de hectare de teren agricol au fost inundate.

Autoritatile au anuntat ca cele mai grave pagube din judetul Galati s-au inregistrat in comunele Cudalbi, Costache Negri, Maciseni si Cuca. In aceasta din urma, doua poduri au fost distruse si mai multe portiuni de drum au fost afectate. Ploile au mai produs pagube si la Tecuci, Corni, Foltesti, Mastacani, Rediu, Pechea si Grivita.